Początek lata, to obowiązkowy czas na przygotowanie pierwszych przetworów z truskawek, ugotowanie bigosu z młodej kapusty, przyrządzenie szparagów na wiele sposobów, czy nastawienie ogórków małosolnych. Wszystkie te dary natury są wspaniałe, smakowite i stosunkowo niedrogie. Trzeba korzystać z okazji. Zapraszam na pyszne małosolne. Składniki: 1 kilogram średnich równych ogórków 1 litr wody 1 kopiasta łyżka soli kamiennej
Gosia gotujeSałatka ogórkowo - paprykowa na obiad Składniki: 3,5 kg ogórków 0,5 kg cebuli 1 kg papryki np. czerwonej 1 szklanka (250 ml ) oleju 1
W Moim Magicznym DomuLekko ostre, lekko słodkie, mocno ogórkowe. Czyli po prostu ogórki w musztardzie, jedne z naszych ulubionych. Kto by pomyślał, że musztarda tak dobrze zagra z
Marder&Marder ManufactureBardzo lubię nowości kulinarne, więc kiedy zobaczyłam tą wersję ogórków u mojej znajomej musiałam zrobić swoją wersję. Wspaniałe ogórki konserwowe z liściem dębu i
Apetyczna babeczkaPolecam pyszną mizerię z dodatkiem koperku na zimę. Wystarczy ogórki osączyć z zalewy i dodać śmietany. Osobiście do mizerii nigdy nie dodaje żadnego cukru czy
Monia miesza i gotujeSezon ogórkowy w pełni. Tym razem przygotowaliśmy ogórki konserwowe z dużą ilością marchewki. Składniki: -ogórki -młoda marchewka -ząbki czosnku -koper -seler -liście
Maminek kulinarnyObecne upały są wyjątkowo wyczerpujące. Niestety (albo i "stety"), ogórkom w maminym ogródku nie przeszkadzają. Wszystkich zjeść się na kanapce nie da, ale przecież nie
Życie zamknięte w smakuKoreczki ogórkowe na zimę Pyszna sałatka na zimę z ogórków z dodatkiem czerwonej papryki, cebuli i selera. Słodka, świetna jako dodatek do obiadu, i idealna
na moim stole...Kolejna propozycja warzywnych sałatek na zimę do słoików- z ogórków, papryki, selera i cebuli. Składniki: 4 kg młodych ogórków, ½ kg cebuli, 5 czerwonych
Tradycyjna KuchniaJakiś czas temu zaproponowano mi przetestowanie przyprawy do konserwowania ogórków firmy Marsyl. Nigdy nie korzystałam z gotowców,ale muszę przyznać,że test dobrze się zapowiada.Po
Wielki apetytWykorzystamy ostatnie już chyba w tym roku ogórki gruntowe, dołożymy fasolkęszparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.
Maminek kulinarnyrobieniem przetworów w moim wykonaniu bywa różnie. Dżemy? Proszę bardzo. Sosy warzywne, przeciery i inne mamałygi – z przyjemnością. Ogórki i reszta grubego kalibru już nie, bo się boję, że mi słoiki wybuchną. Strach mój nie jest bezpodstawny. Moja kiszona kapusta strzeliła tak, że sąsiad myślał, że wojnę mu wypowiedziałam i rozpoczynam ostrzał jego posesji. W tym roku postawiłam(...)agar-agar. Napiszę wam o każdej i dowiecie się, dlaczego najbardziej lubię pektyny. Na początek temat drażliwy, czyli PASTERYZACJA Pasteryzuję każdy słoik. Daje mi to pewność, że w moich przetworach nic nie wynajduje koła, penicyliny i demokracji i któregoś dnia, po wejściu do spiżarki, nie wręczy mi nakazu eksmisji. Pasteryzuję dwoma metodami. Garnek – duży garnek wykładam ścierkami, wsadzam słoiczki, między
ladykitchenzawiera wapnia. Skąd więc go czerpać? Przede wszystkim z sezamu oraz warzyw zielonych , głównie brokuł, ale również ogórki, wszelkie sałaty, brukselka, szpinak, itd. Warto jeść figi! Wapń również znaleźć można w sardynkach i szprotkach (ale z ośćmi!), soi, jej przetworach i ciecierzycy . Rezygnacja ze słodyczy i cukru, która obowiązuje mnie na minimum 2 miesiące (czas trwania odczulania), związana
W kuchni Karmel-itkisamymi kiszonymi i konserwowymi ogórkami człowiek żyje ! U mnie w domu wszelkie inne formy przetworów ogórkowych są spożywane z wielką chęcią. Pikle to wyrób o wielu zastosowaniach. Dobre do kanapki, dobre jako samodzielna przekąska, np na imprezkę ;) Wielką zaletą pikli jest to, ze do ich przygotowania możemy wykorzystać ogórki, których nigdzie indziej już nie zużyjemy, tj. ogórki
kolorowotorcikowoTaki domowy rarytas z pajdą dobrego chleba, ogórkiem i pomidorem. Kto nie lubi? Pewnie i tacy są, jednak większość chętnie się tym zajada. Kilka takich słoiczków powstało w mojej spiżarni, chociaż już ich ubywa. Smalczyk przygotowany przez mojego męża, ponieważ to on najlepiej potrafi przyrządzić taki specyfik. Wersje składników pewnie każdy ma swoje wypróbowane, ale zapewniam(...)WYKONANIE Boczek i słoninę kroimy w dość drobna kostkę ( wcześniej schłodzić , będzie się lepiej kroiło) W garnku do smażenia ( u mnie stary prodiż, bardzo dobrze się sprawuje na wszelkie przetwory) najpierw przetapiamy słoninę. Robimy to na delikatnym ogniu. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Do wytopionej słoniny dodajemy pokrojony boczek. Mieszamy do zarumienienia skwarek. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej wysmażamy. Dodajemy
W kuchennym oknie Ewy