tylko mocno dyniowe w smaku (bo jednak w dyniowych kopytkach nie jest tak intensywny), ale zyskały również świetną konsystencję; mięciutkie, delikatne ciasto o intensywnym maślano-dyniowym smaku. Polecam mój przepis wszystkim fanom dyni! :) Składniki: 200 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia 200 g surowej dyni startej na drobnej tarce 80-100 g mąki pszennej
Kuchnia Prezydentowejjest taki zimowy jeszcze kapuśniak na wieprzowych kościach, z ziemniakami, grzybami i zasmażką. Zazwyczaj nie dodaję podsmażanych grzybów do kapuśniaku, ale gdy zobaczyłam u Pyzy ten przepis , bardzo chciałam spróbować takiej zupy. Co prawda nie miałam trąbek ;) ale grzyby suszone, i to zresztą od samej Pyzoldy, królowej Grzyblandii! :) I zrobiłam dość tradycyjny kapuśniak, tyle że z grzybkami. Jest
Kuchnia Prezydentowejrzeczy. :) No i znów bym zapomniała! :) Krem ów miałam zaszczyt robić wraz z Pyzą oraz Olą (narzuciłam się i ekipa warszawsko-monachijska w komplecie!). :D Przepis z książki "1080 Rezepte" Gabrielli i Inez Ortega. Składniki na 6 kokilek: 500 ml mleka 3,5%-3,8% 1 dojrzała cytryna niewoskowana o ładnej skórce 4 żółtka 100 g cukru brązowego 1 łyżka
Kuchnia Prezydentowejsmaku. Jest dość pikantna i wyrazista, więc raczej dla odważnych i choć przyznać muszę, że spodziewałam się większej ostrości, niemniej zawiedziona nie jestem; z pewnością będę wracać do tego przepisu. A tajskie curry robiłam razem z Kasią z boga Katie's Pie Hole
Kuchnia PrezydentowejDziś publikuję przepyszną, kruchą i mięciutką jak puch babkę pomarańczową, którą na wspólne pieczenie zaproponowała Ania . Bardzo jej dziękuję za udostępnienie tego przepisu, bo jest po prostu doskonały. Ja dodałam jedynie więcej soku pomarańczowego i więcej skórki z pomarańczy i przez roztargnienie nie ubiłam piany z białek, a dodałam od razu całe jajka. Niezależnie od tego babka i tak wyszła
Kuchnia Prezydentowejwystępuje też w kuchniach wielu innych regionach, m.in.: na kresach i w centralnej Polsce. Gotowałam na bazie tego przepisu , zmieniłam nieco składniki, dostosowując do własnych zasobów; wyszły naprawdę rewelacyjne! Namawiam Was do wypróbowania. ;) Składniki: 1 nieduża kapusta kiszona w całości + 5 kulek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 5 ziaren
Kuchnia PrezydentowejKolejna wspaniała potrawa na bazie przepisu z książki Kena Homa. Bardzo prosta w przygotowaniu, zaskakuje różnorodnością smaków. Jaki pisze Hom: "(...) jedna z najpopularniejszych potraw w Tajlandii, podawana zarówno w domach, jak i w niezliczonych stoiskach na ulicy. Danie łączy w sobie charakterystyczne smaki tajskiej kuchni: słodki, słony, kwaśny i pikantny." Ja dodam od siebie, że jest bardzo lekkie i delikatne
Kuchnia Prezydentowejniezwykle smakowała mojej Mamie. Powiedziała, że chce tylko spróbować, tymczasem zjadła tę porcję widoczną na zdjęciu, co dwa kęsy wykrzykując: "Ale to dobre!" ;) Dziękuję Ci Paulinko, za ten świetny przepis! :) A gotowałam razem z: Karoliną - http://zaczarowanakuchnia.blogspot.com/ Bartoszem - http://www.smakeuropy.eu/ Elą - http://zkartoflanegopola.blox.pl Mileną - http://www.mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com Pauliną - http://tryingtocookandbake.blogspot.com Składniki: marchew, ok 3-4 (u mnie
Kuchnia Prezydentowejwierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen. Składniki (na tortownicę Ø22-23 cm): 225 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia Prezydentowejpełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego* siekany szczypiorek i natka do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka vegety- ewentualnie; ja mam własnej produkcji z mielonych suszonych warzyw, ziół i kurkumy - przepis niedługo! ;) * w skład przyprawy "pieprz pomarańczowy" wchodzi: wysuszona i zmielona skórka pomarańczowa (50%), pieprz biały (20%), lubczyk (20%) i pieprz czarny (10%) 1. Szparaga złapać obiema rękami, trzymając
Kuchnia Prezydentowejokazji Wielkiej Nocy dzielę się z Wami kolejnym przepisem na jajka. Te są naprawdę wyjątkowe; połączenie avocado i niedźwiedziego czosnku okazało się trafne i niebanalne. Całość smakuje niezwykle smacznie i orzeźwiająco. Gorąco polecam. Mieliście mokrego Dyngusa? Ja zdecydowanie nie, gdyż przy
Kuchnia PrezydentowejPodawać ciepłe, pokrojone na kromki ok. 1,5 cm, najlepiej z sosem czosnkowym, pomidorowym lub chili. Ja zrobiłam do tego jogurtowy sos cebulowy, pasował znakomicie. Moje stromboli (przepis z moimi niewielkimi zmianami) robiłam z książki "Die Step-by-Step-Küche - Backen" wydawnictwa Parragon Books
Kuchnia PrezydentowejGosia i Bartek zabrali nas do tzw. Strauße, gdzie jedliśmy regionalne smażone ziemniaczki, czyli właśnie Brägele. Przepis znajdziecie poniżej, ja natomiast chcę Wam krótko wyjaśnić, co to są Strauße. Jak całej Bawarii bardzo liczne są Biergarteny (klimatyczne, tradycyjne ogródki piwne, z regionalnymi potrawami i miejscowym piwem, do których możemy przynieść własne jedzenie i zjeść na zewnątrz), tak dla Badenii
Kuchnia Prezydentowejgrill, niech władzę obejmą warzywa! I ser... :) Taką cukinię wypatrzyłam w książce kucharskiej o potrawach z grilla, której notabene nie kupiłam (kupiłam wtedy "Kuchnię Francuską"), ale zdążyłam przejrzeć. Przepis jest mój, pomysł "zmałpowany" ze zdjęcia z niekupionej książki. ;) Składniki (na 2 osoby): 2 nieduże,młode cukinie lub bakłażany 1 ser feta (twardy, najlepiej grecki lub turecki - UWAGA: ser typu feta
Kuchnia Prezydentowejorzeźwiającej cytrusowości. Zarzekałam się też cukiniowego, na razie przestałam... :) A przepis pochodzi z fantastycznej książki, tej samej co docenione już przez Was stromboli . Składniki na blaszkę 26x24cm: 175 ml oleju słonecznikowego 175 cukru trzcinowego (dałam 50 g mniej) 3 rozbełtane jajka
Kuchnia Prezydentowej