jasne (bez ziaren), • pieczywo czerstwe, • ryże, • drobne kasze, • drobne makarony, • chude mleko i chude przetwory mleczne, • chude wędliny, drób, wołowina, cielęcina, • chude ryby, • gotowane lub przetarte owoce i warzywa, zwłaszcza: dynia, kabaczek, młoda marchew, seler, pomidory(...)przetwory mleczne, • tłuste mięsa, • tłuste ryby, • smalec, • boczek, • margaryny, • produkty wędzone, • orzechy, • czekoladę, • tłuste ciasta i ciasto francuskie, • warzywa: warzywa strączkowe, warzywa marynowane, warzywa solone, kapusta, rzodkiewka, papryka, cebula, ogórek
kruche babeczkiKochani! Warto robić przetwory i zamykać lato w słoiku, dzięki temu, zimą gdy zasypie nas śniegiem po pas mamy co wyciągać z naszej piwniczki. Lubię eksperymentować i poszukiwać nowych smaków. A te ogórki to po prostu mistrzostwo! ;) Jeśli nie macie pomysłu co jeszcze można przygotować z ogórków, zachęcam do zrobienia tych z poniższego przepisu. Mają wspaniały słodko-kwaśny
Czerwona Porzeczkarzodkiewki, młoda kapusta kiszona czy kimchi z ogórków korzystnie wpływają na trawienie i podnoszą ogólną odporność organizmu. Jeśli chcesz przyśpieszyć proces fermentacji rzodkiewek możesz wykorzystać do tego pakowarkę i pojemniki lub woreczki próżniowe albo dodać 1 ziarenko suszonej ciecierzycy na kilogram warzyw. To sprawdzony turecki sposób przygotowywania domowych przetworów, o którym informacje znalazłam na blogu tureckisklep.pl
Cztery Fajeryosuszamy. Odcinamy łodyżki (zużyjemy je do kolejnych przetworów). Nakładamy na siebie po 4 – 5 liści i zwijamy. Układamy w słoikach, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy(...)pokrojone łodyżki, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy). Po ok. 2 – 3 tygodniach już można jeść. 3. Czosnek niedźwiedzi mrożony Składniki: - świeżo zerwane liście czosnku niedźwiedziego - woreczki strunowe Liście
mojewypiekiinietylkoZielonych Pomidorów Propozycje na sałatki z ogórkami. Sałatka Szwedzka Sałatka z Ogórkami i Papryką Propozycje na sałatki z zielonymi pomidorami, szczególnie chciałabym polecić przepis na zielone pomidory z cebulą. Sałatka z Zielonych Pomidorów Sałatka z Zielonych Pomidorów z Ogórkiem Kilka sałatek na zimę do obiadu z buraczkami w roli głównej oraz botwinka(...)Marchwią i Jabłkami na Zimę Buraczki z Papryką Buraczki z Cukinią Botwinka No to teraz przyszedł czas na kilka propozycji przetworów z pomidorów. Całe Pomidory w Zalewie Pomidory Kiszone Sos Pomidorowy z Bazylią Pikantny Sos Pomidorowy Domowy Ketchup - Pikantny Chutney Pomidorowy
Uwaga Babcia GotujeFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Tyle było o słodkościach ostatnio, że najwyższy czas pomyśleć o pożywnej słonej przekąsce. Dlatego mamy dla
CRAVEmonkeyPowiemy tak, wypróbujcie. Składniki 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty 1 cebula 1 żółta papryka pół czerwonej papryki 1 ogórek wężowy 2 ogórki gruntowe
R'n'G KitchenWitam Kochani tego letniego pogodnego dnia :-) Dziś chciałabym wam przedstawić jeden z moich ukochanych przepisów, a mianowicie przepis na ogórki konserwowe. Korzystam z niego od
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWstyd się przyznać ale to dopiero pierwsza rzecz jaką zrobiłam w tym roku do słoików. Z pierwszej porcji swoich ogórków zrobiłam właśnie ten wynalazek którym
PychotkaaaSkładniki: Zalewa: 6 szklanek wody, 1 szklanka cukru, 2 łyżki miodu, 1,5 łyżki soli, 1 szklanka octu. Ponadto: ogórki, gorczyca, ziele angielskie, liść laurowy
W kuchni u MonikiZachęcam do jedzenia świeżych warzyw. Przygotowane z nich sałatki nie dość że smaczne, są też zdrowe i niskokaloryczne. Ta sałatka swoim niecodziennym smakiem na pewno zaskoczy
Salonik smakówsię następujące produkty: - ogórki konserwowe po żydowsku - pieczarki marynowane - sałatka rubinowa - kartuskie ogórki konserwowe - kapusta kwaszona z grzybami leśnymi - papryka marynowana - seler salatkowy - groszek konserwowy - kukurydza konserwowa - dżem wiśniowy Firma ORZECH to Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego, powstał w 1996 roku. P roducent przetworów ze świeżych owoców i warzyw; sałatek, dżemów, powideł, marmolad. Zachęcam do zapoznania
Kuchnia z widokiem na ogródpewnością Wasze spiżarnie zapełniają się pysznymi domowymi przetworami. U nas cały czas słoiczków przybywa. Dzisiaj przepis z którym spotkałam się nie tak dawno jednakże już od pierwszego kęsa wiedziałam, że nie może ich zabraknąć u mnie. Przepis na ogórki z chilli, papryką i suszonymi pomidorami pochodzi ze zbiorów mojej cioci, a ja tylko troszeczkę zmieniłam jego smak. Przyznam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Sałatka jarzynowa już na stałe wpisała się do kanonu potraw Wigilijnych, Mam dla was przepis jak
CRAVEmonkey