Czuć jesień w powietrzu, oj czuć. Teraz jest najlepszy czas na przetwory z pomidorów, cukinii czy bakłażana. Właśnie z tych warzyw przygotowałam szybką przekąskę, idealną do podania na ciepło z kieliszkiem dobrego winka. Składniki :* pół bakłażana* pół cukinii * 3 pomidory malinowe * pół opakowania serka Almette z bazylią * 6 plasterków ogonówki wędzonej surowej* ulubione przyprawy* oliwa z oliwek
Magiczne Życie MartyDzień dobry!Postanowiłam przygotować kilka wersji domowego ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy? Pierwsza wersja, to
Pora coś zjeśćDzień dobry!Wciąż przygotowuję różne przetwory, dzisiaj padła kolej na chutney.Chutney to tradycyjny gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z owoców i warzyw
Pora coś zjeśćpołowy września najsmaczniejsze gruntowe pomidory z Wielkopolski będą dostępne na trzech warszawskich targach – Targu Koszyki w Śródmieściu, LeTargu w Wilanowie oraz na Targu Śniadaniowym na Żoliborzu. Organizatorem akcji „Pomidory na przetwory” jest marka Pudliszki – ekspert w dziedzinie uprawy warzyw. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamigdałami w słodkiej zalewie Coś dla amatorów słodkości w nietypowym wydaniu. Na Kos uprawia się lokalną odmianę słodkich pomidorów, z których przygotowuje się równie słodkie przetwory. Dżem z pomidorów może i brzmi dziwnie, ale przecież pomidory to owoce. Takim dżemem polewa się np. grecki jogurt w celu przygotowania prostego deseru. Drugi produkt to małe pomidorki nadziewane migdałami, zanurzone
Chilli Czosnek i Oliwamalinówki!), odrobinę soli i cukru. To jest taka baza. Ja jednak często dodaję też nieco oregano, papryki słodkiej i ostrej, ziół prowansalskich. Lubię, jak te przetwory od razu mają swój smak :-) Pomidory kroję na kawałki i wrzucam do dużego garnka. Gotuję na małym ogniu przez ok. 20 - 30 minut. Następnie blenderuję je, przecieram przez sito i dalej gotuję. Jeśli chcę(...)małym ogniu znacznie dłużej, bez przykrycia, do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Przelewam do wyparzonych, gorących słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Nie zagotowuję słoików. Takie przetwory idealne są do zupy pomidorowej czy jako sos do spaghetti, gołąbków lub lasagne. SMACZNEGO
Wielopokoleniowotyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy, kwas p-kumarynowy, karetonoidy likopenu (należy do karetonoidów) - nadaje czerwony kolor pomidorom i odpowiada za właściwości(...)lodówce – niska temperatura sprawia, że tracą smak i wartości odżywcze Ciekawostki: likopen nie gnie podczas obróbki cieplnej, a jego przyswajalność znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się
Kuchnia MagdaLenytyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę, przygotować sos, ketchup, sok lub inne przetwory. Jednak mimo swoich właściwości zdrowotnych nadmiar spożywanych pomidorów może zaszkodzić! Pomidory to źródło: przeciwutleniaczy - m.in. kwas chlorogenowy, kwas p-kumarynowy, karetonoidy likopenu (należy do karetonoidów) - nadaje czerwony kolor pomidorom i odpowiada za właściwości(...)lodówce – niska temperatura sprawia, że tracą smak i wartości odżywcze Ciekawostki: likopen nie gnie podczas obróbki cieplnej, a jego przyswajalność znacznie wzrasta, jeśli pomidory gotowane są z dodatkiem tłuszczy, najlepiej oliwy z oliwek w przetworach pomidorowych jest nawet 3 razy więcej likopenu niż w świeżych pomidorach - sos pomidorowy, ketchup, zupa pomidorowa, puszkowane pomidory, sok pomidorowy pomidory w 94% składają się
Kuchnia MagdaLenyNie ma to jak sos pomidorowy z pysznych pomidorów zebranych latem, który można użyć w zimie zwłaszcza kiedy w tym okresie pomidory nie są najlepsze i
Kuchenne Wariacjemnie symbol drugiej połowy lata, kiedy to pomidory i cukinie są najsmaczniejsze i aż chce się jeść same warzywa. Jesienią i zimą, zamiast świeżych pomidorów warto użyć pomidorowych przetworów - przecierów, albo dobrej jakości pomidorów w puszce. W chłodniejsze dni leczo doskonale Was rozgrzeje, doda energii i poprawi nastrój (to chyba z powodu ostrej papryczki, która pobudza endorfiny
Kulinarne Inspiracjekrólowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam na przetwory... I słodkie pomidory, i zielona cukinia świetnie smakują na cienkiej pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest przeznaczona do wypieku pizzy. Dzięki niej
DefinicjaSmakuDzisiaj znowu przetwory ze Wchodu. Czemu tak lubię rosyjskie przetwory i czemu ufam rosyjskim paniom domu już napisałam w lekko przydługim wstępie do zeszłorocznych pomidorów po koreańsku KLIK – warto tam zajrzeć szczególnie jeśli ten przepis jakoś Wam umknął, bo tak naszykowane pomidory u mnie dotrwały ledwo do początków mroźnego stycznia – wyszły ze spiżarni pierwsze, tak były pyszne. Ten sposób zakonserwowania(...)wykorzystania tutaj idealnie sprawdzą się owoce małe i malutkie – koktajlowe, cherry i mikrodwarf, a tych mam w tym sezonie prawdziwe zatrzęsienie. Irina korzystała z pomidorów typu “Lima”, wypróbujecie te drobne pomidory, które Wy akurat macie pod ręką. SKŁADNIKI I WYKONANIE Wykorzystałam słoiki 720ml. Słoiki myjemy i wypiekamy w piekarniku, nakrętki wygotowujemy. Na dno każdego słoika wrzucamy ½ łyżeczki
Karo in the KitchenO tej porze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego proponuje wam dzisiaj przepis na pyszny sos pomidorowy do pizzy. Zamknijcie ten pyszny smak w słoiku, aby móc
Pani M - kuchnia smakowitamiałam do przetworzenia jakieś 30 jeśli nie więcej kilogramów pomidorów. Wszystko dlatego, że wraz z mężem lubimy pomidory i doceniamy jeśli są dobre, ale lubimy też dobrze zjeść i wiedzieć co jemy. Dla mnie nie ma większej nagrody niż otwarty słoik przetworów i mój mąż mruczący, że tak dobrego dżemu to nie jadł. Ale lubimy nie tylko dżemy, bo wszelkie(...)ogniu. Zblendować. Przelać do wyparzonych słoików i pasteryzować. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/sos-cyganski-z-pomidorow-ostry-sos-pomidorowy-do-sloika/ MieszamWGarnku Artykuł Sos cygański z pomidorów – ostry sos pomidorowy do słoika pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika
Tajemnice Smaku