Najwspanialsze smaki lata to nie tylko słodkie i soczyste owoce, ale również warzywa – brokuły, bakłażany, cukinie oraz… pomidory, które warto zamknąć w słoiczkach, aby móc skosztować
codojedzeniaRobię je po raz pierwszy w życiu:) jestem ciekawa efektu:) Przepis dostałam od koleżanki, która ciągle je robi. Składniki:pomidory,olej roślinny,zioła,czosnek,sól
Anioły w kuchniFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Wrzesień to miesiąc, w którym robimy przetwory. Kluczowym przetworem jest ketchup domowej roboty. Zobacz jak zrobić
CRAVEmonkeyBardzo pikantny, aromatyczny i specyficzny smak...dla koneserów:) Wypróbowaliśmy już do makaronu... nadaje się...maż nawet chce robić więcej. Oczywiście można pikantny smak zminimalizować mniejszą ilością
Anioły w kuchniSałatka z zielonymi pomidorami... Robienie przetworów to nowość w mojej kuchni, przyznam że bardzo mi się spodobało robienie kolorowych słoiczków na zimę. Teraz już wiem, że będzie to coroczną tradycją. Jest to wydłubany ze starego zeszytu przepis od babci. Ta słodko kwaśna sałatka jest idealna to ryby ale także do innych dań. Składniki: 2 kg kapusty 1 kg cebuli(...)papryki 10 zielonych pomidorów 4 marchewki 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 3/4 szklanki cukru Kapustę poszatkować, cebulę i pomidory pokroić w pół talarki, paprykę w paseczki i marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wrzucić wszystko do dużego garna, dodać ocet, cukier i olej. Gotować pół godziny i na gorąco wkładać do słoików, przetrzeć brzegi słoików, zakręcić
Pelusiowa KuchniaPost troszkę spóźniony, ale mam nadzieję, że może się przyda na przyszły rok) Początek sierpnia to w Italii czas na robienie conserva, passata, czy sugo- czyli
Mia Cucina SofietaDo tej pory nigdy nie miałam okazji spróbować ketchupu pomidorowo-śliwkowego... Postanowiłam więc zaspokoić moją ciekawość. Przepis wpadł mi w oko na blogu
Kulinarne przygody GatityRemont zbliża się ku końcowi. Marzę już tylko, aby funkcjonować we własnym mieszkaniu jak normalny człowiek... Dobrze, że na ten czas miałam do dyspozycji kuchnię rodziców
My simple kitchensię chciało, z drugiej trochę mnie to przerażało, nie myślałam iż okaże się to tak łatwą i zarazem przyjemną czynnością. Myślę iż ten rok będzie przełomowym w przygotowywaniu pysznych przetworów na zimowe dni. To po prostu smak lata zamknięty w każdym słoiczku. Ten przepis jest wart rozpowszechniania. Wierzcie mi iż pracy przy nim niewiele a smak jest przerewelacyjny, wręcz bajeczny(...)poprzestanę, jutro ciąg dalszy przetwórni pomidorowej. Ostatnio miałam 7,5kg, teraz myślę już o następnych10kg... Wszak zima długa, a rodzinka bardzo żarłoczna... :-) Znalezione tutaj.Składniki:- 5kg pomidorów (u mnie lima)- 15 ząbków czosnku- 2 łyżki soli (u mnie himalajska)- 1 łyżka ksylitolu (nie trzeba)W dużym garnku zagotować wodę i wkładać partiami umyte wcześniej pomidory. Po minucie pomidory wyjmujemy
Smaczne ZdroweRelish to inaczej gęsty sos z gotowanych, marynowanych warzyw lub owoców lub ich wspólne połączenie. Pochodzi z Indii, obecnie jest popularny na całym świecie w wielu
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry!Obiecałam Was kilka inspirujących przepisów na ketchup, więc po śliwkowym, musiał pojawić się właśnie ten, nieco orientalny, z mango, trawą cytrynową czy liśćmi limonki
Pora coś zjeśćJeśli tylko na samą myśl o tym, żeby obierać kilka kilogramów pomidorów, a później mieszać je przez parę godzin w garnku pilnując, żeby się nie przypaliły, odechciewa się wam robienia domowych przetworów(...)nadzieję, że zmienicie zdanie. Kiedy spróbowałam tego sosu miałam wrażenie, że zamykam w tych słoikach lato i całą słodycz przepysznych pomidorów dojrzewających w słońcu, żadne zimowe importowane pomidory i gotowe przetwory nie zastąpią aromatu tych domowych. Przepis jest naprawdę łatwy wystarczy tylko pokroić pomidory na pół, posypać odrobiną soli i pieprzu dodać trochę świeżych ziół i wrzucić do piekarnika, następnie
