opcjonalnie Mięso mielimy ze skórą i doprawiamy solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, pociętym szczypiorkiem, sezamami i posiekaną papryczką chili. Dodajemy skrobię i mieszamy. Zwilżonymi rękami robimy małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Na koniec smażenia polewamy całość miodem i chwilę karmelizujemy. Ogórka tniemy w paski ( ja robię to obieraczką), rzodkiewkę w talarki. Zalewamy łyżką octu ryżowego, oliwą
AZgotuj!Klopsiki duszone w młodej kapuście Przepyszne i proste danie jednogarnkowe. Młoda kapustka duszona z małymi mięsnymi pulpecikami, która spokojnie może stanowić samodzielne danie obiadowe. Ale oczywiście jeśli chcemy możemy ją podać z ziemniaczkami albo z pieczywem. Taki obiad to niebo w ustach! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz
Blog z ApetytemPyszna surówka obiadowa (z marchewki). To jedna z łatwiejszych surówek, która idealnie smakuje z drugim daniem. U mnie dziś podana w towarzystwie pulpecików w mięsnym sosie. Idealnie sprawdzi się również do chrupiących kęsków z kurczaka . Szybko i smacznie, spróbujcie. Składniki: 3 duże marchewki około 2 cm pora około 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku bez chemii Skworcu 2 pełne łyżki naturalnego
Słodkie okruszkiroku biorę większy rozmach. Zobaczymy ile dam radę przerobić. Jak dla mnie i rodziny jest to super sprawa. O pomidorówce już pisałam, można tego przecieru użyć do sosu spaghetti, pulpecików, fasolki po bretońsku. Jak kto lubi :D A ten smak i aromat! Niebo! Polecam poświęcić chwilkę dla takiego zajęcia. Potem to tylko będziemy słyszeć ochy i achy jak będą pałaszować
Pieprzyć z Fantazjąalbo mleczna Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia. Dodałam schłodzoną margarynę, cukier biały i wanilinowy. Następnie wbiłam jajko i pokruszoną tabliczkę czekolady. Wszystko razem zagniotłam. Formowałam kuleczki wielkości pulpecików i spłaszczyłam dłońmi. Piekłam 14 minut w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku. Przygotowanie zajęło mi ok. 20 minut. One są magiczne jeszcze dodam. Znikają szybciej niż się pojawiają
Pieprzyć z Fantazjąkostkę szalotkę, a następnie zeszkloną na maśle. wyrabiamy dokładnie, aby składniki się połączyły. Kształtujemy kulki i wkładamy do lekko gotującego się wywaru na mniej więcej 15-20 minut. Pulpeciki rybne wyjmujemy na chwilę z wywaru. I teraz mamy 2 drogi: albo do tak powstałego wywaru dodajemy rozrobioną mąkę ze śmietaną oraz koperek. Ja jednak powstały wywar przecedziłam
Życie zaczyna się w kuchniprzecieramy przez sito, doprawiamy do smaku. Z surowych kiełbasek wyciskać małe porcję mięsa, mokrymi dłońmi formujemy kuleczki. Klopsiki smażymy na oliwie na złoty kolor. Zupę – krem serwujemy z pulpecikami, kawałkami szparag i świeżym tymiankiem. Artykuł Krem szparagowy z klopsikami pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchniaopakowaniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W garnku delikatnie podsmażyć na oleju klopsiki i poszatkowaną na drobno cebulę Dodać pół nalewki wrzącej wody od gotowania makaronu i chwilę pogotować, aby pulpeciki doszły. Do klopsików dodać śmietanę, sól, pieprz, pogotować jeszcze 1 minutę. Dodać ugotowany, odcedzony makaron do garnka z klopsikami, posypać żółtym serem i dokładnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Podawać posypany żółtym
zielonacukinkaopakowaniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W garnku delikatnie podsmażyć na oleju klopsiki i poszatkowaną na drobno cebulę Dodać pół nalewki wrzącej wody od gotowania makaronu i chwilę pogotować, aby pulpeciki doszły. Do klopsików dodać śmietanę, sól, pieprz, pogotować jeszcze 1 minutę. Dodać ugotowany, odcedzony makaron do garnka z klopsikami, posypać żółtym serem i dokładnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Podawać posypany żółtym
zielonacukinkaDelikatne i soczyste! Takie są właśnie moje idealne pulpety w sosie pomidorowym . Pulpeciki wieprzowe w lekkim sosie pomidorowym robię błyskawicznie. To jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny! Za każdym razem możesz je podać inaczej. Takie pulpety świetnie smakują z makaronem, kaszą gryczaną lub pęczakiem. Jeśli planujesz jeszcze surówkę, to idealna będzie surówka Colesław lub moja ulubiona surówka
AniaGotuje.plmąki ryżowej 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Mięso umyć i zmielić, dodać sos ostrygowy, pokrojoną kolendrę i pieprz cayenne. Wyrabiać mięso przez 5-7 minut, na jednolitą masę. Uformować pulpeciki, u mnie podłużne. Na patelni rozgrzać olej kokosowy ( może być też sezamowy) i smażyć pulpety z obu stron po około 5 minut, powinny się lekko zarumienić. Zdjąć z patelni
Gosia gotujekwasek cytrynowy - mąka i olej do zasmażki Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy. Składniki na pulpety mieszamy, doprawiamy. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej warzywa. Formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i wrzucamy na gotujący się wywar. Z mąki i oleju robimy zasmażkę 1 stopnia (jasną) - mąka z olejem w proporcji 1:1. Do zasmażki wlewamy kilka
Kulinarne blogowaniesosie pomidorowym. Mój 16 miesięczny synek wystawił pozytywną ocenę. Wcinał aż mu się uszka trzęsły :) SKŁADNIKI Pulpeciki 250 g mielonego mięsa 1 marchewka pół woreczka ugotowanej kaszy (u mnie była to kasza bulgur) 1/4 cebuli garść rukoli zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz Sos przecier pomidorowy
Zdrowo i kolorowoSałata z sosem serowym Wczoraj na obiad przygotowałam spaghetti i jako dodatek do niego podałam sałatę. Wszyscy byli nią zachwyceni. Sałata skomponowała się bardzo fajnie z sosem pomidorowym i pulpecikami. Częściowo pewnie dlatego, iż sos z jakim ją podałam to sos serowy wykonany z sera pleśniowego. Ser pleśniowy ma dość charakterystyczny smak więc warto go zestawić z czymś słodkim
mecooksSmaczne małe pulpeciki z pysznym sosem musztardowym zaskoczyły moje podniebienie. Użyta tam musztarda francuska jest miłym zaskoczeniem. Sądzę że płci męskiej te danie posmakuje, a w razie krzywych min dzieci można zrezygnować z francuskiej i dodać tylko miodową. Polecam i życzę smacznego! Składniki: 250 g mięsa mielonego z indyka 2 kromki chleba czerstwego 1 kostka rosołowa 2 łyżki musztardy
Dominacja smaku