przetwory z pomidorów - 1750 przepisów (strona:30/117)

Sos pomidorowo -śliwkowy 170

                    Sezon na pomidory i śliwki w pełni. Korzystajmy zatem z tego bogactwa :)Składniki : 1 kg śliwek

Proste Potrawy
Sok pomidorowy na zimę 184

Mamy swoje pomidory, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowego soku na zimę;) Zrobienie go w rzeczywistości nie jest, aż takie trudne jak by się

Z miłości do słodkości
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 168

buraka. Konfitura do serów z papryki i daktyli, Towary niezwykłe - słodko-pikantna pasta, doskonała do serów, wędlin i chleba. Ostatnio przepadam za różnymi wytrawnymi przetworami, jak ajwar czy dżem z pomidorów (na który przepis już wkrótce). Kupiliśmy ją na Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu - świetnie sprawdziła się z zakupionymi wtedy serami - dlatego teraz nie mieliśmy wątpliwości, że nie możemy

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 289

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy przecier pomidorowy 159

Najlepsza zupa pomidorowa według mnie to taka ze świeżych pomidorów. Przez cały weekend wekowałam przecier i robiłam inne przetwory, aby zimą móc delektować się smakiem zupy pomidorowej czy sosu pomidorowego bez konserwantów i chemii. Składniki: 4 kg pomidorów 1 łyżka soli (lub według własnych potrzeb) Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucić do dużego rondla i gotować

O kuchni z uczuciem
Ryba w pomidorach 134

proponuję użyć krojone z puszki lub z kartonika. Nie polecam koncentratu, jednak jest to inny smak. Sos powinien być słodko kwaśny, jeżeli używamy kupnych pomidorów to można dodać trochę soku z cytryny – niektóre przetwory „sklepowe” są bardzo słodzone. 1,5 kg płatów dorsza, 800 g cebuli, 1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki, 2 listki laurowe

królestwo garów
Co zrobić z papryki 125

zrobić z papryki? Przetwory z papryki! Papryka to kolejne po pomidorach warzywo, którym postanowiłam się zająć. Jestem jej zdecydowaną fanką. Dlaczego warto jeść paprykę? Przede wszystkim papryka jest smaczna, zajadam ją często na surowo pokrojoną w paski. Jest dobrym źródłem witaminy C. Są w niej również inne witaminy, chociażby z grupy B czy witamina E. Papryka jest również źródłem m.in(...)potasu, wapnia i żelaza. Zawartość poszczególnych składników zależy także od koloru papryki. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie, po upieczeniu można z niej przygotować pyszne pasty, czy sosy na zimę. Podczas marynowania zachowuje kształt i smak. Upieczona i obrana ze skórki smakuje wybornie. Oprócz przetworów z papryki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w passacie pomidorowej 113

Gotowe w : 2 dni   Dziś chcę Wam zaproponować śledzie, które są prawdopodobnie moimi ulubionymi. Duża ilość cebuli łącząca się z winnym sosem pomidorowym to smaki

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Bezglutenowe burrito 264

Drukuj Porcje: 2-4 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 250g mięsa wołowego, zmielonego 3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 czerwona papryka podłużna 150g ugotowanej czerwonej fasoli 150g kukurydzy ze słoika lub z puszki 1 łyżka papryki słodkiej(...)półksiężyce. 3 Czosnek siekam. 4 Cebulę i czosnek podsmażam szybko w rozgrzanym garnku aż uwolni się aromat. 5 Dodaję mięso mielone i podgrzewam ok. 3-4 minut mieszając. 6 Pomidory kroję w kostkę i dodaję do garnka, podgrzewam pod przykryciem około 10 minut aż pomidory się rozpadną. 7 Paprykę kroję w kostkę. 8 Do garnka dodaję fasolę, kukurydzę, paprykę oraz

Book of spells
Pieczony gulasz wołowy 203

godziny Składniki: 500g dobrej jakości mięsa wołowego (np. ligawa, krzyżowa, pręga) 1 łyżka kaczego smalcu lub oleju kokosowego 2 łyżki mąki z tapioki 300g świeżych, dojrzałych pomidorów (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 papryka podłużna 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 250ml bulionu mięsnego lub warzywnego 1 łyżka(...)mieszam, aż mięso dokładnie obtoczy się w mące. 6 Mięso przekładam na patelnię i szybko podsmażam aż będzie delikatnie obsmażone z każdej strony (ok. 2-3 minut). 7 Pomidory kroję w kostkę. 8 Paprykę i cebulę kroję w paski. 9 Czosnek rozgniatam nożem i siekam na mniejsze kawałki. 10 Marchew i pietruszkę kroję na 2,5cm kawałki. 11 Mięso

Book of spells
Sałatka z kapustą, ogórkiem i pomidorami 211

  Zimą dobrze sięgnąć po gotowe sałatki, zwłaszcza wtedy gdy się spieszymy, odkręcamy i gotowe. Warzywna, mieszanka dwóch rodzajów pomidorów, kapusty, cebuli, czosnku i ogórków

Apetyczna babeczka
zielone pomidory w korzennej marynacie... 152

Składniki: 2 kg zielone pomidory, 5 sztuk cebula, 4 większe marchew, marynata korzenna, 8 szklanek woda, 3/4 szklanki ocet 10 %, 1/2 szklanki cukier, 1 czubata łyżka

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z pieczonych pomidorów 162

Dzień dobry! Ciągle serwuję Wam pomidorowe propozycje, tym razem mała przerwa od przetworów, dzisiaj dla odmiany pyszna zupa. Kremowa, aromatyczna, z mnóstwem pomidorów. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni (takie teraz niestety mamy w Krakowie). Delikatnie kwaśna, ale też słodka. Kusząca czyż nie? Gorąco polecam! Na blogu znajdziecie też inną wersję zupy pomidorowej, którą możecie podać z makaronem lub ryżem, jest

Pora coś zjeść
sos paprykowy z pomidorami,jabłkami z goździkami,cynamonem... 188

Składniki: papryka 6 sztuk, pomidory 4 kg, jabłka 4 sztuki, woda 2 szklanki, żelfix 2 opakowania, goździki całe 1 łyżka, laska cynamonu 1 nieduża umyte pomidory

W Mojej Kuchni Lubię
Mus z jabłek do słoiczków 155

Kiedy dostałam kolejny kosz z jabłkami do przerobienia, szybko zabrałam się do pracy. No bo przecież inne przetwory czekają w kolejce do zrobienia. Ogórki, pomidory, buraczki, sałatki... Przyszła pora na zrobienie musu z jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa...  Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6   łyżek cukru(...)szybko zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do całkowitego wystudzenia. Słoiczków z musem nie trzeba pasteryzować. Kolejne słoiczki powędrowały na półkę do spiżarni. Czy zapełniacie już swoje półeczki z przetworami w spiżarniach, piwniczkach? Może skusicie się na zrobienia takiego musu z jabłek? Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi