zrobić ja z kukurydzy w puszce i niedługo zamierzam właśnie tak zrobić. Ja skorzystałam trochę z przepisu zamieszczonego przez Hanię, a trochę z tego . Wyszła pełna w smaku, słodka i wyrazista bardzo pożywna zupa, którą włączam na stałe do swojego indeksu. ;) Składniki: 3 kolby kukurydzy
Kuchnia Prezydentowejmakaron robiłam oczywiście dużo wcześniej, po drodze jednak były konkursy, pomidorowe i jeszcze parę innych spraw, więc zamieszczam dopiero teraz i mam nadzieję, że amatorom kurek przypomni miłe chwile. ;) Przepis powstał spontanicznie, zainspirowany zdjęciami podobnych makaronów, które pojawiały się na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki
Kuchnia PrezydentowejOczywiście ja dysponuję jedynie piekarnikiem elektrycznym i miałam zamiar skorzystać z termoobiegu, zawijając całe kartofle w skórce w folię aluminiową. Jednak ten i ten przepis , a szczególnie to zdjęcie zaważyło o losie moich pięciu kartofli, które najpierw się podgotowały, później zostały nacięte, natarte solą i naszpikowane czosnkiem, następnie wylądowały w piekarniku i krótko mówiąc - upiekło się im. Konkretnie skórka
Kuchnia PrezydentowejIntensywny smak przypraw łagodzi delikatność warzyw i soczewicy, a dopełnia dodatek jogurtu. To moja propozycja, wzbogacona dodatkowo słodkimi warzywami (dynia, kalafior, marchew) na zimne, mroźne dni! A inspirowałam się przepisem stąd , stąd i stąd . Składniki: (na 2 duże porcje) 2 łyżki masła ghee lub oleju kokosowego 1 filiżanka (175 ml) czerwonej soczewicy 2 pomidory (lub połowa krojonych z puszki, wraz
Kuchnia PrezydentowejMoja Pho Bo gotowała się ok. 10 h, następnie stygła do rana, w południe przyrządziłam gotowe danie. Opracowując mój przepis, korzystałam z trzech źródeł: Wikipedii , polskiego bloga , oraz strony wietnamskiej . Składniki: (na ok. 3,5 litra wywaru) 3 wołowe kości ogonowe ( kliknij ! ) 2-3 wołowe kości żebrowe lub inne 500 g ładnego chudego
Kuchnia Prezydentowejjest przy nich trochę! Ale pocieszę niewprawnych, że ja jako bardzo początkująca dekoratorka ciastek (:P) jakoś dałam sobie radę... No, nie są doskonałe, ale wierzę, że wszystko przede mną! :) Przepis pochodzi z książeczki wydawnictwa Happy Books z serii Essen&Genießen pt: "Plätzchen", notabene kupionej w lutym za 1 €! ;) Składniki: 250 g mąki 50 g mielonych migdałów bez skórki
Kuchnia Prezydentowejpewno nie rozczarowani. Musicie spróbować! Zupę znalazłam w książeczce pt.: "Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka
Kuchnia Prezydentowejmakaronu, który się w owych znajduje (a ten jest dość smaczny nawet na sucho!). No i muszę się przyznać, że ponad pół roku wyśmiewałam i krytykowałam tenże przepis (niestety nawet go nie spróbowawszy!) niejednokrotnie pukając się w głowę, wyrażając tym wiele mówiącym gestem swoją dezaprobatę dla pomysłodawcy. Chociaż zestaw kanapka z serkiem topionym + zupka chińska stanowił główny element mojego
Kuchnia Prezydentowejwyróżniające się pierogi leniwe... P.S. Ponieważ wiele osób prosiło mnie o zamieszczanie podstawowych przepisów z dokładnymi instrukcjami, postanowiłam przychylić się do tej prośby i postaram się regularnie dodawać posty z daniami kuchni domowej dla początkujących - wszelkie sugestie mile widziane! ;) Dziś leniwe pierogi, z którymi
Kuchnia Prezydentowejwięc byłam w totalnej euforii! Pewnie dlatego tak bardzo mi smakowała... Z pomocą tego filmiku i tego przepisu niedawno udało mi się odtworzyć smak tej wspaniałej i jak się okazało, bardzo prostej do wykonania zupy. Dzięki łososiowi i pomidorom oraz niewielkiej ilości intensywnych azjatyckich przypraw jest idealna
Kuchnia PrezydentowejKiedyś robiłam babkę z adwokatem, która bardzo mi smakowała i przedwczoraj nagle nabrałam na nią natychmiastowej ochoty. A jaki wypiek można szybciej przygotować, jak nie muffinki? Wyszperałam przepis, lekko zmodyfikowałam i oto są! Bardzo smaczne, aromatyczne i kruche, z mocnym aromatem ajerkoniaku, przełamanym kwaskowym cytrynowym lukrem
Kuchnia Prezydentowejnawet z drobiowego mielonego lub w delikatnym, jasnym sosie; po prostu wariacje na temat. ;) Zawsze smakowały, wspaniałe również na zimno z kawałkiem chleba i maczane w musztardzie. Chociaż w przepisie zobaczycie bardzo wiele różnych przypraw, również pikantnych, nie bójcie się ich użyć w podanych ilościach; mięso przejdzie zapachami i aromatami i wspaniale połączy się w harmonijną, niezwykle smaczną całość
Kuchnia PrezydentowejZmodyfikowałam przepis Kena Homa na "Tajski bulion drobiowy z północy" z książki tegoż pt. "Łatwa Kuchnia tajska" i zrobiłam bulion z samych jarzyn. Ale jest tak świetnie doprawiony, tak pełen smaku, że nawet osoba bardzo mięsożerna będzie zachwycona. Smak jest delikatny i lekki, a przy tym wyrazisty i różnorodny, świetnie łączy harmonijne akordy przypraw i aromatu jarzyn, świeżość ziół
Kuchnia Prezydentowejpowrotu codziennie wcinam jakąś zupę. Najpierw padło na coś azjatyckiego, czyli tajski bulion drobiowy. Całkiem niedawno robiłam ten bulion w wersji jarzynowej, dziś przedstawiam bulion z kurczakiem. Ponownie zmodyfikowałam przepis źródłowy ("Tajski bulion drobiowy z północy" z książki Kena Homa pt. "Łatwa Kuchnia tajska") i zamiast samej piersi, dodałam też mięso z pozostałych części kurczaka. Moim zdaniem, bardzo wzbogaca
Kuchnia Prezydentowejminut. Wlać jogurt lub kefir, wymieszać i nakładać do miseczek. Udekorować kolendrą, szczypiorkiem i krążkami chili, podawać z ryżem basmati i/lub chlebkami naan. Korma z wieprzowiną inspirowana przepisem z książeczki "Scharf&Spicy" z serii "Essen&Genießen" Wydawnictwa Happy Books
Kuchnia Prezydentowej