grill, niech władzę obejmą warzywa! I ser... :) Taką cukinię wypatrzyłam w książce kucharskiej o potrawach z grilla, której notabene nie kupiłam (kupiłam wtedy "Kuchnię Francuską"), ale zdążyłam przejrzeć. Przepis jest mój, pomysł "zmałpowany" ze zdjęcia z niekupionej książki. ;) Składniki (na 2 osoby): 2 nieduże,młode cukinie lub bakłażany 1 ser feta (twardy, najlepiej grecki lub turecki - UWAGA: ser typu feta
Kuchnia Prezydentowejorzeźwiającej cytrusowości. Zarzekałam się też cukiniowego, na razie przestałam... :) A przepis pochodzi z fantastycznej książki, tej samej co docenione już przez Was stromboli . Składniki na blaszkę 26x24cm: 175 ml oleju słonecznikowego 175 cukru trzcinowego (dałam 50 g mniej) 3 rozbełtane jajka
Kuchnia Prezydentowejwolnej (dosłownie!) chwilki,wrzucam nowego posta z niezwykle prostą i szybką do zrobienia azjatycką zupę. Dynia i tofu bardzo łagodzą smak, sprawiając, że zupa staje się wręcz jedwabiście delikatna. Przepis opracowałam sama, bazując na paście miso i bulionie drobiowym. Warzywa dodać można dowolne, jednak dynia i tofu współgrają według mnie znakomicie w tym daniu, a rzepa jest wręcz niezbędna, gdyż
Kuchnia Prezydentowejobowiązkowy punkt programu dla blogowiczów kulinarnych oraz wszystkich innych gotująco-piekących. Truskawek w kuchni nie może zabraknąć w truskawkowym sezonie. I w mojej też jeszcze będą. :) Bazowałam na przepisie na muffinki ze śliwkami . Składniki na 12 muffinek: 300 g truskawek 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel pomarańczowego
Kuchnia Prezydentowejpiszą do dziś. Nie poszło to na marne - wracam. ;) I dziękuję. Brakowało mi tego. I Was. To jeszcze się uśmiechnę: Niedługo będę, a zamiast kota dostaniecie jakiś fajny przepis. Obiecuję
Kuchnia Prezydentowejtrzeba znać języka, żeby tego wszystkiego doświadczyć. W jednej z takich podróży do Czech kupiłam książkę kucharską, z której bardzo często korzystam (zdjęcie poniżej). Z tej książki pochodzi przepis na świetne drożdżowe ciastka, czeskie kołacze. Mnie ich smak bardzo przypomina rogaliki drożdżowe, które piekła moja Babcia; ona wycinała z ciasta wydłużone trójkąty, robiąc czeskie kołacze - wycinamy kwadraty. Powiedziałabym - polski smak
Kuchnia PrezydentowejUdany, smakowity i ogólnie rewelacyjny. Nad jego efektem końcowym trzeba się nieco natrudzić, ale - jak to z zakwasowymi chlebkami bywa - po stokroć warto! Gosiu, dziękuję za mobilizację oraz fantastyczny przepis. ;) A Wam gorąco polecam ten francuski wiejski chlebek. I. Składniki na rozczyn: 5 g drożdży świeżych 300 g mąki chlebowej pszennej (dałam typ 850) 300 g ciepłej wody
Kuchnia Prezydentowejbułeczki posmarowałam serkiem clementine curd , wyszły wspaniałe! Bardzo smaczne są też tradycyjne, wypełnione masłem, posypane i zapieczone z żółtym serem. Wszystkim polecam te niezwykłe bułeczki, a Gosi za oryginalny przepis. Rozczyn: 20 g drożdży 400 ml letniego mleka ok. 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe: wyrośnięty rozczyn 50 g bardzo miękkiego masła 10 g soli morskiej
Kuchnia PrezydentowejDzisiaj przychodzę do was z bardzo szybkim i prostym przepisem na guacamole. Meksykańska salsa - idealna do chipsów kukurydzianych ale też jako dodatek do innych potraw. Potrzebujemy: 2 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki 1 ząbek czosnku 1 ostra papryczka szczypiorek - według uznania sól Awokado myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestkę, łyżką wydrążamy miąższ. W jednym naczyniu umieszczamy rozgniecione widelcem
Kolejny blog o gotowaniuPuszyste, chrupiące, pyszne ciasto do pizzy, które robi się w iście ekspresowym tempie i nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Niemożliwe? Możliwe! Przepis na takie właśnie ciasto funkcjonuje w moim domu od przeszło ponad dwudziestu lat i pochodzi od pewnego włoskiego kucharza, którego imienia moja mama niestety nie pamięta. Najlepsze ciasto do pizzy jakie jadłam. Nie trzeba wcale czekać
maniapieczeniaprawidłowo przygotować i będą na prawdę smaczne. Właściwie to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa, więc jak nie kochać żołądków, serduszek i obłędnej wątróbki z cebulą mojego taty? :D przepis dodatkowo wzbogacony jest o czerwony olej palmowy, który ma niezwykle właściwości i nadaje cudownego karotenowego koloru :) Potrzebujemy: 0.5 kg żołądków drobiowych pół szklanki wody 1 cebula pół łyżeczki słodkiej papryki
MamaOskarkapaprykę i sól i muszę przyznać, że moje obawy były niepotrzebne. Pieprz jest bardzo dobry i do drobiu świetnie pasuje. Polecam. Skrzydełka podane na Julia Platin Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPrzedstawiam dziś kolejny przepis z truskawkami. Tym razem propozycja na obiad lub ciepły deser- ryż na mleku z truskawkami. Mniaaaam! Ryż na mleku z truskawkami Składniki: 2 szklanki ryżu, 5 szklanek mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1/2 kg truskawek. Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na pół. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy dwoma szklankami
paapilotkaaUwielbiam przygotowywać ciasta drożdżowe :) Takie wypieki są lekkie, pulchne i bardzo smaczne. Poniższe ciasto przygotowałam ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony cookierenka . Jeżeli macie ochotę na inne drożdżowe wypieki to zachęcam do przygotowania: rolady drożdżowej z jagodami lub ciasta z malinami . Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: ciasto drożdżowe
UgotowaćDzisiaj mam dla Was jeden przepis, bo większość dnia spędziłam na warsztatach kulinarnych, ale o tym napiszę Wam w innym poście. Ryba duszona w sosie pomidorowym to szybkie i smaczne danie. Można wykorzystać filety rybne z dorsza,morszczuka itp. Ja nigdy nie kupuję mrożonej ryby i takiej nie polecam. Składniki: 800 g filetów z pangi 2 cebule 2 ząbki
O kuchni z uczuciem