zdrowa vege kuchniaPolacy ruszyli do swoich kuchni. W marcu wiele osób rozpoczęło przygodę z wypiekiem domowego chleba, a teraz jak słyszałam w radiu, aż 60% Polaków robi przetwory. Ja mam zawsze problem z przetworami. Najpierw trzeba dotargać te kilogramy warzyw czy owoców, które potem trzeba obrobić. Mam to szczęście, że podobnie jak w poprzednim roku, ogóry i paprykę przywiozła mi sąsiadka(...)blenderem. Wyszło chyba na jedno, a jednak zblendowanie gara papryki, a przepuszczenie przez maszynkę zaoszczędza czas. Dodałam również cebulę, której nie ma w oryginale. Dla mnie cebula w przetworach z pomidorów i papryki musi być i kropka. Nadaje całości charakteru. Cebulę dodałam równocześnie z papryką i razem dusiłam i potem blendowałam. Do was należy wybór sposobu wykonania. Możecie korzystać
Mieszam w GarnkuMaski. Stroje. Kostiumy. Nowa skóra. Nowe szaty. Nowa rola. Gra. Zamiana. Przebranie. Karnawał po prostu. Kamuflaż z błyskiem oczu podglądających świat przez tajemniczą maskę.
KUCHARNIAJeśli macie nadmiar pomidorów, to polecam sałatkę marynowaną na kolejny dzień. Następnego dnia wystarczy tylko wyłożyć pomidory na półmisek i podać do obiadu lub innego
Kuchnia domowa AniPaństwo zrobią sobie pindjur, zrobią i zjedzą ze smakiem. Wierzcie mi, warto się trochę pomęczyć. Przy okazji przepisu na ajvar, jakiś miły młodzian zadał mi pytanie
ladykitchenADŻYKA W dzisiejszym poście bardzo pyszny ostry sos, niezmiernie popularny w Ukrainie. Składniki: 3 kg pomidorów 0,5 kg marchwi 0,75
Kulinarnie z Polką na KresachPyszne, pieczone pomidory, idealne na zimową, pomidorową zupę lub sosy. Lato zamknięte w słoiku.
Stare GaryPaństwo zrobią sobie pindjur, zrobią i zjedzą ze smakiem. Wierzcie mi, warto się trochę pomęczyć. Przy okazji przepisu na ajvar, jakiś miły młodzian zadał mi pytanie
ladykitchenJestem świeżo po urlopie. Nigdzie nie wyjechałam i w świetle dzisiejszego potwierdzenia i uściślenia diagnozy nie żałuję tego ani nawet w najmniejszym stopniu. Całe dwa tygodnie
Kuchnia po mojemuPRZECIER POMIDOROWY Tak jak sezon pomidorowy trwa w pełni, zapraszam dzisiaj do zrobienia przecieru pomidorowego na zimę. Skladniki: 4 kg pomidorów 2 plaskie lyzki soli 1/2
Kulinarnie z Polką na KresachListopad też może być fajny. Zwłaszcza, gdy Pani Jesień rozpieszcza nas ciepłymi promieniami słońca, w których opadające liście mienią się rubinem i złotem. Gdy na targu
Na moim stolePrzepis na domowej roboty ketchup z pomidorów, bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku. Domowy ketchup smakuje nieporównywalnie lepiej od tych kupnych, a przede wszystkim skład niczym
NiePieprz.plSos z cukinii nada się jako dodatek do mięsa, makaronu lub ryżu. 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka) 1 kg dojrzałych pomidorów 1
Moje domowe kucharzeniePopularna na całym świecie salsa pomidorowa. Szybka w przygotowaniu i naprawdę pyszna. Podana z nachosami lub chipsami będzie hitem każdego przyjęcia i imprezy w gronie
cool and mintyW dobie wszechobecnych ulepszaczy, konserwantów i sztucznych aromatów, smak naturalnych produktów zaczyna być luksusem. Zachęcam do wypróbowania przepisu na domowy ketchup ze świeżych pomidorów. Dzięki temu
Pyry na GazW tym roku moja spiżarnia wzbogaciła się o domowy sok pomidorowy. Wyszło przypadkiem, nie było go w planach, a tak nam zasmakował, że będzie
Smaczne ZdrowePóki trwa sezon na pomidory i możemy kupić je dojrzałe na słońcu, warto to wykorzystać i zamknąć je w słoikach. Na pewno bedą lepsze od tych
