smażonymi pomidorami i krewetkami Spaghetti z pieczonymi pomidorami i oliwkami Spaghetti ze szpinakiem i pesto Spaghetti z pieczonymi pomidorami Spaghetti z sosem szpinakowym Spaghetti w sosie śmietanowym z pulpecikami i brokułami Spaghetti z pesto, cukinią i suszonymi pomidorami Spaghetti z burakiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 5 średnich ugotowanych buraków 2 garści orzechów włoskich 2 ząbki czosnku oliwa
Kulinarne przygody Gatitykulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego: chłodnik kokosowo-jabłkowy curry z ciecierzycą i kurczakiem keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera curry z kurczakiem zupa tajska tajska zupa z kurczakiem pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim kurczak w mleku kokosowym domowy likier kokosowy sernik kokosowy bounty na zimno wegańska kokosowa owsianka z owocami kokosowe ciasto
Kulinarne przygody Gatityprzeglądam "internety" i widzę to co się klika, to co ludzie gotują to trochę łapię się za głowę. Kurczak , kurczak i jeszcze raz kurczak, w postaci kotlecików, pulpecików, zapiekanek, pieczony, smażony czy duszony, i najlepiej w połączeniu z żółtym serem, zapiekanym lub zasmażanym. Patrze ze zgrozą, że nikt nie zwraca uwagi na to, że większość serów sprzedawanych w sklepach
SMYKWKUCHNIlody sernikowe , tart ę sernikow ą z czekolad ą , puszyste placuszki , kokosowe ciasteczka oraz wytrawne dania, m.in. cocotte z pomidorkami , kluseczki , pieczone pulpeciki z cukinii . Dzięki dodatkowi ricotty drożdżowe wypieki takie jak chałka czy pizza zyskują większej puszystości. Pieczona ricotta, danie typowe dla Sycylii, to ostatnie moje kulinarne odkrycie, którym chciałam
La grande e la piccola cuocaWege". Książkę mam od Świąt, jak na razie zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Sporo w niej ciekawych patentów na grzyby. Będę przykładowo jeszcze testować pomysł na spaghetti z pulpecikami grzybowymi. Dam Wam znać, jak się udadzą :) Robiąc ten przepis nie trzymałam się ściśle listy składników i Was też do tego namawiam. W oryginale był makaron penne, ja zamieniłam
Chilli Czosnek i Oliwacebulę. Wszystko razem dusiłam pod przykryciem kilka minut i dodałam puszkę pomidorów krojonych oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przyprawiłam do smaku solą i cukrem. Przelałam sos do wcześniej usmażonych pulpecików. Wszystko razem jeszcze podgrzewałam ok. 5 minut. Oprószyłam pieprzem kiedy wyłączyłam ogień pod patelnią. Oprószyłam natką pietruszki. Podawałam z chlebem, można podawać również z ulubioną kaszą bądź ryżem. Notatki: * zamiast
Pieprzyć z Fantazjązostały po świętach. Zalewa już jest znana na blogu, robię identycznie dodając odrobinę koncentratu pomidorowego kurczaka , małe tuszki ryb i filety. Nada się również do małych pulpecików rybnych lub mięsnych. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg świeżych płatów śledziowych (ze skórą) sól i pieprz mąka olej do smażenia Zalewa: 1 duża cebula 4 szklanki wody 4 listki laurowe
Kocham..lubię..gotuję..roku biorę większy rozmach. Zobaczymy ile dam radę przerobić. Jak dla mnie i rodziny jest to super sprawa. O pomidorówce już pisałam, można tego przecieru użyć do sosu spaghetti, pulpecików, fasolki po bretońsku. A ten smak i aromat! Niebo! Polecam poświęcić chwilkę dla takiego zajęcia. Potem to tylko będziemy słyszeć ochy i achy jak będą pałaszować nasze potrawy
Pieprzyć z Fantazjąalbo mleczna Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia. Dodałam schłodzoną margarynę, cukier biały i wanilinowy. Następnie wbiłam jajko i pokruszoną tabliczkę czekolady. Wszystko razem zagniotłam. Formowałam kuleczki wielkości pulpecików i spłaszczyłam dłońmi. Piekłam 14 minut w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku. Przygotowanie zajęło mi ok. 20 minut. One są magiczne jeszcze dodam. Znikają szybciej niż się pojawiają. Są pyszne
Pieprzyć z Fantazjączasie masa zgęstniała ( dzięki bułce). Formowałam potem kuleczki ok. 4 cm średnicy. Obtaczałam je w mące i smażyłam na rumiano na rozgrzanej patelni z masłem. Kiedy wszystkie pulpeciki były obsmażone dolałam passaty pomidorowej i jeszcze dusiłam je ok 15-20 minut od czasu do czasu przekręcając je na drugą stronę. Sos podczas duszenia odparował i zagęścił się
Pieprzyć z Fantazjąmleczna Mąkę przesiałam razem z proszkiem do pieczenia. Dodałam schłodzone masło, cukier biały i wanilinowy. Następnie wbiłam jajko i pokruszoną tabliczkę czekolady. Wszystko razem zagniotłam. Formowałam kuleczki wielkości małych pulpecików i zgniatałam dłońmi. Piekłam 14 minut w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku. Przygotowanie zajęło mi ok. 20 minut. Moja rada dotycząca tych ciasteczek: Po upieczeniu proszę schować je dobrze przed
Pieprzyć z Fantazjąmięsa mielonego możemy przygotować wiele różnego rodzaju potraw. Najpopularniejsze to tradycyjne klopsiki mielone lub gołąbki, a także różnego rodzaju pulpeciki (np. w sosie pomidorowym lub koperkowym ). Tym razem wykorzystałam mięso mielone do zrobienia pysznej rolady z serem i suszonymi pomidorami. Taka roladka idealnie sprawdzi się na nadchodzące Święta i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego
Danka PichciMięso mielone w naszej kuchni pojawia się dosyć często. Robimy z niego wiele różnych dań. Bardzo popularne są pulpeciki w sosach, np. pomidorowym czy koperkowym . Tym razem zrobiłam te mięsne kuleczki w aromatycznym i lekko pikantnym sosie musztardowym. Jest to świetna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych klopsików smażonych na oleju. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Danka Pichci