Składniki : 2 kg pomidorów 2 duże czerwone papryki 2 cebule 4 papryczki chili 10 ząbków czosnku około 5 cm świeżego imbiru sól, cukier brązowy pieprz czarny
Proste PotrawyPomidory tak obrodziły, że nie nadążamy z konsumpcją..no i zrobiłam własny przecier pomidorowy. 10 kg pomidorów 3 łyżki soli 1 łyżka pieprzu Pomidory umyć
Moje domowe kucharzenietegorocznych przetworach nie mogło zabraknąć przecieru pomidorowego z wiejskich, czerwoniutkich, dojrzewających w słońcu pomidorów. Pomimo tego, że jest on zdecydowanie rzadszy od tego kupnego to na 100% jest o niebo lepszy. W całości składa się z pomidorów, brak w nim ulepszaczy czy też chemicznych barwników. Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować
Krakowskie smaki Anidawno do moich przetworów dołączyła sałatka warzywna z zielonymi pomidorami . Ale te pyszne owoce świetnie smakują również na słodko. Zatem tym razem konfitura. Smacznego :) Składniki: 5 kg zielonych pomidorów 3 kg cukru 3 cytryny Wykonanie: Pomidory pokroić w cienkie plasterki razem z cytrynami i układać w misce przesypując każdą warstwę cukrem. Zostawić na noc, a następnego dnia smażyć około
Tradycyjna KuchniaADŹIKA.......SKŁADNIKI 5KG pomidorów,-----3KG papryki czerwonej bez pestek-----1 KG kwaśnych jabłek ----- 1KG marchewki obranej ---20 DEKOczosnku obranego,------60 DEKO
w mojej kuchniAby przygotować koncentrat, pomidory trzeba po prostu odpowiednio długo gotować, żeby sporo płynu wyparowało. Najlepsze w tym przypadku będą odmiany pomidorów z dużą ilością miąższu.
w mojej kuchniokoło 2 kg pomidorów 4 ząbki czosnku 10 listków bazylii łyżeczka tymianku pół łyżeczki słodkiej papryki łyżka ziół prowansalskich łyżeczka cząbru pół papryczki chilli pieprz, sól
Humanistka w kuchniSezon na pomidory i śliwki w pełni. Korzystajmy zatem z tego bogactwa :)Składniki : 1 kg śliwek
Proste PotrawyMamy swoje pomidory, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowego soku na zimę;) Zrobienie go w rzeczywistości nie jest, aż takie trudne jak by się
Z miłości do słodkościburaka. Konfitura do serów z papryki i daktyli, Towary niezwykłe - słodko-pikantna pasta, doskonała do serów, wędlin i chleba. Ostatnio przepadam za różnymi wytrawnymi przetworami, jak ajwar czy dżem z pomidorów (na który przepis już wkrótce). Kupiliśmy ją na Festiwalu Czas Dobrego Sera w Sandomierzu - świetnie sprawdziła się z zakupionymi wtedy serami - dlatego teraz nie mieliśmy wątpliwości, że nie możemy
Chilli Czosnek i OliwaSierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajlepsza zupa pomidorowa według mnie to taka ze świeżych pomidorów. Przez cały weekend wekowałam przecier i robiłam inne przetwory, aby zimą móc delektować się smakiem zupy pomidorowej czy sosu pomidorowego bez konserwantów i chemii. Składniki: 4 kg pomidorów 1 łyżka soli (lub według własnych potrzeb) Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko wrzucić do dużego rondla i gotować
O kuchni z uczuciemproponuję użyć krojone z puszki lub z kartonika. Nie polecam koncentratu, jednak jest to inny smak. Sos powinien być słodko kwaśny, jeżeli używamy kupnych pomidorów to można dodać trochę soku z cytryny – niektóre przetwory „sklepowe” są bardzo słodzone. 1,5 kg płatów dorsza, 800 g cebuli, 1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki, 2 listki laurowe
królestwo garówzrobić z papryki? Przetwory z papryki! Papryka to kolejne po pomidorach warzywo, którym postanowiłam się zająć. Jestem jej zdecydowaną fanką. Dlaczego warto jeść paprykę? Przede wszystkim papryka jest smaczna, zajadam ją często na surowo pokrojoną w paski. Jest dobrym źródłem witaminy C. Są w niej również inne witaminy, chociażby z grupy B czy witamina E. Papryka jest również źródłem m.in(...)potasu, wapnia i żelaza. Zawartość poszczególnych składników zależy także od koloru papryki. Sierpień i wrzesień to najlepszy czas, żeby zrobić przetwory z papryki. Papryka idealnie nadaje się do marynowania w occie, po upieczeniu można z niej przygotować pyszne pasty, czy sosy na zimę. Podczas marynowania zachowuje kształt i smak. Upieczona i obrana ze skórki smakuje wybornie. Oprócz przetworów z papryki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGotowe w : 2 dni Dziś chcę Wam zaproponować śledzie, które są prawdopodobnie moimi ulubionymi. Duża ilość cebuli łącząca się z winnym sosem pomidorowym to smaki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy