Pieczone pomidory na zimę. Idealne do zup, sałatek, hummusu… Pierwszy raz wolno pieczone pomidory spróbowałam na warsztatach z Dominiką “Letnia kuchnia Jarzynova”. Dominika
Tajemnice Smakuświetnie pasuje do pieczonych mięs, jak również kanapek. Podobno każda gospodyni na Bałkanach robi go na swój sposób. Polecam również przepis na ajvar . Zerknij również do działu PRZETWORY . Składniki: 3 kg pomidorów lima 1,5 kg bakłażanów 3 kg papryki 2 duże cebule 2 papryczki chilli 4 dużych ząbków czosnku 1/2 łyżki soli 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej 2 łyżeczki
Pasja SmakuNiech Was nie odstrasza kolor - to efekt użycia czarnych pomidorów, które w tym roku wyjątkowo mi obrodziły. A lubię stosować je do przetworów ze względu na łatwo schodzącą z nich skórkę. Jeśli użyjecie czerwonych pomidorów, uzyskacie normalny kolor ketchupu. Składniki (na 13 słoiczków po 180 ml): 1,6 kg obranej cukinii (bez "waty", nasion, uszkodzonej skóry; wykorzystałam cukinię o jasnej
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: pomidory lima,lu inne podłużne świeżo zmielona sól kilka ząbków czosnku pokrojonego w plasterki oliwa extra virgin pieprz Wykonanie:
w mojej kuchniPomidory suszone o tej porze roku robią chyba wszyscy blogerzy bo codziennie ktoś wrzuca swój post na ten temat. Ja nie mogę być gorsza, prawda ? Szczególnie
Smaczna PyzaTak pomidory wkładała w słoje moja Mama. Bo nie zawsze nie miała czas na robienie tradycyjnych przecierów pomidorowych.Przygotowując z nich zupę trzeba przelać zawartość na
Proste Potrawyprzy okazji nie wypala połowy twarzy. PRZYGOTOWANIE Wypiekamy słoiki i wygotowujemy pokrywki. Pomidory – dojrzałe, jędrne, bez żadnych zmian chorobowych – dokładnie myjemy, zostają w skórce. Duże kroimy na ćwiartki lub ósemki, mniejsze na połowy lub na ćwiartki. Wykrawamy pomidorowe głąby i wyrzucamy. Przekładamy naszykowane pomidory do duuuużej miski. Zakładamy rękawiczki jednorazowe – jalapeño kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy z nasion(...)najlepiej dłońmi, tak by siekanina i przyprawy dostały się do każdego pomidora. Miskę odstawiamy na 3-4 h żeby warzywa puściły jak najwięcej wody i wyprodukowały sobie same zalewę (sprytne, nie?). Przekładamy pomidory z zalewą i pastą warzywną do słoików, pomagając sobie czystym widelcem staramy się pozbawić przetwory baniek powietrza. W słoikach zostawiamy 2cm wolnej przestrzeni od góry, wycieramy
Karo in the KitchenKeczup z pomidorów zna każdy, ale warto spróbować tego keczupu. Jest genialny! Wyrazisty w smaku, lekko ostrawy. Doskonały do kanapek, kiełbasek, grilla. Tradycyjnie, konsystencja tego sosiku zależy od tego, jak mocno rozdrobnicie go w blenderze. U mnie widać troszkę skórkę cukinii, ale jeśli dłużej poblendujecie, to będzie ona niewidoczna. W zasadzie przepis na keczup z cukinii krąży po internecie jeden(...)jeszcze 20-30 min. Blendujemy, wkładamy w słoiczki, pasteryzujemy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/keczup-z-cukinii/ BosowKuchni Artykuł Keczup z cukinii pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuGłównym źródłem organicznego związku chemicznego o działaniu przeciwutleniającym- likopenu, są właśnie pomidory. Ten czerwony barwnik nie ginie w obróbce cieplnej. Jest go nawet 2-3x więcej w przetworach niż świeżych pomidorach. Ponad to zapobiegają miażdżycy i zawałom. Mają działanie antynowotworowe i poprawiają odporność. Składniki odżywcze w 100g: 18 kcal białko 0,88g węglowodany 3,89g tłuszcze
FITBUuKskładniki: ok. 600 g dojrzałych, mięsistych pomidorów 1 mala cebula 1 małe, kwaskowate jabłko 1 łyżeczka octu 1 szczypta cynamonu sól, pieprz, pieprz caien wykonanie: Pomidory
Domowy Smak JedzeniaRobiłam suszone pomidory. Miałam ich 2 kg i został mi po nich miąższ, którego nie chciałam wylewać. Zrobiłam więc z niego sos, który doskonale nada się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzepisem. :) Zupa pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych przez Polaków zup. Kochają ją dzieci i dorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę
Cooking Monsteroczywiście chęci do pracy w kuchni !. Jeśli macie w okolicy targ, gdzie można kupić pomidory wyhodowane w przy domowym ogródku, bez chemii, to tylko takie pomidory wybierajcie na domowe przetwory. Nie są może najpiękniejsze, ale fantastycznie pachną i smakują.Moje wykonanie, składniki : 2 kg pomidorów 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę cukru Dodaję również : tymianek, bazylię oraz
Apetyczna babeczkaniewielkim warzywem cieszącym się dużym powodzeniem kiedy stosujemy dietę. Jego zastosowanie kulinarne jest wszem obecnie nam znane. Używamy go często do zup, sosów , sałatek, przetworów czy soków . Pomidory mają cenny składnik mianowicie likopen , barwnik roślinny nadający pomidorom ich czerwony kolor. Jego dobroczynne działanie widoczne jest w walce z nowotworami, ponieważ niweluje on ryzyko
Różowa kuchniamówi producent : Mieszanka naturalnej soi i koncentratu pomidorowego bogata w dobrze przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B oraz likopen, który wchłania się lepiej z przetworów niż surowych pomidorów. Białko sojowe wartością przypomina białka mięsa i nie zawiera puryn, które powodują odkładanie się złogów kwasu moczowego w stawach i utrudniających przyswajanie wapnia. Z tego względu polecane jest
breakfast of dreams