łyżeczka cukru bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości moreli i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku(...)sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając. Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać, Podzielić na porcje , następnie rodzielić pulpeciki
Gotowanie jest łatwełyżki sosu chrzanowego Kieleckiego 1/2 kubka śmietany 1 łyżka mąki 2 łyżki koperku Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami, dodać 1 ,5 łyżki sosu chrzanowego.Formować małe pulpeciki .Wodę zagotować, dodać marchewkę, wegete, listek , ziele , sól i koncentrat pomidorowy.Do wrzącej wody stopniowo wkładać pulpeciki i gotować około 20 minut.Śmietanę wymieszać z mąką, resztą sosu chrzanowego i dodać
Moje domowe kucharzenieprzygotowujac dzisiejsze klopsiki okazalo sie, ze nie jest to znowu jakies bardzo czasochlonne danie i zdecydowalam, ze beda sie one pojawiac u mnie czesciej! Na poczatek przygotowalam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazalo sie bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednoczesnie delikatne i kremowe dzieki serkowi Filadelfia. Goraco polecam! Skadniki: 500g mieszanego miesa mielonego 2 srednie cebule(...)wiecej), dobrze doprawic sola i pieprzem, jezeli mieso jest zbyt zadkie dodac nieco bulki tartej, jezeli zbyt suche mozna dolac lyzke oliwy. Mieso dobrze wymieszac i uformowac niewielkie pulpeciki. (Jezeli zmoczycie dloni, mieso nie bedzie sie kleilo i beda formowaly sie ladne kotleciki). Rozgrzac patelnie i przesmazyc na niej kotleciki. Gdy beda usmazone, przelozyc do naczynia zaroodpornego i wstawic
Codzienne Gotowanieprzygotowane na parze, są świetną alternatywą dla tradycyjnych, smażonych dań. Mięso jest bardzo delikatne i doskonale komponuje się z sosem. Z kaszą gryczaną stanowiło pyszny i wartościowy posiłek. Składniki : pulpeciki (mi wyszło ok. 14 sztuk) 500g mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka (u mnie grahamka) mleko do namoczenia bułki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku łyżka masła 1 jajko sól(...)używamy pomidorów z puszki należy je wcześniej zmiksować. Zagotować na patelni z dodatkiem 1/2 szklanki wody ( w zależności jaką gęstość chcemy uzyskać), zmniejszyć ogień i doprawić. Do sosu wmieszać pulpeciki i jeszcze chwilkę gotować (jakieś dwie-trzy minuty). Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną/ryżem/ziemniakami lub makaronem. To uniwersalne danie ze wszystkim będzie doskonale smakować. :) Smacznego
Kuchnia EllieZapraszam na pyszną propozycję, makaron w sosie pomidorowym z oliwkami. Podałam go z lekkimi pulpecikami, z indyka, dosmaczonymi sosem barbecue Folwark . Wprawdzie oliwek nie lubię, ale ta wersja mi zasmakowała. Polecam gorąco;) Szybko i mega smacznie;) Można użyć świeżych pomidorów, cebuli i czosnku, ale wtedy nie będzie "na szybko" :D Sosy Folwark, można wygrać, szczegóły tutaj(...)oleju rzepakowego. Oliwki kroję na plasterki i dorzucam do pomidorów. Całość duszę jakieś 10 -15 minut. Ugotowany makaron odcedzam i łączę z sosem. Podałam z pulpecikami oblanymi sosem barbecue, pyszota:) SMACZNEGO
Takie tam pichceniebulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy i dusimy z 5-10 minut. Następnie odkrywamy i redukujemy płyn, aż powstanie nam sos. Możemy również najpierw ugotować pulpeciki w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, wyłowić wszystkie i dodać je dopiero do gotowego sosu - osobiście tak robię, ale wiem, że są zwolennicy przygotowywania sosów na bazie wody z makaronów(...)sosu. Wszystko teraz trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotujemy makaron wg.przepisu, by był al dente. Wspaniale pasują kolorowe makarony. Pamiętajmy, że jak dodamy je do garnka z pulpecikami, to następnego dnia zasiorbią go całego, ale za to będą nim przesiąknięte - też tak wolę
Karczma Honoriettyzupy z kurek ( do gotowania ) Łyżka suszonych warzyw vegeta Sól Pieprz woda Wykonanie: Do mięsa mielonego dodajemy 3 łyżeczki zupy kurkowej, mieszamy. Dodatkowo doprawiamy vegetą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy ok 500 ml wody, dodajemy łyżkę suszonych warzywa. Bardzo lekko solimy ( zupa jest też solona ) Uformowane pulpeciki, wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy pod przykryciem około
Smaki Ewyminut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i zabielamy śmietaną. Mięso mielimy, dodajemy ugotowany ryż i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy niewielkie pulpeciki, które wrzucamy na gotujący się wywar warzywny. Gotujemy je kilka minut od czasu do czasu mieszając. Zupę pomidorową podajemy z pulpecikami mięsno-ryżowymi i posypujemy koperkiem. Smacznego
Salonik smakówsosami, chudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak kwaśno-cierpki. Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z indyka płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka płynnego miodu akacjowego łyżka(...)koniecznie) listki mięty lub natka pietruszki. Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki. Można je piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190stopni lub obsmażyć na patelni i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Przygotuj dip. Podawaj z zimnym
AZgotuj!Korzystając z sezonu na buraki postanowiłam przygotować pulpeciki z ich udziałem. Żeby uzyskać aromatyczne danie dodałam świeże zioła, takie jak cząber, tymianek. Do przygotowania ok 16 pulpecików potrzebujemy: – 500 g batatów
Szybko Tanio SmacznieSoczyste, aromatyczne, mięsne kulki, duszone w pysznym, aksamitnym, pieczarkowym sosie... Pycha! Polecam! Składniki na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku namoczona w mleku mała kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz bułka tarta olej NA SOS: 6 pieczarek (pokrojone w kostkę(...)dodajemy łyżkę bułki tartej), formujemy dość spore pulpety (moje miały średnicę około 5 cm) i obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy na nim pulpeciki, staramy się podpiec je z każdej strony. Gdy kotleciki są już złociste dolewamy około 3/4 szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut. Na innej patelni rozgrzewamy kilka łyżek
Rozpustne gotowanieProste ,szybkie i aromatyczne danie. Składniki Pulpeciki: 200 g mięsa mielonego wieprzowego (szynka) 3 ząbki czosnku por (biała część) jajko bułka tarta łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz(...)bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy sos i zabielamy śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Podajemy go z sosem szpinakowym i pulpecikami
R'n'G KitchenSmaczne danie z naszymi ulubionymi pieczarkami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku jajko bułka tarta 500 g pieczarek por (biała część) 1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików) łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego (do sosu) 3 łyżki jogurtu greckiego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pieczarki i pora podsmażamy na odrobinie masła ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zabielamy jogurtem greckim. Następnie dodajemy pulpeciki ,gotujemy 10 min ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z kaszą ( u nas owsianą)i ogórkiem konserwowym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenmięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka marchewka cebula 1 kostka rosołowa listek, ziele śmietana koperek Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki i gotować około 10 minut.Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić
Moje domowe kucharzeniezrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe pomysły-inspiracje je posiadają. Inne przepisy z pulpetami: Pulpety w sosie koperkowym Sulu Köfte, turecka zupa z pulpetami Rosół z serowo-mięsnymi pulpecikami Spaghetti z pulpetami w sosie neapolitańskim Zapiekanka makaronowa z pulpecikami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandry