Zimno, coraz zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na
SzczyptaSmaQpapryki czerwonej 2/3 szklanki octu spirytusowego 2/3 szklanki cukru 2 garście świeżej bazylii po łyżce papryki słodkiej, papryki wędzonej, papryki ostrej sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Paprykę oczyszczamy. Pomidory, cebulę, paprykę, paprykę chili, czosnek, bazylię kroimy w mniejsze kawałki blendujemy na gładką masę. Nie wyjmujemy pestek z papryki chili. Przelewamy do garnka. Dodajemy ocet, cukier, przyprawy. Gotujemy(...)wyparzonych słoików. Odstawiamy dnem do góry. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/paprykowo-pomidorowy-sos-makaronu/ MieszamWGarnku Artykuł Paprykowo-pomidorowy sos do makaronu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPomidorowego szaleństwa ciąg dalszy. Dzisiaj ketchup, każdy kto próbował domowego ketchupu wie, że smakuje o niebo lepiej od tego kupowanego. Przepis na 4 słoiczki 0,25
To co lubię - gotuję i polecamobiecałam zaczynamy z przetworami:) Zatrzęsienie warzyw w ogrodzie więc nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i brać się do roboty:) Na pierwszy ogień poszła zmowa zupa. Uwielbiam zamykać lato w słoikach, a kiedy mróz za oknem rozkoszować się jego smakiem. Przy okazji oczywiście obiad był gotowy. Proporcje podane są na 2 litry zupy zwiększamy w zależności od potrzeb(...)SKŁADNIKI 70 dkg pomidorów lima 30 dkg cukinii 3 małe marchewki 2 małe pietruszki 1/4 małego selera 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek tymianek oregano sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieram i kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam olej. Na rozgrzany olej wrzucam warzywa i podsmażam przez
Magiczna kuchnia Dariipiętki u nasady. Pomidory umieścić w szerokim rondlu i zacząć odparowywać w międzyczasie pokroić paprykę, wyciąć gniazda nasienne z pestkami, pokroić w cienkie paseczki. Po 30 minutach dołożyć do pomidorów pokrojoną paprykę i gotować następne 40 minut lub nawet dłużej. Jak będzie miękka zmiksować blenderem do pożądanej konsystencji lub jeśli wolisz pozostaw w kawałkach. Dodać przyprawy i dusić jeszcze kilka(...)ostre UDANYCH PRZETWORÓW
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dużo. Należy się nimi cieszyć póki są. Najchętniej dojrzałe pomidory zjadam surowe. To jedyny czas kiedy są smaczne. Później przez wiele miesięcy pozostaną nam tylko przetwory. Dzisiaj pyszna sałatka z pomidorów z sosem bazyliowym. U nas była dodatkiem do jajka sadzonego z awokado i makaronu z cukinii. Lekki, letni obiad. składniki (2 porcje) 4 - 5 szt. pomidorów, najlepiej
Stare GarySkładniki: pomidory - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól - ile potrzeba małe, mięsiste pomidory gruntowe "lima" wystarczy tylko dobrze opłukać pokroić je na cztery części i
W Mojej Kuchni Lubięcytrynowy i posiekany imbir. Wsypujemy cukier i całość dokładnie mieszamy. Jeśli używacie płatków chili i anyżu – dodajcie je teraz. Naczynie przykrywamy i zostawiamy na kuchennym blacie na około godzinę, pomidory w tym czasie puszczą płyn. Stawiamy naczynie na ogień i na małym płomieniu doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy dżem bez przykrycia, przez ok.1,5-2 godziny*, ledwo mrugający – nie może się(...)masa będzie gęsta, mocno przeźroczysta i przy mieszaniu szybko nie wypełni śladu po łyżce. Szykujemy słoiki – najłatwiejszy i najszybszy sposób na totalnie czyste słoiki i długo przechowujące się przetwory to wypiekanie. Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy je otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze
Karo in the KitchenMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Suszone pomidory to bardzo smaczny dodatek do wielu dań. Przygotowuje się je teraz, na koniec sierpnia, gdy pomidory są najlepsze …
My Blueberry Cornerważne, czy nasza spiżarnia pęka w szwach, mam mocne postanowienie robienia nowych konfitur. W tym roku, z powodu zaawansowanej ciąży, nie robię praktycznie żadnych przetworów. No dobrze, zrobiłam dwie partie dżemu, suszone pomidory, jakieś ogórasy też wpadły no i keczup. Jak na mnie to tyle co nic. Ale postanowiłam zrobić powidła śliwkowe. Tylko dla odmiany, bez dodatku cukru. Takie smażone(...)piękną ozdobą niejednej kuchni. Ale patelni nie ma, więc ja muszę ratować się garnkiem z grubym dnem. A co jest baaardzo fajnego w robieniu domowych przetworów? Jak dla mnie zapach…Niezależnie czy duszę pomidory na keczup czy przecier, podobnie z owocami… Ten zapach czuć w całym domu i mocno działa na moje ślinianki Przyznam się, że oczywiście
Mieszam w Garnkuwrzenia, zamieszać, odcedzić i przelać zimną woda. Pozostawić do odsączenia. Gdy cukinia i łodygi brokuła będą miękkie, dodać do garnka resztę pomidorów. Gotować ok. 30-40 minut, by pomidory się rozpadły. Zaraz po wyłączeniu palnika dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Lekko przestudzony sos zmiksować na gładką masę ręcznym blenderem. Sos doprawić octem, pieprzem, czubrycą czerwoną i solą. Brokuły rozdzielić(...)Słoiki wyjąć na kratkę. Ustawić na 10 minut dnem do góry. Potem odwrócić i pozwolić, by spokojnie ostygły. Przechowywać w ciemnej i chłodnej piwnicy. Jeśli macie ciekawe przepisy na przetwory i chcecie się nimi podzielić, zapraszam do udziału w piątej edycji mojej akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner
Weekendy w domu i ogrodziepomidorów będziemy potrzebowali: z podanej porcji wyjdzie słoików - 6x550 ml i 1x300 ml 2,5 kg twardych i mięsistych pomidorów na zalewę: 1,5 kg pomidorów (mogą być miękkie) 2 łyżeczki soli do przetworów 1 łyżeczka cukru lub ksylitolu dodatkowo dodam: garść listków bazylii kilka gałązek oregano ostrą papryczkę wyparzone słoiki i wieczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku(...)pozostawiam słoiki w piekarniku na około 15 minut. Następnie wyjmuję słoiki, ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia. Pomidory krojone są gotowe, słoiki wstawiam do piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeSezon na świeże warzywa w pełni, a co za tym idzie sezon na przetwory też w pełni. Ogórki już się kończą, więc teraz pora na przetwory z cukinii i pomidorów. Robiłam już sałatkę z cukinii i warzyw do słoików, a teraz przyszła pora na ketchup z cukinii i pomidorów. Takie ketchup to nie tylko idealny dodatek do frytek, kanapek(...)makaronu, ryżu czy mięsa. Zimą wystarczy wyciągnąć, odkręcić, podgrzać, dodając ulubione dodatki i pyszny, zdrowy obiad gotowy. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3,5kg cukinii 2kg dojrzałych pomidorów 1,2kg cebuli 400g przecieru pomidorowego 1,5szkl. soli 1 i 3/4szkl. cukru 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
Waniliowe Improwizacjeskładniki: ok. 5000 g pomidorów sól wykonanie: Mocno dojrzałe mięsiste pomidory (np, malinówki, bawole serca), myjemy, usuwamy stwardniałe części i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do
Domowy Smak Jedzenia