przepis - 33114 przepisów (strona:958/2208)

Ciasto salceson (piernik z jabłkami) 190

blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec 50 min. w 180stopniach w rozgrzanym piekarniku. Rozpuścić czekoladę i po upieczeniu polać po wierzchu ciasta oraz  dodać na wierzch orzechy. Przepis nadesłany od mojej mamy :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Ryż zapiekany z jabłkami. 249

Kolejny przepis, który pojawia się na blogu dzięki mojej mamie.   Składniki: 1,5 szklanki ryżu, 2 szklanki mleka, 1szklanka wody, 3 łyżki masła, 1cukier waniliowy, 6 dużych jablek, 6 łyżeczek cynamonu, masło do wysmarowania formy, cukier puder do posypania, śmietana (niekoniecznie). Przygotowanie: Zagotować mleko z wodą,wrzucić ryż i ugotować do miękkości.  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce

W kuchni u Moniki
Galareta drobiowa (przepis 2) 245

Galareta mojej mamy lekko się różni od tej, którą ja robię. Mój przepis już się znajduje na blogu. Dziś pokażę sposób przygotowania mojej mamy. Składniki: kilka części kurczaka ( mogą to być skrzydełka, udka, korpus i inne ), warzywa na rosół - dwie lub trzy marchewki, korzeń pieruszki, kawałek pora i selera, zielona pietruszka, żelatyna, sól, pieprz. Przygotowanie: U gotować 1L rosołu (oczywiście

W kuchni u Moniki
Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem. 207

mogłam się powstrzymać i musiałam dodać ten przepis. Wiem, że każdy go zna, lecz wśród tylu różnych pomysłów i smaków mógł on zostać zapomniany... Składniki: 250g twarogu tłustego, 200g rzodkiewek,  pęczek szczypioru, mała śmietana, sól, pieprz. Przygotowanie: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pokrojone rzodkiewki i pokrojony szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z kapusty pekińskiej i z wędzonym kurczakiem. 225

kostkę. Kurczaka obrć z kości i pokroić na mnjesze kawałki. Czosnek wycisnąć. Odsączoną kukurydzę dodać do reszty składników. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać majonez - wedle własnego upodobania. Wymieszać. Przepis nadesłany przez moją mamę :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Kartoflak ( babka ziemniaczana) 215

dopiero wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.1h30min. w 180stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem od szaszłyków czy kartoflak jest gotowy, gdyż jego czas pieczenia może być krótszy. Przepis nadesłany przez moją mamę :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Przepis na książkę. 203

razem odejdziemy trochę od przepisów i gotowania, gdyż chciałabym przedstawić Wam moją koleżankę, która zajmuje się pisaniem książek. Na   koncie ma już dwie pozycje: Kobietki oraz Z poczwarek w motyle. Ta ostatnia, najnowsza, jest właśnie dostępna w sprzedaży i można ją zakupić u samej  Autorki na stronie: https://www.facebook.com/JulitaMaj Patrycja Żurek, bo tak się nazywa, pisze głównie

W kuchni u Moniki
Buraczki w słoikach. 204

wodą (tak by woda zakrywała 3/4 słoika). Zagotować i pasteryzować 40min.  Po pasteryzacji wyjąć i postawić słoki do góry dnem. Dno garnka wyłożyć ściereczką . Buraczki przygotowała i przepisem się podzieliła moja mama :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Buraczki w zalewie octowej. 255

garnka wlać wodę (dno garnka wyłożyć ściereczką), tak by przykrywała 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować ok.20min. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i poukładać je do górny dnem. Pozostawić do wystygnięcia. Przepis od mojej mamy :) Smacznego

W kuchni u Moniki
Tortilla ze szpinakiem. 213

Uwielbiam proste i smaczne przepisy :) Składniki:  placki tortilli (u mnie była pełnoziarnista), serek śmietankowy kanapkowy, świeży szpinak ( można zastąpić sałatą), cienkie plastry wędliny, rzodkiewki, żółta papryka (mogą to być również inne warzywa), sól, pieprz. Przygotowanie:  Placek tortilli posmarować serkiem śmietankowym i poukładać na nim szpinak.  Zaczynając od prawej strony, ułożyć wędlinę, rzodzkiewki i paprykę - warzywa pokroić

W kuchni u Moniki
Pierniki. 249

Przepis na pierniki dostałam od koleżanki i uważam, że jest najlepszy. Dlaczego? Po pierwsze ciasto bardzo łatwo się zagniata, a po drugie i najważniejsze PIERNIKI SĄ BARDZO SMACZNE. Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Lukier

W kuchni u Moniki
Focaccia z oliwkami i rozmarynem. 261

Pierwszy raz robiona przeze mnie Focaccia. Przepis zaczerpnęłam ze strony  tu kliknij.  Wyszła puszysta i smaczna :) Składniki: 500 g mocnej chlebowej mąki + dodatkowo do podsypania, 1 i 1/2 łyżeczki soli, szczypta drobnego cukru, 4 łyżki oliwy extra virgin + dodatkowo do posmarowania ciasta, 14 g suchych drożdży, 80 g suszonych pomidorów, odsączonych, lekko osuszonych i pokrojonych

W kuchni u Moniki
Ptysie 189

być ok. 260 g). Masa budyniowa: 1 budyń o smaku waniliowym z cukrem, 450ml mleka, 1 łyżeczka olejku waniliowego, 200 g masła, miękkiego. Można również ptysie podać ubitą śmietaną. Przepis znajduje się  tu kliknij . Ponadto: cukier puder. Przygotowanie: Masa budyniowa: Ugotować budyń w 450 ml mleka z łyżeczką olejku waniliowego, który należy dodać na samym początku do mleka, które

W kuchni u Moniki
Zapiekana bułka z jajkiem sadzonym. 155

Zapiekane bułki z jajkiem są bardzo fajnym pomysłem na śniadanie. Nie trzeba się tu ściśle trzymać przepisu. Podstawą jest bułka i jajko, a resztę składników można dobrać według własnego smaku.  Składniki: bułka, starty ser żółty, 2 plasterki wędliny, 1 koktajlowy pomidor, jajko, sól, pieprz, mix ziół. Przygotowanie:   Odkroić górę bułki i wyciągnąć miękką częśc bułki ze środka

W kuchni u Moniki
Pizza z bekonem i oliwkami. 249

Składniki: Ciasto: Przepis oraz przygotowanie ciasta znajduje się  tu kliknij . Farsz: parówki ( na wielkość mojej blachy było 2 i 1.4), przekrojone wzdłuż, 70 g zielonych oliwek, pokrojonych w plasterki, 1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w paski, 1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę, 250 g bekony, pokrojonego w kostkę, 140 g startego żółtego sera, 3 plastry sera, przekrojone wzdłuż

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania