pulpeciki - 1409 przepisów (strona:60/94)

Pulpety z ryżem w sosie pomidorowo-bazyliowym 151

Szybki obiadek dla miłośników kuchni włoskiej. Pyszne i delikatne pulpeciki z mięsa z indyka gotowane z gałązką z pomidorów. Jak pewnie już wiecie, najwięcej pomidorowego aromatu jest właśnie w łodygach, które je łączą i na których rosną, dlatego też nie wyrzucajcie ich po kupnie pomidorów. Dodając taką łodyżkę do gotowania sosu lub ryżu, nadaje świetny delikatny pomidorowy posmak. Spróbujcie! Składniki

Klasyka Gotowania
PULPETY Z KASZĄ MANNĄ 147

Delikatne pulpety z dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki od Lubella     SKŁADNIKI Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego, 4 łyżki kaszy manny, 1 jajko, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego , sól, pieprz, mąka do obtoczenia Sos: 1 cebula, 1 puszka krojonych pomidorów, 1szkl. bulionu

słodki bratek
Faszerowane pieczarki w cieście piwnym 191

Takie pieczarki posmakują nie tylko domownikom, ale i gościom. Wyglądają trochę jak pulpeciki. Są idealne jako przekąski lub jako dodatek do dania głównego. Taka przystawka będzie hitem na każdym przyjęciu lub smaczną niespodzianką podczas obiadu. Pieczarki smażone są w cieście piwnym, nadziewane bryndzą i pachnące pietruszką. Mogą być podane z różnym ulubionymi sosami

To co kocham
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym i mozzarellą 236

Pulpeciki cieszą się u nas dużym powodzeniem więc przygotowałam ich kolejną wersję, tym razem w piekarniku. Pulpety zrobiłam z mięska mielonego z dodatkiem szpinaku. Małe mięsne kuleczki zapiekłam w sosie pomidorowym z dodatkiem małej mozzarelli. składniki: 700 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex pół suchej bułki sól,pieprz cukier 1,5 słoika pomidorów krojonych

Monia miesza i gotuje
Aromatyczna zupa z kaczki na rosole 186

rosołu po czym je bardzo drobno kroimy albo miksujemy. Bułkę moczymy w wodzie. W misce łączymy mięso, odciśniętą z wody bułkę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Na ogień wstawiamy bulion. Gdy zaczyna sie gotować wrzucamy do niego delikatnie pulpety. Gdy pulpety zaczynają wypływać na wierzch, zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 2-3 minuty. Zupę serwujemy

mecooks
Zupa ogórkowa na wędzonce 175

Zupa ogórkowa często gości na naszych stołach. Jednak nie musi być wciąż taka sama. Robię zupkę z dodatkiem ziemniaków z marchewką i koperkiem . Robiłam też wersję z ryżem i pulpecikami ,  ogórkowy krem  a także zupę z ogórków małosolnych . Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce

Monia miesza i gotuje
Jedzonko do pracy #51 184

pracy. Myślę, że teraz będą pojawiały się w miarę regularnie. A oto moja dzisiejsza propozycja: Śniadanie : Serek wiejski z rzodkiewką i dymką, do tego chlebek żytni z ziarnem. Lunch : Pulpeciki w sosie teriyaki z ryżem (sos jak do łososia teriyaki ) Przekąska : Warzywa (ogórek, papryka, marchewka)  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pulpety zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym 197

wody wkładamy warzywa z mrożonki. Gotujemy jakieś 10 min i odcedzamy. Pomidory i śmietanę łączymy ze sobą, miksujemy, dodajemy przyprawy. Mieszankę warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego wraz z pulpecikami. Sos pomidorowy wylewamy na zapiekankę. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut

e-PrzepisyKulinarne
Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym 191

patelni, na małej ilości oleju podsmażamy czosnek do zeszklenia i zalewamy przecierem pomidorowym, aby nabrał aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania. 3 Następnie zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut. 4 Całość posypujemy koperkiem i podajemy z makaronem, ryżem, bądź ziemniakami. Porady Jeżeli nie przepadacie za czosnkiem, nie musicie dodawać go do sosu

Kuchnia Bazylii
Odtruwająca zupa z fasoli mung z olejem lnianym 166

isovitexin, dwa składniki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Wyobraźcie sobie, że w Azji skąd pochodzi, robią z niej nawet lody i lizaki! Ma wszechstronne zastosowanie, w zupach, pastach, kotletach, pulpecikach. U mnie dziś prosta zupa z fasoli mung. Moje dzieci ją uwielbiają za smak i prostotę. Nie ukrywam, że robię ją właśnie wtedy, kiedy jesteśmy przeładowani stresem, słabi i potrzebujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety sojowe na bigosie z pieczarek i papryki 191

odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji dietetycznej mogą to być otręby) i smażymy na oleju z obu stron na złoto. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka, podsmażamy. Papryki

e-PrzepisyKulinarne
Pulpeciki w zalewie 228

kuchni, polecam 🙂 Składniki: 500 g mięsa mielonego z karkówki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryki 2-3 łyżki tartej bułki 1 jajko sól, pieprz do … Czytaj dalej Pulpeciki w zalewie

czarrna od kuchni
“Lunch box. Do pracy i szkoły” – recenzja 191

warzywami, sałatka z ziemniaków i kalafiora, lub z ziemniaków, marchewki i szpinaku, lub z ziemniaków, brukselki i jajka. Chyna po prostu lubię sałatki ziemniaczane. Hitem są dla mnie pulpeciki jajeczne z sałatką ze szpinakiem i wzór na sałatkę, czyli baza z warzyw, dodatki zawierające białko i zdrowe tłuszcze, dressing i gotowe! Dobrym pomysłem są klopsiki z prosta surówką z melona

Ugotowane pozamiatane
Pulpety w sosie cebulowym 200

pieprzem. 2. Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy 2 łyżki mąki, którą należy zarumienić i zalewamy wodą cały czas mieszając. 3. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące i wrzucamy do sosu. Dusimy, doprawiamy sos majerankiem, solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną/jęczmienną. SMACZNEGO

Od łyżki do widelca