przetwory z ogórków - 2153 przepisów (strona:87/144)

Ogóreczki w oleju i occie - "krokodylki" - przepis na zimę 177

Oprócz oleju jest też w zalewie oczywiście ocet.Składniki : 3 kg zielonych małych i średnich ogórków 4 łyżki soli 8 łyżek oleju 2 łyżeczki chili

Proste Potrawy
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 180

mięsem i chyba najbardziej słowiańskiego ze wszystkich przetworów. Efekt jest zaskakująco pozytywny. 0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki tejże ostrej dwie łyżki przecieru pomidorowego przyprawa uniwersalna puszka czerwonej fasoli słoik kiszonych ogórków trochę startego sera pieprz olej do smażenia

Kuchenna Kontrrewolucya
Przetwory 186

Dżem z czarnej porzeczki Dżem śliwkowy Koncentrat pomidorowy Konfitura malinowa Konfitura wiśniowa Lecho z cukinii Marynowane kurki Marynowane opieńki Mus jabłkowy z miodem Ogórki małosolne

Aga w kuchni
Papryka konserwowa 188

zamykanie papryk w słoikach. Wydaje mi się, że o tej porze roku papryka smakuje najlepiej, więc przetwory z niej też są najsmaczniejsze. Papryka konserwowa sprawdza się zimą w sałatkach lub na kanapkach po odsączeniu z zalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi , ale też doskonale smakują połączone ze sobą. Składniki : Zalewa 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiszone pomidory z chili 64

  Kiszenie to bardzo pyszny i zdrowy pomysł na konserwowanie warzyw. U nas najczęściej kisi się ogórki i kapustę. Bardzo smaczne, choć już mniej popularne

Kulinarne przygody Gatity
Kiszone warzywa – kuchnia podkarpacka 74

Kiszone warzywa – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Zapałów, gmina Wiązownica, powiat jarosławski  Kiszona kapusta i kiszone ogórki znane są w każdym zakątku naszego kraju. A czy

Trzeci talerz
Ogórki z kolendrą 78

To już chyba końcówka sezonu ogórkowego. Spiżarnia niby pełna, ale postanowiłam zrobić jeszcze jedną wersję ogórków - w occie. Tym razem skorzystałam z przepisu Hanny Szymanderskiej

Kardamonovy
Ogórki po zbójnicku 562

Wyśmienite, diabelsko ostre, idealne do dań grillowych od wielu sezonów królują na naszym stole. Składniki: 3kg ogórków   0,5kg cebuli 2,5łyzki soli  

Szalona Kuchnia Eweliny
Ogórki kwaszone z musztardą 170

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Robiłam te ogórki już jakiś czas temu. Później była mała przerwa, bo rodzinie się

W garach u Gosi
OGÓRKI KISZONE 125

  Sezon ogórkowy w pełni a u mnie nie ma jeszcze przepisu na pyszne i zdrowe kiszone ogórki.Już nadrabiam zaległości,których nabawiłam się przez

Niespełnione zdolności kulinarne
Ogórki marynowane 148

Przepis na tą marynatę dostałam od koleżanki.  Od lat z niego korzystam.Ogórki są przepyszne. Składniki • Ogórki Marynata • 6 łyżek soli • 25 dag • 1

W królestwie smaków Beaty
Ogórki pomidorowe, czyli zamykamy lato w słoikach! 149

Szczerze przyznam, że uwielbiam ten przepis. Lubi go nawet M. mimo, że generalnie nie przepada za ogórkami (tak, nie lubi wielu rzeczy). Szczególnie przydaje się

Życie zamknięte w smaku
Sałatki warzywne na zimę 1689

miejscu postanowiłam zebrać przetwory na zimę w postaci rożnych sałatek. Może na coś się  skusicie. Zapewniam ,że są dobre i wypróbowane. KROKODYLKI SAŁATKA WIELOWARZYWNA SAŁATKA Z SELEREM SAŁATKA Z OGÓRKÓW, MARCHEWKI I CEBULI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Tradycyjny dżem malinowo-jabłkowy 166

Czas przetworów w pełni i w mojej kuchni również pojawiają się nowe słoiczki z ogórkami, sałatkami i dżemami. Tym razem postanowiłam wypróbować połączenie jabłek i malin. Okazało się, że powstał pyszny dżemik złammy smakiem jabłka i maliny w  pięknym kolorze.  Dżem naturalnie wysmażony bez dodatków  żelujących.  Potrzebujemy: 1 kg. jabłek

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z żółtej cukinii 242

Sałatka, którą warto przygotować jako zapas na zimę, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw. W taki sposób przygotowuję również ogórki gruntowe. Idealnie sprawdza się jako szybki dodatek do obiadu. WARZYWA: 2 kg cukinii żółtej 1 duża marchewka 3 cebule 1 pęczek natki pietruszki ZALEWA: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 2 łyżki soli 6 ziaren(...)skrojonych warzyw. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Tak przygotowaną sałatką napełniać ciasno słoiki. Zakręcić szczelnie pokrywkami, wycierając brzegi słoików. Pasteryzować 15min. Odstawić. Smacznego :) Kategoria: Szybki obiad , słone przetwory , WYTRAWNIE Tagged: cukinia , marchewka , natka pietruszki , zalewa

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania