przetwory z pomidorów - 1750 przepisów (strona:29/117)

Sałatka z zielonych pomidorów 196

Zjedliście już wszystkie pomidory z krzaczków czy macie jeszcze jakieś zielone w zanadrzu, które i tak już koloru raczej nie nabiorą przy takiej pogodzie...? Bo jeśli

Kuchnia w czekoladzie
Pomidory krojone na zimę 251

Zimą często używam pomidorów krojonych z puszki. Są zdecydowanie lepsze w smaku niż te świeże, które zimową porą w ogóle nie mają smaku. W tym roku

Monia miesza i gotuje
Domowy przecier pomidorowy 175

Składniki: 5 kg podłużnych polnych pomidorów łyżeczka cukru 2 łyżki soli kamiennej Sposób wykonania: Pomidory myjemy i kroimy na małe części (kształt jest bez znaczenia). Wrzucamy

Qchnia po prostu
Pieczone hot dogi pełnoziarniste 308

marką BIO, która proponuje dania obiadowe, pasztety i paprykarze, buraczki, musztardy oraz ketchupy.  Ketchup bez dodatku cukru dla dzieci BIO przedstawiany jest przez producenta jako przetwór dla zdrowego brzucha , który zawiera pomidory z upraw ekologicznych i jest bezcukrowym zamiennikiem tradycyjnych sosów . Szczególnych właściwości nadaje mu koncentrat soku jabłkowego , użyty dla wzbogacenia smaku. Ketchup jest więc produktem ekologicznym, bezglutenowym

Grunt to przepis!
Sałatka z Czerwonych Pomidorów na Zimę 461

zacznie się delikatnie gotować zmniejszam gaz i pasteryzuję około 15 minut. Następnie słoiczki układam do góry dnem i pozostawiam do wystygnięcia. Sałatka z czerwonych pomidorów jest gotowa, możemy słoiki odstawić do spiżarki. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Suszone pomidory 153

Przepis na suszone pomidory miałam dodać jeszcze we wrześniu, ale jakoś zabrakło czasu. Przypomniałam sobie teraz, gdy otworzyłam pierwszy słoiczek i okazało się, że wyszły naprawdę

Pasja Smaku
Zupa pomidorowa błyskawiczna 240

gdyż pomidory jako nieliczne z warzyw nie tracą swoich właściwości odżywczych podczas obróbki termicznej. Możemy bez wyrzutów sumienia jeść przeciery, koncentraty, ketchupy i inne pomidorowe przetwory :) Zupa pomidorowa błyskawiczna Składniki: butelka przecieru z pomidorów 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 - 2 cebule torebka ryżu łyżka oliwy + łyżka masła łyżka cukru 3 liście laurowe ziele angielskie (kilka ziarenek) pół łyżeczki

Pyza i Surówka
Marokański sos pomidorowy 117

Składniki : 2 kg pomidorów 2 duże czerwone papryki 2 cebule 4 papryczki chili 10 ząbków czosnku około 5 cm świeżego imbiru sól, cukier brązowy pieprz czarny

Proste Potrawy
Przecier pomidorowy 159

Pomidory tak obrodziły, że nie nadążamy z konsumpcją..no i  zrobiłam własny przecier pomidorowy. 10 kg pomidorów 3 łyżki soli 1 łyżka pieprzu Pomidory umyć

Moje domowe kucharzenie
Przecier pomidorowy 207

tegorocznych przetworach nie mogło zabraknąć przecieru pomidorowego z wiejskich, czerwoniutkich, dojrzewających w słońcu pomidorów.  Pomimo tego, że jest on zdecydowanie rzadszy od tego kupnego to na 100% jest o niebo lepszy.  W całości składa się z pomidorów, brak w nim ulepszaczy czy też chemicznych barwników.  Nie jest trudny do wykonania ale trochę pracochłonny. Słoiczki wystarczy zapasteryzować

Krakowskie smaki Ani
Konfitury z zielonych pomidorów 132

dawno do moich przetworów dołączyła sałatka warzywna z zielonymi pomidorami . Ale te pyszne owoce świetnie smakują również na słodko. Zatem tym razem konfitura. Smacznego :) Składniki: 5 kg zielonych pomidorów 3 kg cukru 3 cytryny Wykonanie: Pomidory pokroić w cienkie plasterki razem z cytrynami i układać w misce przesypując każdą warstwę cukrem. Zostawić na noc, a następnego dnia smażyć około

Tradycyjna Kuchnia
ADŹIKA 158

ADŹIKA.......SKŁADNIKI      5KG pomidorów,-----3KG papryki czerwonej bez pestek-----1 KG kwaśnych jabłek ----- 1KG marchewki obranej ---20 DEKOczosnku obranego,------60 DEKO

w mojej kuchni
przecier pomidorowy----passata di pomodoro 146

Aby przygotować koncentrat, pomidory trzeba po prostu odpowiednio długo gotować, żeby sporo płynu wyparowało. Najlepsze w tym przypadku będą odmiany pomidorów z dużą ilością miąższu. 

w mojej kuchni
Sos do spagetti na zimę 180

około 2 kg pomidorów 4 ząbki czosnku 10 listków bazylii łyżeczka tymianku pół łyżeczki słodkiej papryki łyżka ziół prowansalskich łyżeczka cząbru pół papryczki chilli pieprz, sól

Humanistka w kuchni