przepis - 33114 przepisów (strona:962/2208)

Tort bakaliowy na białkach 245

zamrażalniku miałam kilkanaście białek. Postanowiłam je w końcu wykorzystać, a inspiracją był przepis Dorotki, która jak się okazuje jest specjalistką nie tylko w sernikach :) Torcik dla każdego, bo bez grama alkoholu, a na dodatek z delikatnym kremem na bazie mascarpone. Dla Was Kochani, na Dzień Dziecka :) Bo przecież każdy z nas kiedyś był lub nadal jest dzieckiem :) Składniki na tortownicę

Kuchnia w czekoladzie
Rafaello na krakersach 323

Wiele lat temu, koleżanka przyniosła do pracy pyszne ciacho. Nawet dała mi przepis, ale ten oczywiście jak to u mnie, szybko się zawieruszył.  Na szczęście Aga dosłała duplikat :D Zapraszam na pyszne ciacho bez pieczenia, z delikatnym posmakiem słonych krakersów. Robi się szybko, łatwo, a smakuje obłędnie :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm 250g krakersów 170g miękkiej margaryny

Kuchnia w czekoladzie
Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym 243

Mój autorski pomysł na wykorzystanie makaronu i pomidorów. To właśnie ten przepis brał udział w konkursie zmagań blogerów organizowanym przez Makarony Polskie.  A Wasze głosy pomogły mi wygrać zestaw naczyń żaroodpornych, które wczoraj do mnie dotarły :)  Składniki: Na 12 sztuk: 200g makaronu typu świderki 3 tortille o śr ok 30 cm 4 pomidory 6 pieczarek 10 dkg sera

Kuchnia w czekoladzie
Ogórki konserwowe 177

Zdecydowanie bardziej od kiszonych smakują mi konserwowe, dlatego jak tylko dostałam zapas świeżo zebranych, to przygotowałam 20 słoików. Dla nas powinno wystarczyć :) Przepis na zalewę dostałam od Mamy.  Składniki: Na ok 20 litrowych słoików: 10kg ogórków (nie za dużych) ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami 1 kg cebuli 1/2 kg marchwi 4 ok 10cm kawałki chrzanu

Kuchnia w czekoladzie
Leczo na zimę w słoiku 160

Jeszcze troszkę przetworów.  Tym razem dzielę się z Wami przepisem na gotowe leczo, które w zimie wystarczy tylko przynieść z piwnicy i połączyć z podpieczonym mięsem i kiełbaską.  Ja już jeden słoik sprawdziłam i jest naprawdę godne polecenia :) Składniki: Na 10 litrowych słoików: 3 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek) 2 kg papryki (czerwona i żółta

Kuchnia w czekoladzie
Chlebki naan a'la kebab 289

znam.  Dawniej za takowe płaciłam, teraz powiem nieskromnie, że te moje mi bardziej smakują. Jakoś tak mi się mniej tłuste i ciężkie wydają.  Dlatego dziś podaję przepis na kolejny świetny wypiek- tak wypiek, bo tak naprawdę o niego się rozchodzi. To czym je wypełnicie, to zależy tylko od Was i Waszych upodobań.  Chlebki są tak smaczne

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z budyniową masą jabłkową 143

się od razu, ale sama realizacja trochę odłożyła się w czasie.  Ciasto nie jest ani skomplikowane, ani zbytnio pracochłonne.  Najtrudniejszym dla mnie było... przecięcie biszkoptów :D Ponieważ przepis czytałam dużo wcześniej, to w dniu samego wykonania zrobiłam tak jak mi się wydawało, że ma być :) Czyli biszkopty przecięłam na dwa blaty, a nie jak to pisała Dorotka

