pomidorowy to chyba najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka mielona
Tradycyjna Kuchniacieszy i ułatwia życie :D --> Netto do 7 sierpnia 5. Termometr do przetworów- przydatny gadżet --> Netto do 7 sierpnia 6. Przecierak do pomidorów- kolejny ciekawy i przydatny gadżet. Nie tylko przy robieniu przetworów, ale również do przygotowywania różnych sosów itp. --> Netto do 7 sierpnia 7. Sokownik (również na indukcje) --> Netto do 7 sierpnia
Tradycyjna Kuchniapraz kolejny na blogu przecier pomidorowy jednak wg Siostry Anastazji, przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne. Niestety pomidory miałam z dużą ilością pestek, na szczęście są one miękkie. Czytaj więcej
Pychotkaaagłównie jako baza do sosów i dipów. W Polsce uprawiana raczej rzadko (dostałam od rodziców, szukajcie na lokalnych targach). Miechunka może być jedzona na surowo lub w przetworach. Smakuje trochę jak kombinacja pomidora z agrestem. Jak dla mnie idealnie:). Składniki: 2-3 miechunki 1 zielona papryka 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli sos: oliwa, woda, sok z cytryny, sól, pieprz
Qlinarnie i Qlinarniemorzu, a na śniadanie kanapki ze szprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny. :) A po powrocie zrobiłam trochę przetworów: paprykę, ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację w Tygodniku Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie
Brzuszki Łakomczuszkiwołowego 1 łyżeczka przyprawy Szeherezada S firmy Tradismak 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej firmy Tradismak 3-4 pomidory suszone ok. 1/4 szkl bulionu warzywnego lub wody sól do smaku 1. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa. 2. Wsypujemy przyprawę i żelatynę. 3. Dolewamy bulion i dopiero doprawiamy mięso solą. 4. Dokładnie mieszamy składniki. 5. Przekładamy masę do umytego(...)wrzątkiem, kiedy podkładka sama opadnie podnosimy pojemnik i przekładamy gotową mielonkę na talerz. 17. Wokół mięsa powinna pojawić się warstwa galaretki. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Przetwory , śniadania i kolacje Tagged: domowa wędlina , mielonka , suszone pomidory , szynkowar , Tradismak , wieprzowina , wołowina
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDomowe przetwory to pomysł na zatrzymanie letnich smaków w słoikach. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania przecieru pomidorowego - bazy idealnej do zupy pomidorowej i sosów. Wbrew pozorom przyrządzenie domowego przecieru pomidorowego jest bardzo proste. Wystarczy pomidory obrać ze skórki, pokroić i gotować na małym ogniu, aż do połowy redukcji sosu. To od Was będzie zależało, czy chcecie uzyskać rzadki lub gęsty
Ugotowaćpomidorach i cebulce jak na kołderce. Połączenie wyśmienite. O tej porze roku pomidory nie są najsmaczniejsze, stąd polecam te z puszki lub z własnych przetworów. Składniki: filet z dorsza 1-2 cebule puszka pomidorów ulubione przyprawy: sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i oregano olej do smażenia Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce
Gotowanie z pasjąOdrywamy się na chwilę od przetworów... zapraszam na pyszne, szybkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem z pesto, suszonych pomidorów, pestek dyni i sera... na kolacje, do szkoły, na imprezę, sprawdzą się w każdych okolicznościach. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklubianych zup. Można ją przygotować na różne sposoby. Najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych pomidorów . Jednak poza sezonem do zrobienia pysznej zupki można wykorzystać domowe przetwory lub wykorzystać to co oferują nam sklepowe półki czyli pomidory w puszce, koncentrat oraz przecier. Właśnie na bazie takich kupnych pomidorków z puszki przygotowałam moją pyszną kremową zupkę. składniki: 3 puszki pomidorów krojonych bez skórki
Monia miesza i gotujeświeżych pomidorów LIMA. Charakteryzują się tym, że są bardzo mięsiste i soczyste.Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresemdo robienia z nich przetworów.Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych.Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów- 3 średnie cebule posiekane- sól, pieprz,- 4 pełne łyżki koncentratu pomidorowego- kilka
Pasje JolkiLatem mamy pyszne, pachnące pomidory. Żeby zachować ich smak na zimę suszę je w piekarniku , przekładam do słoików i zalewam gorącym olejem. Pomidory wykorzystuję w zimie
Ala piecze i gotujeDostałam ponad 3 kg zielonych pomidorów. Takich prawdziwych :) i nie pryskanych, z ogródka. Pomyślałam, że zrobię z nich sałatkę. Myślałam nad zrobieniem i myślałam, nie mogłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki:2 kg zielonych pomidorów3 cytryny1/2 imbiru około 1 kg cukru Wykonanie:Pomidory umyj, pokrój na cząstki. Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody
kolorowotorcikowocukru, 1 łyzka soli, 1/2 łyżeczki ielonego pieprzu, 1/2 łyzeczki cynamonu, papryka mielona do smaku, ocet do smaku Po super naklejki na przetwory zapraszamy do sklepu HanuśZZ Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Pomidory, czosnek, cebulę oczyścić i zemlec w maszynce do mięsa.Dodać pozostałe składniki. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu
Anioły w kuchniostatniego marynowania pomidorów zostało mi nieco zalewy. I chociaż wystarczyło tylko na jeden maleńki słoiczek, dokładnie też tyle miałam akurat maleńkich cebulek. ^_^ Właściwie, to dobrze wszystko się złożyło, bo od kilku lat planowałam je zrobić, ale zawsze na myśl o obieraniu tych diabłów piekły mnie oczy. Tym razem chodziło również o kwestię oszczędności, więc miałam okazję się przemóc(...)tego przetworu bardzo, bardzo się cieszę, bo uwielbiam je chrupać. :) Proporcje zalewy są na około 2 litrowe słoiki, ponieważ wątpię, by ktoś tak, jak ja robił tak znikomą ilość jakichkolwiek przetworów. ;) Dodałam do niej również, dla odmiany, odrobinę gorczycy. mini cebulki, najlepiej dymki 700ml wody 250ml octu jabłkowego 2 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżki soli gruboziarnistej 4 ziela
Kuchenna KontrrewolucyaKiedyś wydawało mi się, że zielone pomidory są niejadalne. Pierwszy raz jednak spróbowałam ich za sprawą... książki pt. "Smażone zielone pomidory". Zrobiłam je według przepisu z
Pasja Smaku