królestwo garówWszyscy kiszą pomidory więc zakisiłam i ja, na spróbowanie. Przepis taki sam jak kiszone ogórki. Smak mnie nie zaskoczył bo było podobnie jak z kiszoną rzodkiewką
Monia miesza i gotujeLubicie sałatkę z zielonych pomidorów? Każdego lata zostaje mi dużo zielonych pomidorów na krzakach, które dojrzewając w domu, nie są już takie dobre. Proponuję Wam zamknąć
Smak mojego domuKetchup z cukinii to doskonała alternatywa dla tych sklepowych, które zawierają cukier lub słodziki, konserwanty i wzmacniacze smaku. Taki domowy nie dość że jest zdrowy to
Ola la LCHFPomidorowy urodzaj należy wykorzystać. Na pomidorowe soki i pomidory w kawałkach przyjdzie czas jak będzie sezon na limę. Ale na keczup to mogę przeznaczyć swoje pomidory
Gotowanie z pasjąZarówno ogórki jak i pomidory chętnie kiszę , ale oddzielnie. Tym razem połączyłam je w salsie, czyli czymś pomiędzy sosem z kawałków warzyw a drobno pokrojoną sałatką
Smaczna PyzaZrobiłam sobie takie pesto w sporej ilości do słoików latem ale już zniknęło więc czas robić następne. Zniknęło bo jest pyszne i zajadamy do chleba. Można
Moje Małe CzarowaniePyszne jesienne pomidory - pomidory polne. Dojrzałe, podłużne, mięsiste i pełne smaku. Przeciery na zimę już z nich zrobione, teraz pora na domowy ketchup
Kulinarne przygody GatityZawsze miałam problem żeby kupić ketchup bez cukru, jak wchodziłam do sklepu to były same z cukrem i oczywiście mogłam się tylko obejść smakiem. W tym
Bajeczna KuchniaKeczupem z tego przepisu zajadam się od lat. Moja mama dostała go kiedyś od koleżanki i po pierwszej próbie zagościł na stale w naszej spiżarni. Czasem
peggiwkuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiZapraszam do mojej kuchni na pomidorowe szaleństwo Składniki: 3 kg pomidorów 2 łyżki soli Wykonanie; Pomidory należy umyć, zalać wrzątkiem i ściągnąć skórkę. Obrane warzywa mieszamy
Anioły w kuchniSos po grecku to kulinarne odkrycie mojej mamy. W zeszłym roku świetnie sprawdził się jako dodatek do zup, sosów, makaronów, ryżu czy mięsa. Jest idealny w
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieW ubiegłym roku miałam prawdziwy wysyp pomidorów na mojej mini działce :) Zrobiłam kilka słoików takiej oto sałatki. W tym roku za to posadziłam pomidorki koktajlowe, więc
Kuchnia domowa AniKiszone pomidory i ogórki, mają ciekawy smak. Kiszone ogórki znamy wszyscy, ale ukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko
Codziennik Kuchenny/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso
My simple kitchenW życiu nie pomyślałabym,że będę sama suszyć pomidory,że się uda,że będą dobre. Od 2 lat sama suszę, udają się i są pyszne. Najważniejsze
Kopystką po garachLubisz kuchnię włoską? Ten przepis jest dla Ciebie. Troszkę jestem szczęściarą/wariatką, bo od kilku lat, wraz z końcem lata, zamykam smak pomidorów w słoikach
Kopystką po garachPrzygotowanie takiej pulpy zajmuje troszkę czasu-ale jesienią lub zimą poczujesz, że masz lato zamknięte w słoikach.Wystarczy,że dodasz cebulkę, czosnek, parmezan masz pyszny, klasyczny
Kopystką po garachKiszone pomidory jadłam po raz pierwszy całkiem niedawno, właściciel pewnej sentymentalnej dla mnie góralskiej karczmy, poczęstował nas banalnie prostą w przygotowaniu, a niebywale pyszna w smaku
Słodki KompromisPomidory, to moje ulubione warzywa. Teraz w sezonie pomidorowej obfitości jadam je do każdego posiłku, a za kilka tygodni będę nucić: Addio pomidory Addio
Codziennik KuchennyTen przepis mamy w domu od lat. Najlepszy domowy keczup jaki jadłam! Aromatyczny dzięki dodanym przyprawom. Samo przygotowanie jest krótkie, wystarczy pomidory wraz z cebulą przekręcić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieleczo z cukinią Przepis na leczo jest prosty , idealny na późne lato czy początek jesieni, kiedy to na straganach jest pełno świeżych warzyw. Składniki
