leśne grzyby konserwowane w pomidorach 196grzyby w pomidorach W ostatnich dniach trochę popadało. A po deszczu wiadomo, można się wybrać do lasu na grzyby. Tak też
Miód i pieprz
Sałatka warzywna z ziołami. 199Soczyste czerwone pomidory, słodkie w smaku, aż proszą, żeby ich smak zamknąć na zimę. Sałatki warzywne w słoikach to najlepszy sposób na delektowanie się ulubionymi
Kuchnia Beaty
Pomidory suszone 196Pyszne swojskie pomidory dojrzałe w słońcu postanowiłam ususzyć Aby zachować aromat na dłużej i cieszyć się smakiem swoich pomidorów w zimie Składniki • Pomidory
W królestwie smaków Beaty
Sok pomidorowy z czosnkiem bazylią i chili 234Gdy przerabiam pomidory i robię przecier lub pomidory w sosie własnym wyciskam z pomidorów sok wraz z gniazdami nasiennymi Z tego soku robię
W królestwie smaków Beaty
pomidory w zalewie 219Utrwalanie suszonych pomidorów Kilka dni temu, wykorzystując piękne słoneczne dni, zacząłem suszyć pomidory , w sposób najbardziej dla
Miód i pieprz
Pomidory w sosie własnym 208Krojone pomidory takie jak z puszki można użyć Do zup ,sosów ,farszów lub spaghetti Składniki - pomidory mięsiste Sposób przygotowania - Pomidory sparzyć
W królestwie smaków Beaty
Domowy przecier pomidorowy 163Sezon na pomidory jest już w pełni. Myślę, że to również świetny moment na zatrzymanie smaku naszych polskich pomidorów na jesienne czy zimowe dni. Polecam przygotowanie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Marynowane pomidory 202Brrr, aż zrobiło mi się trochę... jesienniej. ;) Kolejna odsłona, nieco rzadko spotykanych u nas przetworów pomidorowych. Tym razem wylądowały one w zalewie z octu jabłkowego i... zresztą zobaczcie sami. ;) Proporcje zalewy podane są na dwa, 900 mililitrowe słoiki. 6 sporych pomidorów lub 8 mniejszych (można również wykorzystać koktajlowe) 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku Zalewa: 700ml wody(...)pasteryzuję tych przetworów, przez świadomość, że za chwilę i tak będą zjedzone. Jeśli jednak Wy potrzebujecie to zrobić, pamiętajcie, by nie przedobrzyć - pomidory zmięknął i nie będą tak dobre, jak powinny. Przetwory te najlepiej otworzyć po upływie miesiąca, wtedy smakują już dobrze, choć dłuższy czas nie powinien im zaszkodzić
Kuchenna Kontrrewolucya
Red relish – pyszny sos 195My Blueberry Corner by "jagodzianka" Red relish to sos prawie do wszystkiego. Jego słodko-kwaśna nuta jest świetnym dopełnieniem do serów, wędlin czy mięs. Mój najstarszy
My Blueberry Corner
Ciasto filo z pomidorami i ricottą 228najlepiej - kolorowe pomidory o różnych kształtach. :) Sezon pomidorowy w pełni, zatem mam dla Was również kilka informacji na ich temat. :) Główne gatunki pomidorów to: - okrągłe gruntowe – mają dużo soku, są najpopularniejsze i najlepsze na przetwory, - karłowate – sprzedawane w gronach, o intensywnym smaku i zapachu, - malinowe – to te największe, mają dużo soku, - bycze serca – o podłużnym kształcie i twardym miąższu, idealnie(...)obróbce cieplnej. Przetwory pomidorowe zawierają co prawda mniej witamin, jednak zawarty w nich likopen jest łatwiej przyswajalny dla naszego organizmu. Po przetworach pomidorowych mamy go 2-3 razy więcej we krwi niż po świeżych. Popularne łączenie pomidorów i ogórków w jednej sałatce to zły pomysł, gdyż obecny w ogórkach enzym zabija witaminę C w pomidorach. Rozwiązaniem jest, by przed
Garniec Magalie
Sos z pieczonych pomidorów i warzyw 132W sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę. Sos z pieczonych pomidorów
Tajemnice Smaku
“W słoiku” – recenzja 207długą zimę, kiedy sezonowe są co najwyżej ziemniaki i gdy warzywa są drogie czy pozbawione smaku. To szukanie najlepszych odmian owoców, żeby zagwarantować sobie najlepsze przetwory – zdobywanie gdzieś po znajomych pomidorów lima, mirabelek, wiśni nadwiślańskiej, pigwowca czy szarej renety. To odtwarzanie dawnych smaków i metod, żeby uzyskać niezapomniany smak rodzinnych specjałów, które kojarzą nam się z bliskimi, którzy odeszli(...)drogę dzieciom na studiach w wielkim mieście. To jadalne, luksusowe prezenty. Poszukiwanie zdrowszych zamienników i troska o dobry skład. Jeśli będziemy mieć dobry przewodnik po produkcji domowych przetworów, to będziemy mogli stać się częścią tego magicznego rytuału. Kasia Marciniewicz, czyli chillibite.pl, dzieli się sprawdzonymi przepisami prosto ze swojego kredensu. Znajdziemy w nim pomysły na konfitury, kiszonki, granolę, pesto, dressingi
Ugotowane pozamiatane
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 275przetworami w stronę wschodnią. Jak podaje nam Wikipedia, pindżur ma swoje korzenie w Macedonii. Zresztą, nie ważne gdzie, ale dzięki, że jest! Ogólnie pindżur jest w składzie jak i wykonaniu podobny do ajwaru. Jeśli jednak zapytacie znawców, który sos/pastę wolą, to zaczną się okrzyki, że ktoś woli ajwar, bo bardziej czuć bakłażana. Inny je tylko pindżur, bo smak pomidorów(...)pozostałe przyprawy, papryczkę i czosnek. Blendujemy. Gorący przekładamy do słoików i pasteryzujemy. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/pindzur-pasta-pomidorow-baklazana-papryki/ BosowKuchni Artykuł Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Ketchup z papryki i pomidorów 114Domowy ketchup z papryki i pomidorów to idealna alternatywa dla tradycyjnego ketchupu, który kupujemy w sklepie. Jest o wiele smaczniejszy, zdrowszy i bardzo łatwy w przygotowaniu
Alle Dobre!