pulpeciki - 1409 przepisów (strona:62/94)

Pulpety w sosie pomidorowym. 149

miski z mięsem mielonym, dorzucamy bułkę tartą - doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy - formujemy pulpety. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, kiedy już nam zacznie wrzeć wrzucamy nasze pulpeciki, ziele angielskie oraz liść laurowy, doprawiamy papryką wędzoną mieloną oraz pieprzem, kiedy pulpety nam wypłyną dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zahartowaną śmietanę. Mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką.  Podajemy z ziemniakami i surówką

Moje-pitraszenie
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 135

polędwiczki wieprzowej i mielonej cielęciny. Łatwe do wykonania, a efekt smakowy i wizualny doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Mnie do naczynia weszło 9 pulpecików, ale jeśli macie większe naczynie, można zrobić odpowiednio więcej… lub mniej, czego nie polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: • 9 plastrów polędwiczki wieprzowej ok. 2 cm wysokości

To co kocham
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 663

drobno. Do miski wrzucić mięso mielone, kapustę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy, dokładnie wyrobić i uformować w nieduże pulpety. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć do zrumienienia z obu stron wszystkie pulpeciki, zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.    W dużym garnku zagotować wodę, dodać koncentrat pomidorowy, śmietanę (aby się nie zważyła najpierw wlać do niej

Simply Food
25 przekąsek i 4 sosy na zimno, na andrzejki 333

Kliknij po przepis  5. Paluchy serowe z sezamem -  Kliknij po przepis.  6. Pieczarki w cieście naleśnikowym, w zalewie octowej -  Kliknij po przepis.  7. Pulpeciki w zalewie octowej -  Kliknij po przepis.  8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego -  Kliknij po przepis.  9. Jajka faszerowane -  Kliknij po przepis.  10. Pieczarki w cieście

W kuchni u Moniki
Pulpeciki z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 188

tymianku Składniki na sos: 3 gałązki pęczka koperku 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki szczypta soli szczypta majeranku Mięso mielimy w malakserze i dodajemy resztę składników Formujemy niewielkie pulpeciki Przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która przykryje mięso Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 50-60 minut Następnie robimy sos: śmietanę wlewamy do garnuszka, zalewamy

Szczęśliwa kuchnia
Zupa klopsikowa 228

było nałożyć łyżką podczas jedzenia. Im mniejsze tym fajniejsze Przygotowane klopsiki wkładamy do zupy i całość gotujemy ok. 30 minut W tym czasie warzywa będą już miękkie, a drobiowe pulpeciki ugotowane. Zabielamy łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Zupa z czerwonej soczewicy 163

rozpadnie i zagęści nam zupę. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajemy przecier lub pulpę, mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka. Zupę można odgrzać na drugi dzień, jednak przygotujcie sobie porcję gorącego bulionu lub wody do rozcieńczenia, bo zarówno soczewica jak i ziemniaki zagęszczą zupę

ladykitchen
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym + ziemniaczane scones 161

nieklejące się do ręki ciasto. na posypanej mąką stolnicy rozwałkować placek grubości jednego centymetra, wykrajać kółka szklanką. Scones smażyć na posmarowanej olejem patelni na złoty kolor.  Podawać z pulpecikami, lekko polane sosem koperkowym.  Smacznego

Cook&Love
TAGLIATELLE Z PULPECIKAMI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-POROWYM 189

wiecie uwielbiam makarony i dziś znów znów zapraszam Was na makaronową ucztę! Mam dla Was przepis na fantastycznym makaron ( u mnie wstążki z pełnego ziarna Lubella ) z pulpecikami z kurczaka w sosie śmietanowo – porowym z odrobiną parmezanu. Danie łatwe do zrobienia, szybkie, smaczne a zarazem sycące Idealny na taki jesienny obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron wstążki

Ostra na Słodko
FALAFEL ZE SZPIANKIEM I MARCHEWKĄ 147

obiad lub jako przekąskę.  Moja wersja tych uroczych kotlecików zawiera szpinak i marchewkę, odróżniając się tymi składnikami od tradycyjnych falafli. Mogą one uchodzić za roślinny substytut mięsnych pulpecików. Są idealne dla tęskniących za smakiem smażonego mięsa.  Składniki na 20 kotelcików:  250 g ciecierzycy, 1 cebula biała, 1 cebula czerwona, 3 ząbki czosnku, 1 marchewka, 5 dużych liści

Jeść, by żyć w zdrowiu
JAGLANE PULPETY 143

Kasza jaglana z warzywami to chyba najczęstszy obiad w naszym domu. Dziś te składniki uformowałam w kuleczki i wyszły pyszne, aromatyczne pulpeciki. Moża pokusić się dla nich o sos pomidorowy. U nas, z braku passaty z pomidorów, wystąpiły solo, bez sosu, a w skromnym towarzystwie sałatki. Świetnie sprawdziłyby się w lunch boxie. Przeżyją każdą podróż, bo są ładnie zwarte

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jesiotr z polskich stawów! 237

Doskonale wiecie, że uwielbiam ryby i owoce morza. Ryby mogłabym jeść codziennie, i to w różnorodnej postaci, i pieczone, smażone, wędzone czy gotowane, w formie past, w całości, kotlecików, pulpecików i czego tylko można sobie wyobrazić. Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, są lekko strawne, nie wymagają długiego czasu obróbki i powinny być spożywane przez nas minimum

SMYKWKUCHNI
Pulpeciki w zalewie octowej 855

Składniki: Pulpeciki: 500g mięsa mielonego, 1 jajko, 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól, 2 łyżki bułki tartej, plus do obtaczania, 4 łyżki wody, olej. Zalewa octowa: 1 i 1/2 cebuli, 2 mniejsze marchwie, 3/4 szklanki octu ( szklanka 250ml ), 1l zimnej wody, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru, 4 łyżki

W kuchni u Moniki
Gołąbki w sosie dyniowym 202

lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i delikatnie odciąć liście. Pierwsze dwa liście przełożyć na inny talerz, ponieważ będą potrzebne na spód garnka. Formowanie gołąbków Z mięsa formować podłużne pulpeciki. Na każdy liść umieścić farsz, następnie podwinąć boki i całość ciasno zrolować. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Surowe gołąbki przesmażyć z obu stron (najpierw smażymy łączeniami do dołu). Wyjąć wszystkie gołąbki

Ugotować