Aromatyczne PodróżeKażdego roku przygotowuję taki przecier na zimę, jest bardzo zdrowym i smacznym dodatkiem do zup, sosów i wielu innych dań. Składniki: 5 kilogramów pomidorów malinowych
Bajeczna KuchniaPierwszy raz robiłam dżem z pomidorów. Bardziej z ciekawości niż wiary, że wyjdzie z tego coś smacznego. Dałam zdecydowanie mniej cukru niż przewidywał przepis, ale moim
Stare GarySkończyliście już marynowanie ogórków? Jeśli nie to polecam zrobić jeszcze jedną pyszną sałatkę. To ogórki w marynacie pomidorowej. Pyszne, o wyraźnym smaku, idealne. Tak kto ma
Bernika - moj kulinarny pamietnikKoleżanka z pracy przyniosła do wypróbowania sos, który robi już od kilku lat. Bardzo mi posmakował, ale delikatnie go złagodziłam poprzez odjęcie części octu. Polecam do
Kuchnia domowa AniSałatka ta zupełnie nie była w planach, jednak pomidory w ogródku u rodziców nie zdążyły wszystkie dojrzeć w pełni , a w nocy przyszły przymrozki
Aromatyczne PodróżeSmaczny i zdrowy sos pomidorowy Składniki: pomidory najlepsza będzie odmiana typu lima - ilość wg. uznania , u mnie przynajmniej 5 kg sól , cukier , świeżo zmielony pieprz
Aromatyczne PodróżeMam za sobą pierwszy działkowy sezon. Kiedy myśleliśmy kilka lat temu o zakupie działki rekreacyjnej, to taka z założenia miała właśnie być. Rekreacyjna ;) Duuuużo trawy, trochę
bistro mamaDzisiaj kolejny pomidorowy przepis, tym razem ketchup w domowej wersji. Jest z nim trochę pracy, ale warto dla efektu końcowego ;) Porcja nie wyszła mi zbyt duża
FitKotNa zimę słoiczek pomidorów będzie w sam raz do zupy, sosów czy sałatki. Użyłam swoich pomidorów i własnej wyhodowanej bazylii :) Składniki: 1 kg pomidorów twardych i
Kuchnia domowa AniKońcówka lata i wysyp różnorodnych warzyw i owoców zachęca do przetwarzania czego się da. Jeśli macie dużo pomidorów to koniecznie zróbcie sobie taki sos. Nie dość
My simple kitchenKolejny pomysł na pomidory - domowy keczup. Pomocny był przepis Magdy Gessler , ale dodałam trochę od siebie, a przede wszystkim zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru. Tak więc
Stare GaryTak, tak, to już czas. Można przerabiać pomidory. Do tej pory jakoś ich unikałam, zimą korzystałam z puszek. Rok temu zostałam obdarowana trzema skrzynkami pięknych pomidorów
Stare GaryBardzo szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, bardzo przydatne zimą. Pomidory - bez przecierania, bez gotowania, tylko pasteryzowane. Przepis od lat funkcjonujący w naszej rodzinie. Sprawdzają się
babka w formiePo co właściwie robić ketchup we własnej kuchni, kiedy na sklepowych półkach ciągną się niekończące szeregi gotowych wyrobów? Hmm, a właściwie, to skąd przyszło mi do
zadanie-gotowanieNa pomysł produkcji dżemu z pomidorów nie wpadłem sam - uwiodło mnie zdjęcie z jakiegoś amerykańskiego zakątka sieci. Rzecz wydała mi się niesamowicie słoneczna, intensywna, pobudzająca kubki
zadanie-gotowanieSos z pieczonej papryki z pomidorami, znakomity na ciepło i zimno, pasuje do makaronu, pizzy, zapiekanek, kanapek i innych potraw. W sezonie przygotuj go ze świeżych
SzczyptaSmaQPrzy zrobieniu przecieru jest sporo pracy ale warto bo taki domowy przecier smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu. Mamy pewność że nie zawiera konserwantów. Składniki
Bajeczna KuchniaTak przygotowany sos bardzo często wykorzystuję na szybki obiad gdy mam mało czasu . Podsmażam pokrojone piersi z kurczaka i dodaję do sosu, danie podaję do ryżu