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z marynowaną cukinią 175

Wiecie już, że robiłam troszkę przetworów. Między innymi z cukinii.  Dlatego, by troszkę Was do nich przekonać i zachęcić- dzielę się z Wami przepisem na pyszną sałatkę z marynowaną na słodko cukinią .  Jej smak tylko lekko odbiega od ananasa- a pytając wśród Rodziny "Co jest w sałatce?" nikt nie był w stanie stwierdzić tego za pierwszym razem. Większość

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka na ciepło z quinoa, jarmużem i fasolką 189

Zapraszam na danie z tak zwanym super food. Quinoa , jarmuż czy awokado to produkty o dużych wartościach odżywczych. Używam ich często w moich przepisach. Sałatka na ciepło z warzyw to moje ulubione danie na lunch do pracy czy kolację. Sałatka jest lekka, zdrowa. Lubię mieszać…Moja sałatka zawiera węglowodany o niskim GI, dużo protein ale też zdrowe tłuszcze. Takie

codojedzenia
Seromakowiec 296

się, jestem miłośniczką serników wszelkiej postaci, tych na zimno, na ciepło, z owocami, z bakaliami i tych z makiem również dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;)   Spód: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku

Cynamonowe szczęście
Tradycyjna Sałatka Grecka 257

sałata lodowa lub pekińska- pół główki - feta- 1/2 opakowania - ogórek- 1/2 sztuki - pomidor- 1 sztuka - papryka- 20dag - cebula czerwona- 1 sztuka - oliwki czarne- 8 sztuk - sos Vinegret- do smaku( przepis   tutaj ) - zioła prowansaldzkie- do posypania fety Sposób Przygotowania; Kroimy wszystki warzywa w kostkę, fetę w kostkę( posypujemy ziołami), oliwki łamiemy rękami w pół, cebulę w paseczki,  Układamy sałatę

pichciszto
Nalewka śliwkowo-figowa 142

było dobre, gdy byłem na studiach, to fakt, że wypić mogłem więcej :) Eehh, gdybym wtedy bawił się w robienie nalewek to może faktycznie ten czas jakoś milej bym wspominał :) Przepis na tę nalewkę podejrzałem na świetnym blogu Pracownia Nalewek  (i nieco zmodyfikowałem).     1 litr czystej wódki 40% 200 ml spirytusu 95% 250 ml wody 360 g miodu

Marder&Marder Manufacture
SAŁATKA Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ 117

jesień zbliża się nieubłaganie. Jeśli tak bardzo cieszyliście się latem, jakże pięknym tego roku i zapomnieliście o przetworach na zimę, przypominam że czasu zostało już niewiele. Zostawiam Was z przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek i biegnę robić dżem ze śliwek ;) SKŁADNIKI:   2 kg ogórków 3 małe cukinie 3-4 czerwone papryki 3 marchewki 2 średnie cebule ziele

Kuchnia w opałach
Jabłka karmelizowane na zimę 225

partia nawet nie trafiła do słoików bo jak wszyscy zaczęli ją próbować to nim się spostrzegliśmy nie było już co zawekować :) Jeśli nie macie owoców pigwowca możecie zostać przy przepisie podstawowym lub dodać do jabłek pigwę, ulubione przyprawy (1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru lub kardamonu) lub łyżeczkę ziaren czerwonego pieprzu z zalewy dla przełamania słodyczy i nadania jabłkom lekkiej pikanterii. Polecamy

SzczyptaSmaQ
Nowa kampania Lidla. 88

Pascala Brodnickiego, w kuchni zagości Dorota Wellman i... Karol Okrasa. Gospodarze będę podejmować gości w knajpce „ kuchnialidla.pl ”, gdzie będą rozmawiać z gośćmi i gotować w restauracyjnej kuchni. Będziemy poznawać przepisy Karola Okrasy, zaproszonych gości (między innymi Theofilos Vafidis Stefano Terrazzino, Anna Mucha...) oraz Doroty Wellman i na pewno będzie bardzo smacznie i na nudę nikt nie będzie narzekał. Jest

królestwo garów