Witajcie :) przychodzę dzisiaj do Was z książką kulinarną, idealna na tę porę roku. Mamy sezon przetworów,myślę że ta książka każdemu by się przydała i zaciekawiła. Kiszonki i fermentacje Aleksander Baron. Co to jest kiszenie? najczęściej kisimy ogórki i kapustę ale nie wiemy jak wiele produktów i warzyw można zakisić. Autor książki wprowadza nas w tajniki kiszenia i fermentacji
Sama słodycz i szczypta chilizastanawia się, co to są sardele. Sardela, to nic innego, jak ryba morska z rodziny sardelowatych. Przetwory z sardeli europejskiej nazywane są anchois (czyt. ãszua ) Co potrzeba: 4 średnie ziemniaki, 5 jajek ugotowanych na twardo, 4 średnie kiszone ogórki, 1 słoiczek bobu w oliwie (150g po odsączeniu), 1 słoiczek sardeli w oliwie (55g po odsączeniu), 2 czubate łyżki majonezu
Bułka z Chlebempotrzeb. 4. Staram się jak najmniej niszczyć warzywa obróbką termiczną . 5. W miarę możliwości i czasu robię przetwory na zimę . W tamtym roku wyjątkowo dużo: śliwkowa nutella bez pasteryzowania , sok z aronii z liśćmi wiśni , dżem truskawkowy , dżem malinowy, ogórki kiszone, do zamrażalnika (to akurat przygotowuje dla mnie moi rodzice): posiekana zielenina, tj. koperek, szczypiorek, natka pietruszki
Qlinarnie i Qlinarniewyobrażam sobie obiadu bez jakiegokolwiek warzywa. Obiad bez sałatki, surówki, czy choćby ogórka kiszonego to nie obiad! Oczywiście w sezonie na piękne i świeże warzywa wybór jest ogromy i można poszaleć. Zimą wykorzystujemy głównie przetwory i kiszonki, ale czasem warto odbiec od tej reguły. Mam dla Was prostą i pyszną surówkę z aromatycznym, lekko czosnkowym sosem. Poznaj recepturę
Pichceniomaniajest piękny 5litrowy słoik I love glass (taki jak na zdjęciu) w którym możecie trzymać suszone grzyby, kisić ogórki czy przygotować nalewkę- to już zależy od Was :) Temat konkurs to po prostu: smak :) Chciałabym żebyście podali mi przepis na jakieś przetwory, tak żeby ślinka pociekła na samą myśl o ich smaku :) Wpisy zostawiajcie pod tym postem. Konkurs trwa
Aga w kuchniPodobno przygotowywanie przetworów na zimę uspokaja, wycisza i relaksuje. Postanowiliśmy to sprawdzić i faktycznie tak jest a widok pełnej spiżarni daje satysfakcję. Mieliśmy już ogórki w różnych wersjach, ale nie mieliśmy wersji podstawowej, czyli ogórków konserwowych. Składniki: -na ok.5 kg ogórków: Zalewa: -15 szklanek wody -2,5 szklanki octu 10% -25 czubatych łyżek cukru
Maminek kulinarnyNieważne. Jedno jest pewne, są to pyszne ogóreczki, które weszły do moich stałych przepisów na przetwory. Jeżeli ktoś lubi ostre i pikantne, to na pewno podany przepis zaspokoi jego smakowe podniebienie. Jak to robimy: 3 kg. małych ogórków, kroimy na ćwiartki, solimy 4 łyżkami soli, zostawiamy na 4 godziny. Ogórki puszczą sok. Odcedzamy
W kuchennym oknie Ewyksiążkę, bo również należę do osób, które wierzą, że kisić można wszystko, co nie ucieka na drzewo. Osobiście jestem jednak z bardziej plebejskiej szkoły – lubię kiszone ogórki nadziewane kabanosem. Mimo to chętnie popatrzę na przepisy w wersję ą ę np. tatar z kiszoną rzodkiewką, czosnkiem i grzybami. Książka zaczyna się od zachwytu charakterystycznym fenolowym zapachem, jakie mają wszelkie(...)używać produktów ekologicznych i dziko rosnących i dodawać niechlorowanej wody mineralnej. Nowością dla mnie jest fermentowanie w przetworach mlecznych np. w maślance. Znałam już wcześniej pyszny czosnek niedźwiedzi w formie fermentowanych łodyg. Bardzo dobrze wyglądają przepisy na botwinę i dynię w maślance, ogórki z miodem i koperkiem czy polskie kimczi. Miałabym wielką ochotę na kiszone głąby kapusty
Ugotowane pozamiataneMłoda cukinia jest pyszna. Zamknięta w słoiki może śmiało konkurować z ogórkiem. Polecam! Zwłaszcza żółciutką! Co nam trzeba? Około 5-6 małych cukinii – żółtych (ale
LatosiowydomSKŁADNIKI: 1 l wody 1 łyżka soli pęczek koperku 3 ząbki czosnki 1 kg ogórków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ogórki dokładnie myję.Odkrawam końcówki. Słoik
Gotowanie PatkiImbir marynowany kojarzy mi się zdecydowanie z kuchnią wschodu (sushi), dlatego nazwałam ten przepis ogórkami w stylu japońskim. Składniki: 11/2 kg małych ogórków gruntowych
Tradycyjna Kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Katerina&Kuchnia. Ogórki mają słodko-kwaśny smak. 2 kg ogórków Zalewa: 1 szklanka
Di gotujeSezon ogórkowy powoli zbliża się ku końcowi. Na blogu znajdziecie przepis na sałatkę z ogórków z przyprawą do grilla , tradycyjne kiszone ogórki, na
Z miłości do słodkościRobicie domowe weki? Bo ja ostatnio coraz więcej. W tym roku dużo ogórków, więc i dzisiaj pyszne ogórki do słoika. Z przyprawą gyros - jedną
Magiczne Życie MartyUrlop skończył się, ale sezon ogórkowy w pełni. Proponujemy przepis Tereni na ogórki konserwowe z kolendrą. Składniki: -4 kg ogórków
Maminek kulinarny