Bajeczna Kuchniawystarczy sobie wyobrazić, że kiedyś byłem strasznie oporny co do jedzenia. Oprócz jajek konsumowałem ogromne ilości chleba z ketchupem... Ale jak już miałem do wyboru kanapkę z zimnym przetworem z pomidorów i ciepłego tosta wybierałem to drugie. Tosty jadłem przy każdej możliwej okazji - jeśli mama nie schowała przede mną jajek. Ale co najważniejsze - najlepsze grzanki wychodzą wtedy gdy mamy
Right Behind The KitchenLubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego, bądź kupiony przecier z
potrawyregionalneWszystko co domowe i zrobione samemu smakuje najlepiej. Chociaż zapewne przyzwyczailiśmy się do smaków ulubionych kupnych ketchupów. Ale czasem warto włożyć odrobinę wysiłku i pracy, żeby
potrawyregionalneSpaghetti bolognese jest daniem kuchni włoskiej. Uwielbiane szczególnie przez dzieci a i u tych starszych często gości na talerzach. Według oryginalnego przepisu powinno się dodać
potrawyregionalnePodstawą suszonych pomidorów są najlepiej podłużne, dojrzałe, gruntowe pomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti
potrawyregionalneBakłażan i cukinia idealnie nadają się do gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów. W lato wykorzystuję je bardzo często. Niestety w zimie brakuje mi ich
potrawyregionalnePomidory juz tanieją więc można coś pokombinować. Postanowiłam ususzyć je i zalać oliwą. Najpierw umyłam i pokroiłam na kawałki. Ułożyłam w koszach suszarki i suszyłam, suszyłam
Gotowanie jest łatwe2 kg pomidorów 2 kg papryki 1,2 kg cebuli 1,2 kg marchwi 2 puszki kukurydzy 2 szkl cukru 200 ml octu 200 ml oleju
Gotowanie jest łatwe1,5 kg pomidorów 1,5 kg cukinii 2-3 papryki 3 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 papryczka chili sól pieprz cukier (do smaku) czubrica
Gotowanie jest łatweTym razem przyszedł czas na pomidorki koktajlowe z mojej hodowli doniczkowej. Składniki; 1 kg. pomidorów koktajlowych, 3 ząbki czosnku, 1,5 dag soli, 1 dag kwasku
Anioły w kuchniD omowy ketchup, czy też sos pomidorowy z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, jakby go nie nazywać, jest pyszny :) Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni
SzczyptaSmaQSuszone pomidory to jeden z moich ulubionych sposobów na zatrzymanie smaku pomidorów. Ich przygotowanie jest czasochłonne ale nie pracochłonne. Najdłuższą częścią procesu jest suszenie, które nie
Pyry na GazPo ogromnym sukcesie ubiegłorocznej passaty , w tym roku przygotowałam jej zdecydowanie więcej. Łącznie coś ok. 40kg pysznych, mięsistych pomidorów, zamkniętych w mniejszych i większych
Smaczne ZdroweSkładniki: 2 kg pomidorów gruntowych 3 papryki czerwone 1 cebula 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki ostrej musztardy 1,5 łyżki miodu 4
Qchnia po prostuDomowy sos pomidorowy jest lepszy i na pewno zdrowszy..,Sos pomidorowy ma miejsce w kuchniach całego świata. . Bez sosu pomidorowy nie ma spaghetti czy
w mojej kuchniPyszny! Sto razy lepszy niż kupny sos słodko-kwaśny - soczyste pomidory, cebula, papryka, marchew, ananasy i kukurydza tworzą smaczne i aromatyczne połączenie, idealne do ryżu czy
Kto ugości moich gości?Długo kombinowałam jak zrobić tą pastę i jest udało się. Pasta jest słodkawa, pikantna, idealna do sosów, mięs, pizzy i tym podobnych rzeczy. Polecam wszystkim wielbicielom
Moje Małe CzarowanieJa co roku robię przecier pomidorowy z około 5 kg pomidorów. Taka ilość przecieru starcza mi na zimę. Ja mój przecier mrożę, ale również można dodać
Mama GotujeKeczup domowy jest najlepszym keczupem na świecie! Naprawdę! Żaden Heinz, Kotlin, Pudliszki, McDonaldsy i inne nie dorastają mu do pięt. Domowy keczup ze świeżych pomidorów (nie
Pociąg Do KuchniZapraszam do mojej kuchni na pomidorowe szaleństwo Składniki: 3 kg pomidorów 2 łyżki soli Wykonanie; Pomidory należy umyć, zalać wrzątkiem i ściągnąć skórkę. Obrane warzywa mieszamy
