 Pulpety w śmietanowo - koperkowym sosie 213
Pulpety w śmietanowo - koperkowym sosie 213Przygotowanie: Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do zmielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wbić jajko, dodać żółtko i bułkę tartą. Przyprawić do smaku przyprawami. Dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki. Na patelnię wlać bulion i podgrzać. Do gotującego się włożyć pulpety (tak do połowy zanurzone) i gotować ok 2 min, następnie z drugiej strony. Ugotowane przełożyć na talerz
Gaździnka warzy Wołowe klopsiki z kaszą jaglaną 226
Wołowe klopsiki z kaszą jaglaną 226wystarczająco sycące), podać w kanapce czy na przykład z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Wszystko oczywiście w towarzystwie wspaniałego sosu. Zapraszamy na kulinarną wycieczkę w ciepłe strony! Do przygotowania pulpecików potrzebujemy: – ok 300 g wołowiny – 1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej – sól, pieprz, zioła – słoik passaty pomidorowej / domowego koncentratu pomidorowego – mały słoiczek oliwek – odrobina tłuszczu
Szybko Tanio Smacznie Pulpety w sosie koperkowym 238
Pulpety w sosie koperkowym 238koperkowy jest naszym ulubionym sosem. Pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby oraz do dań jarskich. Ostatnio serwowałam rybę w sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula 1 jajko
Pyza i Surówka IMPREZOWE PULPECIKI- MARYNOWANE W OCCIE 170
IMPREZOWE PULPECIKI- MARYNOWANE W OCCIE 170laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 2 cebule 4 suszone papryczki chili Do mięsa dodajemy jajko,bułkę tartą,pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy. Formujemy pulpeciki- najlepiej małe, aby łatwo było zjeść całego na raz. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony. Cebulkę kroimy w piórka. Robimy zaprawę. Do garnka wlewamy wodę, ocet
KuchcikoweLove Zupa meksykańska. 186
Zupa meksykańska. 186ostre). Gotujemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Podsmażone warzywa dorzucamy do zupy razem z kukurydzą. Gotujemy około 30 minut. Można podawać z pulpecikami. (przepis tutaj) Smacznego
Moje-pitraszenie Pikantne pulpeciki z fetą 297
Pikantne pulpeciki z fetą 297chilli i odrobiną oleju na gładką pastę. Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i łączymy z bułką tartą do uzyskania jednolitej, odpowiednio klejącej się konsystencji, by pulpeciki nam się nie rozpadały (na moje oko wystarczą 2-3 łyżki). Z uzyskanej masy lepimy kulki i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, ryżem
Gotuj z Rumcajsem Zupa rybna 202
Zupa rybna 202paprykę marynowaną. Mięso z karpia oddzielamy od ości,mielimy blenderem,dodajemy jajko i bułkę tartą w takiej ilości żeby masa nie była za rzadka,doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy małe pulpeciki o średnicy 2 cm.Wrzucamy do zupy i gotujemy 5 minut. Wlewamy śmietanę ,doprawiamy słodką i ostrą papryką do smaku
Bajeczna Kuchnia klopsiki z kapustą pekińską i kaszą manną 202
klopsiki z kapustą pekińską i kaszą manną 202miski wrzuciłam pokrojoną na drobno kapustę pekińską, przesoliłam, lekko wygniotłam , do dałam mięso mielone, jajka, kaszę mannę i przyprawy : sól, pieprz, paprykę słodką, wegetę, wymieszałam. Z gotowej masy formowałam pulpeciki, które obsmażyłam na patelni, ułożyłam w garnku. Sok pomidorowy zagotowałam z kostką rosołową, doprawiłam do smaku solą , pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem, zalałam kotlety. Gotowałam na wolnym ogniu przez 35 minut
Darcia w kuchni Pulpeciki w sosie pomidorowym 154
Pulpeciki w sosie pomidorowym 154przekąskę była rolada z łososiem i szpinakiem a na obiad robię dziś pulpeciki w sosie pomidorowym. Pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Pasuje idealnie do ziemniaków, ryżu czy kaszy. I co najważniejsze, jest to danie uwielbiane przez dzieci. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego ( drobiowego lub wieprzowego, albo mieszanego), 3 marchewki
Passion of Cooking Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 217
Gołąbki we włoskiej kapuście (z piekarnika) 217przeszło przyprawami. Z kapusty wyciąć ładne liście (oczywiście obcinając twarde części). Do garnka wlać wodę i gdy zacznie wrzeć to partiami zaparzać liście kapusty. Z mięsa formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość zrolować. Przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym (łączeniem do dołu). Najlepiej, aby były ciasno ułożone. Piekarnik rozgrzać
Ugotować No to klops! 183
No to klops! 183Zamarzył mi się swojski obiad, do tego taki, który smakowałby Miśce, a co wszystkim dzieciom smakuje? No przecież, że klopsiki z Ikei Składniki na 15 szt. pulpecików: 400 g ugotowanej ciecierzycy (masa suche ciecierzycy) 2-3 cebule 3 łyżki mąki (użyłam z tapioki, można użyć praktycznie dowolnej) łyżeczka papryki (dodałam też szczyptę wędzonej) łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego
greenscarf Pulpety w sosie koperkowym 182
Pulpety w sosie koperkowym 182przełożyć do miski, dodać jajko, sól , pieprz i bułkę. Cebulę obrać , pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu , dodać do mięsa, dobrze wymieszać. Z masy mięsnej formować pulpeciki, obtaczać w mące. Do garnka wlać wywar jarzynowy, zagotować. Na gotujący się wywar , wrzucić pulpety, gotować na wolnym ogniu przez ok.15 minut. Następnie dodać śmietankę
Kuchnia Danusi World Pasta Day 2015 172
World Pasta Day 2015 172kurczakiem i ciecierzycą Makaron z kurczakiem i sosem śmietanowo-serowym Makaron z sosem brokułowym i orzechami Makaron po bolońsku z żurawiną Makaron z pulpecikami i sosem pomidorowym z nutą kakao Smacznego
Magiczne Życie Marty PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 202
PULPETY W SOSIE CHRZANOWO KOPERKOWYM 202Pulpeciki kojarzą się Wam najczęściej z dziecięcym jadłospisem;-) Te małe mielone kuleczki można podawać z przeróżnymi sosami. Ja proponuję dziś z sosem chrzanowo -koperkowym. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki/indyka 1 szt. cebuli 5 ząbków czosnku 1 szt. jajka 2-3 łyżki tartej bułki ok.5 łyżek mleka sól,pieprz ok.2-3 łyżek chrzanu sporo świeżego koperku
potrawyregionalne