Sprawdzony przepis, który stosuję od lat. Takie domowe ogórki są łagodniejsze od tych kupionych w sklepie. Zaletą robienia w domu jest to, że
Kulinarne przemysleniaW sezonie nie zrobiliście nawet jednego słoiczka kiszonych ogórków? To może warto dziś nadrobić zaległości. Moja propozycja nie wymaga wiele pracy. Składniki : 1 kg cukinii
Proste PotrawyCo roku robię na zimę sałatkę szwedzką z ogórków, która sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu,ale często jadamy ją do kanapek. W
Bon appetit mon amieSezon ogórkowy w pełni tym razem postawiłam na ogórki w musztardzie,ponieważ musztarda to jest coś co bardzo lubimy, Dzięki zalewie musztardowej ogórki
Swojskie jedzonkoSezon na kiszenie ogórków, już dawno za nami...dlatego (zimą) postanowiłam spróbować zakisić inne warzywa. To był strzał w dziesiątkę. Marchew, kalafior i papryka...spróbujcie
Kopystką po garachPoszłam za ciosem i po ogórkach kanapkowych z kurkumą , zrobiłam te, z papryką i dodatkiem curry. Dzisiaj po dwóch tygodniach, otworzyłam słoiczek, żeby porównać
Gosia gotujeJeśli ktoś robił już ogórki w musztardowej zalewie ten wie że musztarda w marynacie to znakomity pomysł. Tak też jest i tutaj papryka ma ostrawy
Moje Małe CzarowanieLatem jakoś o bezczynność trudno, jak się skończą ogórki to są pomidory, jak nie dżemy to kapusta, że już o nalewkach nie wspomnę i tak
Apetyczna babeczkaMam dzisiaj dla Was propozycję na przerośnięte ogórki. Ostatnio na swoim ogrodzie nie zrywałam ich przez dwa dni, chciałam aby podrosły troszkę większe na kiszone
Sama słodycz i szczypta chiliOGÓRKI KONSERWOWE Z CHILI Dzisiaj przedstawiam przepis na ogórki konserwowe z papryczką chili. Przygotowywałam je w tym roku po raz pierwszy z przepisu
Moja Książka KucharskaOGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU Z chilli i czosnkiem - idealne dla amatorów ostrych potraw. Przepis na te ogórki dostałam od koleżanki, która już przez wiele
Moja Książka KucharskaOGÓRKI KORZENNE Niezwykle aromatyczne ogórki , bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu, na kanapkę lub po prostu jako samodzielna przekąska. Polecam
Moja Książka KucharskaOGÓRKI PO POLSKU Moi Drodzy, przedstawiam Wam przepis na sałatkę z ogórków w słodko kwaśnej - zalewie, ogórki lekko pikantne za sprawą papryczki chilli
Moja Książka KucharskaNa blogu możecie już znaleźć przepis na ogórki w musztardzie , tym razem pod nóż poszła cukinia. Zrobiłam praktycznie tak jak ogórki
magiczna kuchnia KasiCo roku na zimę robię pikle z ogórków w zlewie musztardowej . W ten sam sposób można przygotować również cukinię. Do zalewy dodałam ostrzejszą musztardę kaszubską
Monia miesza i gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przyrządzone ogórki są bardzo smaczne i często je robię - bez względu na porę roku. Można je podjadać bezpośrednio ze
Di gotujeNie jestem pewna, czy ja jadłam kiedyś ogórki małosolne, takie kilkudniowe. W każdym bądź razie nie pamiętałam ich smaku, choć jak sięgnę pamięcią w czasy
Blondynka GotujeNie ma nic prostszego do wykonania jak ogórki małosolne. W tym sezonie przygotowałam je już po raz trzeci, robiąc tylko krótkie przerwy pomiędzy opróżnianiem i
Kuchenne zapiski EdytyTakie pikle w Curry są doskonałą alternatywą dla ogórków konserwowych i kiszonych. Przyznam szczerze, że wszystkim u nas w rodzinie bardzo smakują, dlatego zrobiłam w
Smakowy RajDużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków.Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek.Składniki:-3
Maminek kulinarnyPokazałam Wam już w jaki sposób robię kiszone ogórki, a teraz zdradzę Wam nasz (a właściwie męża:)) ulubiony przepis na korniszony. Moja mama robiła je
Z miłości do słodkościwzględem zdecydowanych smaków członek rodziny, co dowodzi, że są pyszne. Spotkałam się z określeniem, że są to ogórki po żydowsku, choć nie mam pojęcia, dlaczego. Niezależnie od nazwy zróbcie sobie kilka słoików i przekonajcie się sami o wyjątkowości smaku tych przetworów. Składniki : Zalewa 5 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1,5 szklanki cukru 2 łyżki soli kilka(...)liścia pora 3 talarki marchewki ząbek czosnku kawałek (ok. 2 cm chrzanu) Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować, rozpuszczając cukier w płynie. Zalewę odstawić do schłodzenia. Zgrabne ogórki moczyć w zimnej wodzie przez godzinę lub dwie. Do słoików włożyć wymienione wyżej dodatki, a następnie włożyć ogórki (nie mogą wystawać poza szyjkę słoika). Zawartość słoików zalać schłodzoną
Weekendy w domu i ogrodziePrzetworów w mojej spiżarni na zimę musi być sporo, a największym powodzeniem cieszą się ogórki w słoikach. Do naszych ulubionych należą ogórki w curry oraz konserwowe . Jednak co roku staram się zrobić coś nowego. Tym razem postawiłam na koreczki ogórkowe z dodatkiem papryki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie octowej. Będą one świetnym dodatkiem do obiadów
Danka Pichcikolejny wariant surówki z białej kapusty. Drukuj Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem Pyszna, soczysta i aromatyczna surówka z białej kapusty Danie Salad Kuchnia Polish Liczba porcji -1 Składniki 1/4 główki kapusty 1/2 szt. jabłka 1 szt. marchewki 2 szt. ogórek kiszony 1/2 szt. czerwonej papryki 4 gałązki koperku 1/2 szt. cebuli 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu(...)kapusty dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, startego na tarce ogórka, jabłko i marchewkę oraz posiekaną paprykę. Dosypujemy koperek. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i octem jabłkowym do smaku. Artykuł Surówka z białej kapusty z ogórkiem i papryką pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuprzeznaczonej do kwaszenia ogórków można dodać odrobinę cukru (na 1 litr maleńka szczypta), co przyspieszy proces fermentacji. Koniecznie pamiętajmy o namoczeniu ogórków w zimnej wodzie przed kwaszeniem, co zapobiegnie ubywaniu wody w słoikach. źródło wiedzy: "Przetwory, które leczą" z recepturami o. Grzegorza Sroki
Kulinarne przemysleniaHej! Dziś miałam ciężki dzień. Cały czas w kuchni ☺ , a to chlebuś, a to buraczki i jeszcze sałatki na zimę żeby zatrzymać lato w słoiku. Teraz
Tylko pyszniesporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu w słoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor. Na moim blogu znajdziecie przepis na ogórki małosolne , kiszoną brukselkę i kiszone ogórki i cukinie , prasowankę z białej kapusty . Dziś pora na odrobinę szaleństwa czyli mix warzywny
Codziennik Kuchenny