Anioły w kuchniCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuMają wszyscy, mam i ja ! Do przepisu Beaty z Lawendowego Domu przymierzałam się już rok temu, ale lato jakoś szybko minęło, pomidory się skończyły, nie
Stare GaryGdy tylko zaczyna się sezon pomidorowy wyruszamy z moją teściową na łowy na poznańską giełdę rolno-ogrodniczą. W zeszłym roku przerobiłyśmy na przecier pomidorowy po 120kg
Pyry na GazSkładniki 1 łyżeczkę pieprzu 1 łyżkę cukru 1 łyżkę soku cytrynowego 1 czubatą łyżkę soli 3 kg dojrzałych pomidorów Wykonanie Pomidory umyj i sparz
w mojej kuchniOdkryłam ten smak zupełnie przez przypadek. W jednym ze sklepów była gotowa marmolada z pomidorów. Kupiłam ją na spróbowanie, stwierdziłam, że to rewelacyjny pomysł i postanowiłam
Pociąg Do KuchniCzym pachnie lato? Rześkim powietrzem po burzy. Malinami dojrzewającymi w słońcu. Piaskiem sypiącym się w buty. Świeżo skoszoną trawą. Przygodą. Urlopem. Podrożą. Aromatycznymi pomidorami. Wiatrem kołyszącym
My simple kitchenPierwsza porcja przecierów zrobiona, będzie co jeść w zimie ;D Składniki (na ok. 10 średnich słoików): - 4 kg bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) - 10
Corner With RecipesDziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce. Mix sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron
Pyry na GazPastę paprykową możecie zrobić na zimę do słoików a także teraz jako dodatek do mięs, kiełbas i jako smarowidło do chleba. Pasta jest ostrawa ale to
Moje Małe CzarowaniePomidory tak przygotowane można używać do sałatek, sosów, zup czy zajadać z chlebem. Można je robić przez cały rok a jesienią jak jest ich najwięcej wkładamy
Moje Małe CzarowanieTaką fasolę robię do słoików obojętnie czy jest to maj, sierpień czy grudzień. Polecam serdecznie bo można potem szybko stworzyć przy jej użyciu pyszne danie. Fasola
Moje Małe CzarowaniePomidorami zachwycałam się już nie raz. Niestety sezon na nie jest dla mnie zdecydowanie za krótki. Pomyślałam sobie, że może warto ten smak zamknąć w słoiczku
Pełny talerzKeczup. Gęsty pomidorowy sos, który dzisiaj gości w prawie każdej lodówce. Pomimo różnych wariacji, stopni ostrości i dodatków słysząc słowo keczup prawie wszyscy od razu widzą
Pełny talerzPo suszeniu pomidorów została mi miska miąższu pomidorowego i gniazd nasiennych. Wyrzucić szkoda, na szybko wykorzystać taką ilość nie bardzo jest na co - co można więc
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Domowy ketchup to było moje marzenie. Kiedy znalazłam ten przepis. Stwierdziłam, że to musi być to. I nie myliłam się. Przepis, na którym się wzorowałam, pochodzi
Humanistka w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Humanistka w kuchniMiks sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy. Paprykowy
Pyry na GazPowiem wam , że domowy keczup to jest to. Gęsty, aromatyczny, mocno pomidorowy, lekko słodki, lekko kwaśny, z lekką korzenną nutą. I przede wszystkim zdrowy, nie do
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzuć jesień w powietrzu, oj czuć. Teraz jest najlepszy czas na przetwory z pomidorów, cukinii czy bakłażana. Właśnie z tych warzyw przygotowałam szybką przekąskę, idealną do podania na ciepło z kieliszkiem dobrego winka. Składniki :* pół bakłażana* pół cukinii * 3 pomidory malinowe * pół opakowania serka Almette z bazylią * 6 plasterków ogonówki wędzonej surowej* ulubione przyprawy* oliwa z oliwek
Magiczne Życie MartyDzień dobry!Postanowiłam przygotować kilka wersji domowego ketchupu. Po co kupować w sklepie, skoro można go przygotować samodzielnie i będzie o niebo lepszy? Pierwsza wersja, to
Pora coś zjeśćDzień dobry!Wciąż przygotowuję różne przetwory, dzisiaj padła kolej na chutney.Chutney to tradycyjny gesty sos używany w kuchnii indyjskiej, można go przygotowywać z owoców i warzyw
Pora coś zjeść