Gruzji niestety nigdy nie byłam, ale dużo czytałam o tradycjach, zwyczajach i przede wszystkim o kuchni, która jest naprawdę pyszna i ciekawa. Miałam nadzieję, że nauczę się kilku podstawowych przepisów i nie myliłam Czytaj dalej... Artykuł Warsztaty kuchni gruzińskiej pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakujuż 36 wspaniałych i smacznych przepisów z pomidorami można znaleźć na blogu. Czy wiecie, że nie przechowujemy pomidorów w lodówce, bo tracą swój smak i szybciej się psują? Gdy wybieramy pomidory w puszce kupujmy te w całości, są lepszej jakości niż sprzedawane krojone. Pomidory, do Europy, przywiózł w XIV wieku Krzysztof Kolumb, ale początkowo służyły jedynie do ozdoby
Moja smaczna kuchniaJesień to moja ulubiona pora roku. Przypomina o rodzinnym domu. A moj rodzinny dom pachniał jabłkami. Na jabłonkę wychodziło okno mojego pokoju. Dlatego dziś taki sentymentalny przepis. Połączenie racuszków mamy i jabłek. Składki (na ok. 8 małych placuszków): -jugut grecki o pojemności 150g. -1 spore jabłko -2 łyżki soku z cytryny -pół łyżeczki
Smakuj życie!Trochę z rodzinką balowałam trochę remontowałam dużo sprzątałam prace zmieniłam więc przez to nieco blogowanie zaniedbałam Ale wracam z pomysłami i nowymi przepisami .... Składniki: 80 dag filetu z indyka 1 puszka ananasów wraz z syropem 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka carry 1 łyżka kurkumy 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka kardamonu 2 cebule 2 ząbki czosnku
Delicious Titbitszrobić ze śliwkami ze spirytusu z pysznej naleweczki? Wykorzystać dalej. Śliwka, czekolada, alkohol...mniam. Przepis banalnie prosty: 200 g śliwek ze spirytusu bez pestek 150 g czekolady gorzkiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Włożyć śliwki, obtoczyć w czekoladzie. Pozostawić na kratce do zastygnięcia czekolady. Wcinać
Humanistka w kuchnioleju mocno podgrzać na patelni, nakładać głęboką łyżką porcje ciasta, smażyć z obu stron na rumiano Placuszki odsączyć na papierze. Z tej ilości składników usmażyłam 10 pysznych placuszków. Przepis z "Moje gotowanie" VI-VIII 2008 nr 1/2008
Proste PotrawyUwielbiam dania kuchni arabskiej za ich różnorodność, bogactwo stosowanych przypraw, niepowtarzalność przepisów i niezliczone warianty potraw. Za smak i nieziemski aromat. I taka jest też szorba adas , libijska, gęsta, sycąca i aromatyczna zupa z czerwonej soczewicy. A do tego zdrowa, wegetariańska i bezglutenowa! Soczewica, ze względu na podatność na rozgotowanie, jest idealnym materiałem na zupy, gulasze i dania jednogarnkowe. Wykorzystuje
Smakowity Blog Kulinarnymamy kolejny przepis z serii Tata Gotuje. W kociołku można przygotować wiele dań. Tym razem mój mąż robił leczo. Leczo wyszło rewelacyjnie a to, że było robione na ognisku nadało mu specyficzny smak i zapach. Ilość składników zależy od własnych gustów. Składniki: 3 - 4 duże cebule 3 - 4 kiełbaski 2 zielone papryki 2 czerwone papryki 4 - 5 ząbków czosnku przecier
Mama GotujeBajecznie łatwy przepis na domowe słodkości! Polecam fanom suszonych śliwek. Spróbujcie też wersji z marcepanem . Dla kogo: dla kochających suszone śliwki dla tych, którzy kupili za dużo suszonych śliwek na Święta Bożego Narodzenia (tak jak ja :)) dla chcących zrobić sobie pyszne słodycze domowym sposobem Składniki: 150g śliwek suszonych 200g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakaa) 50ml wódki 25ml rumu
Mania WypiekaniaKolejna o dsłona sałatki z sosem vinegret na bazie mio du ( przepis TUTAJ ). Tym razem łączymy smaki rukoli, pomi dora, mozzarelli i ziaren. Sycąca, zaskakująca smakiem i i dealna na d rugie śnia danie. Spróbujcie sami :) Skła dniki: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1,5 łyżki miodu 3 ząbki czosnku sól, pieprz kulka mozzarelli
ChilliJemyPlacki z jabłkiem z syropem cynamonowym rozpoczynają u mnie sezon na jesienne smaki. Placki z jabłkiem podane z syropem cynamonowym Przepis: własny / 1 porcja / składniki: 40 g mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubelli) 30 ml mleka 1/3 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej jajko olej pół jabłka (niekoniecznie obranego) pokrojonego (rano) w plastry jak zrobić? Wieczorem wymieszać wszystkie składniki ciasta. Przykryć miseczkę talerzykiem
tost z dżememzjadłam i lecę do szkoły, jeszcze zdążę! :D Zdjęcia też nie dzisiejsze - robiłam je od razu po upieczeniu...Ale dzisiaj i tak nie miałabym czasu na poranne pstrykanie fotek. Przepis bedzie na chili&sugar
breakfast of dreamszaczeła. No, ale dwa okienka w między czasie? Ja się pytam kto układał mój plan lekcji w tym roku? nie wyszło, a u was jak tam plany? zadowoleni? :D Przepis: 200g ricotty ok.50g serka sernikowego jajko 2 czubate łyżeczki cukru pudru ( + ew,do smaku) ok. 2 szklanek malin 2-3 pełne łyżki mąki kokosowej (coś ok.20-30g) Sery mieszam
More food, love and dreamspapierem do pieczenia, a boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 30 minut (do suchego patyczka) Po wystudzeniu ciasto pokroić na kwadraty. Zródło przepisu na biszkopt mojewypieki.com Polewa: 240 g masła 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 2 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować do rozpuszczenia się składników. Przestudzić polewę
O kuchni z uczuciemwarzywa. Niezwykle istotne jest krótkotrwałe smażenie w bardzo wysokiej temeperaturze. To wszystko zapewni nam, że w krótkim czasie będziemy delektować się bardzo aromatycznymi smakami orientu. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Wołowina stir fry w sosie teriyaki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko