coś szybkiego kiedy nie ma czasu, kiedy wracamy później czy mamy mnóstwo rzeczy na głowie - wtedy myśli o robieniu zdjęć nie mają racji bycia! Dziś zapraszam Was na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym, idealne jako dodatek do spaghetti! Bardzo polecam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe), 2 małe ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki suszonego
Plate of Joyprzez 20 min. Masło ucieramy z mąką i po upływie 20 min, dodajemy do sosu aby zgęstniał. Wsypujemy resztę kopru i doprawiamy solą i pieprzem. ! GOTOWE ! ________________________________________________________ Pulpeciki można podawać na różne sposoby, ja podaję na dwa sposoby :) 1. Z ziemniakami i ćwikłą. 2. Z pełnoziarnistym makaronem i ostrymi korniszonami z chili. Smacznego :) Jeżeli podobał Ci się post
Kolejny blog o gotowaniujajko i 4 łyżki bułki tartej, sól do smaku i dokładnie wymieszać. W zależności od rodzaju ryby można dodać jeszcze więcej bułki tartej , aby wchłonęła nadmiar wilgoci. Uformować nieduże pulpeciki, każdy obtoczyć najpierw w mące potem w jajku a nastepnie w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki wstawić na kilka minut do lodówki, aby masa nieco stężała. Smażyć
zielonacukinkaZacznę od tego, że być może pulpeciki nie wyglądają zbyt smakowicie, jednak są dobre. Pewnie zdjęciu dodałby smaku jakiś sosik - myślę, że pasowałby tu ostry sos słodko-kwaśny. Pulpeciki można też spróbować zrobić w piekarniku. Przepis pewnie będę jeszcze modyfikować, albo zrobię coś innego na jego podstawie. Klopsiki okazały się dobrą alternatywą dla standardowej piersi z kurczaka, której już miałam(...)sporo - jak widać na zdjęciu) sól (według uznania) Przygotowanie: 1. Mielimy pierś z kurczaka ; 2. Do zmielonej piersi dodajemy wszystkiego wymienione składniki; 3. Masę mieszamy - wygniatamy; 4. Lepimy małe pulpeciki; 5. Gotujemy w parowarze ok. 10 min Kaloryczność: Porcja ze zdjęcia - ok 400 kcal Smacznego
Malowane smakiemprzepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy 200 g piersi z kurczaka 200 g schabu 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 50 g bułki tartej
Olikowa kuchniaZainspirował mnie przepis, który znalazłem tutaj , ale oczywiście pulpeciki zrobiłem po swojemu. Były pyszne! Nawet moja żona, która brukselki nie lubi, w takim połączeniu chętnie ją zjadła. Dzieci (tak jak się spodziewałem) brukselkę obrały i zostawiły na talerzu. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka brukselki - 15 szt. 1 jajko 1 sucha bułka natka pietruszki bułka tarta przyprawy: sól
Gotuj z Misiemotrębami. Przyprawić do smaku. Wyrobić aż do połączenia wszystkich składników. Formować małe pulpety, można dodatkowo obtoczyć w otrębach lub bułce tartej, podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Przełożyć pulpeciki do garnka, całość zalać puszką pokrojonych pomidorów, dodać łyżeczkę cukru trzcinowego, oraz zioła do smaku. Dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa, koło 20 minut. Podawać ciepłe
Magiczne Życie Martychyba mam ten zapał do kuchni :-) Swoją zupę jednak nieco zmieniłam, dodałam do niej pęczek koperku dzięki czemu nabrała cudownego aromatu. W garnku znalazło się również miejsce na malutkie pulpeciki dzięki czemu zupa stała się ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki(...)Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, można dodać trochę posiekanego koperku.i formujemy małe kuleczki. Gotowe pulpeciki wrzucamy do warzyw gdy woda zacznie wrzeć. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. warzywa powinny być miękkie, ale nierozgotowane. Na koniec do zupy dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz
Przysmaki KarolkiCześć :) Tym razem zapraszam Was na pyszny obiad składający się z małych pulpecików z mięsa i ziemniaków w sosie na bazie sera gorgonzola! Danie jest przepyszne, a sos na stałe zagości w mojej kuchni! :) Inspirowane przepisem z "Moje smaki życia". Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpróbuje się słońce. Młode, rześkie i poranne. Usielnie stara się promieniami łaskotać mą twarz. Wkońcu mgła opada, a ono, z uśmiechem na swym złotym, pyzatym obliczu, wita wysiadający tłum. PULPECIKI W OSTRYM SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. (autorstwo: ja.) 500g mięsa mielonego (u mnie - z łopatki) 1 jajko łyżka majeranku 2 ząbki czosnku mała cebula sól, pieprz, 1 czerstwa bułka ew. odrobina(...)mleku i odciśniętą, rozdrobniłam. Dodałam mięso, jajko, zmiażdżony czosnek, drobno posiekaną cebulę i pozostałe przyprawy. Wymieszałam - jeśli masa jest zbyt luźna, dodać bułki tartej. Z mięsa formowałam małe pulpeciki, któe następnie usmażyłam z dwóch stron na złoty kolor. słoiczek musztardy sarepskiej słoiczek musztardy stołowej szklanka wody 1/2 szklanki śmietanki do zup (12%) 2 cebule 2 łyżki miodu 2 łyżki masła
W kuchni Karmel-itkiPost Spaghetti z soczystymi pulpecikami wg Okrasy pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBardzo pożywna, gęsta i treściwa zupa o intensywnym serowym smaku z delikatnymi mięsnymi pulpecikami. Serki topione nadają […] Artykuł Zupa serowa z klopsikami pochodzi z serwisu PanGotuje
PanGotujewrzątkiem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotuj około 15 minut. Bułkę namocz w mleku, zmiksuj i wymieszaj z wołowym mięsem mielonym. Dopraw do smaku. Uformuj małe pulpeciki i wrzucaj je do gotującej się zupy. Gotuj jeszcze kolejne 15 minut. Na koniec dodaj śmietankę i dopraw do smaku, soląpieprzem i gałką muszkatołową
wysmienityprzeciskamy przez praskę, do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą bułkę, doprawiamy mięso solą, pieprzem słodką i ostrą papryką, wyrabiamy i formujemy pulpeciki następnie obtaczamy je w mące, pulpety przesmażamy na oleju na patelni z obu stron, następnie przekładamy do większego garnka, dodajemy pomidory z puszki, wodę, odsączoną z zalewy kukurydzę z fasolą
Blog kulinarny S9.PL