Ketchup z cukinii to kolejny z serii przetworów, które zrobiłem w tym roku. Prócz tradycyjnego zastosowania do kiełbasek ketchup możemy użyć jako sos do makaronu (kiedy nie mamy czasu gotować), do kotlecików lub pizzy. Czas wykonania: 3-4 h Ilość porcji: 6 słoików 0,5 l Składniki(...)jabłek (0,46 kg po obraniu) 0,8 kg (7 szt.) cebuli (0,62 kg po obraniu) 1 kg pomidorów 380 g (2 szt.) koncentratu pomidorowego 0,6 kg (2 duże szklanki) cukru 250 ml (1 szklanka) octu spirytusowego 10% (można użyć także octu jabłkowego) 4 łyżki
KuchniaWeDwoje.plPo co kupować pomidory w puszce, kiedy można takie zrobić samemu w słoikach. Są doskonałe do wszystkiego, bez żadnych dodatków, bez soli. Możecie je zmiksować
Bułka z ChlebemSkładniki : 3 kg pomidorów 4 - 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii 1 łyżeczka soli niejodowanej np
Przepisy i porady kulinarnePrzyszedł w końcu czas na suszenie pomidorów. W tym roku zrobiłam z migdałami, pestkami dyni i słonecznikiem , oraz ziołami świeżymi. Jest to bardzo fajna propozycja która
wesoła kuchniaJak dla mnie, przewaga domowych suszonych pomidorów w oleju nad tymi ze sklepu polega głownie na tym, że w pierwszym przypadku mogę
Wrzosowa PolanaZ przepisów Joli :) Składniki: 4 kg pomidorów główka czosnku świeża bazylia sól Sposób wykonania: Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki, zblenderowałam. Czosnek obrałam
Darcia w kuchniMamy teraz czas dojrzałych, słodkich pomidorów, szukałam dziś przepisów, aby zamknąć ich smak w słoikach na zimę. Z rana usiadłam do laptopa szukałam w internecie inspiracji
Kuchnia BeatyUniwersalny sos pomidorowy, który będzie idealny jako dodatek do pizzy, makaronu, zapiekanek i wielu innych dań. Aromatyczny, intensywny w smaku i gęsty. Można go zrobić z
Analiza Smakusezonie możesz użyć świeżych pomidorów, jednak to wydłuży nieco czas gotowania. Poza sezonem, do zrobienia tego sosu możesz też użyć pomidorów z puszki. Są zbierane w optymalnym momencie, więc wyjdzie z nich równie smaczny sos. Idealnie nadadzą się do tego pomidory odmiany san marzano. Bardzo dobrze sprawdzą się również bawole serca lub malinowe. Pomidory powinny być jak najbardziej aromatyczne(...)marinara? W sezonie pomidorowym warto zrobić większą ilość tego sosu, a następnie poporcjować go, tak aby zawsze był pod ręką. Można potraktować go dokładnie tak samo jak wszystkie inne przetwory – przełożyć do wyparzonych słoiczków, a następnie zawekować. W tej postaci sos marinara można spokojnie przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy. Dobrze jeśli będzie to ciemne miejsce, ponieważ wówczas istnieje
okolicepalnika.plWiększość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lubię małą, białą fasolkę Jaś. Zawsze jak robię po bretońsku, to w większej ilości, by to co zostanie przełożyć w słoiczki i pasteryzować na kiedyś tam
Magiczne Życie Martyprzepłacaj Nie musisz do wszystkich przetworów kupować najładniejszych warzyw czy owoców. Jeśli coś marynujesz/kisisz w całości, to faktycznie, nad wyborem danego warzywa lub owocu podumaj chwilę. Ogórki do kiszenia powinny być jędrne, twarde w dotyku. Jeśli jednak potrzebujesz owoców na dżem, w czasie robienia którego i tak się one rozpadną, czy użyjesz pomidorów na keczup, mogą być one niekoniecznie zbyt(...)sprzedawca ogórków. Sam zdecyduj o tym, czy owoce jak i warzywa jakich użyjesz do przetworów się nadają. Najlepiej weź je do ręki, ponaciskaj, powąchaj. Jeśli sprzedawca nie pozwala na dotykanie swojego towaru, nie kupuj u niego. Tak, rozumiem sprzedawcę, że jego pomidory „przejdą” tego dnia przez setki palcy macaczy, jednak po to tam są Po trzecie…Deszcz
Mieszam w GarnkuCiąg dalszy korzystania z dobrodziejstw czarnocińskiej mamy, tym razem cukinia. Pomyślałam, że można skubaną (cukinię) zawekować w słoiki i zostawić na pozasezonowe mniej smaczne czasy. I
KardamonovyDzień dobry :) Zaczyna się sezon na ogórki, pomidory, cukinię i fasolkę więc podaję link do pysznych przepisów na zimowe przetwory. Zapraszam :) http://samaslodyczuasi.blogspot.com/2019/07/przetwory-na-zime-z-ogorkow-cukini-i.html
Sama słodycz i szczypta chiliPrzecier pomidorowy słodki , a raczej konfitura z pomidorów . Przepis na podstawie „Włoskiej sztuki dobrego gotowania” Pellegrina Artusiego, sławnego XIX wiecznego gastronoma z Romanii. Artusi, jako pierwszy
królestwo garów