które przypominają mi mój dom rodzinny. Pamiętam, że zawsze do obiadu były smacznie i kolorowo przyrządzone. Jedną z takich surówek jest surówka z białej kapusty. Dziś zdjęcia i przepis nadesłała do mnie moja mama, której dziękuję za wspieranie mnie i pomoc w pomysłach do mojego bloga. Składniki: mała główka białej kapusty, 1 cebula, 2 marchwie, garść natki pietruszki lub koperku
W kuchni u Monikijajka. Przypomniały mi się zdjęcia, na które kiedyś natrafiłam z jajkiem sadzonym usmażonym w obręczy z papryki. Od razu wiedziałam co za chwilę zjem. Niestety jest tak wiele przepisów w internecie, że nie jestem w stanie napisać kto ten pomysł wymyślił. Jednak stwierdzam, że pomysł jest bardzo fajny, ponieważ uwielbiam jajka sadzone jak i świeżą paprykę. Podałam je na toście
W kuchni u Monikimniejsze części i dodać do wywaru po 30minutach. Łącznie gotować ok.1h, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dodać śmietanę i zieloną pietruszkę. Przepis nadesłany przez moją mamę, która ciągle mnie kusi swoją kuchnią :) Smacznego
W kuchni u MonikiCałe danie, którym mama mnie kusi. Gdybym miała bliżej, to na pewno często na obiady bym zachodziła do rodzinnego domu. A tak dzielę się przepisem i idę do kuchni coś smacznego wymyślić. Jeszcze trochę i będę musiała zmienić nazwę bloga na kuchnię Moniki i Iwonki :) Składniki: Mięso schabowe - ilość zależy od ilości osób, 1-2 jajka, bułka tarta, sezam, sól
W kuchni u MonikiSkładniki: Ciasto: Przepis na ciasto oraz sposób przygotowania znajduje się tu. Ponadto: 50g koncentratu pomidorowego, 4g oregano, 180g startego sera żółtego, 2 puszki tuńczyka ( 260g już po odsączeniu tuńczyka, z dwóch puszek), 3 pomidory, 1 czerwona papryka, oliwa z oliwek, kilka listków bazylii - niekoniecznie. Przygotowanie: Blaszkę wysmarować lekko oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto położyć
W kuchni u Monikismaków bardzo często mnie zaskakują. Tym razem jest to połączenie selera z ananasem. Przyznam się, że jadłam tą surówkę kiedyś u mojej mamy i zasmakowała mi. Więc poprosiłam o przepis, który nadszedł do mnie wczoraj. Dzielę się z nim z Wami, może ktoś również z ciekawości zrobi taką surówkę. Pierwsze dwa zdjęcia mojego autorstwa i mojej surówki. Kolejne zdjęcia
W kuchni u MonikiMój kulinarny blog powoli staje się blogiem rodzinnym. Cieszy mnie to bardzo, gdyż będziemy mieli w jednym miejscu nasze wspólne przepisy. Tym razem pomysł na pomidory na przystawkę wędrują prosto od mojej siostry. Składniki: 2 duże pomidory, starty ser żółty - do posypania, 5 ząbków czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Sos: Łyżkę majonezu i śmietany wymieszać
W kuchni u Monikiposolić. Dodać pokrojone jajka, szynkę i paprykę. Na koniec dodać 3 łyżki majonezu, sól i pieprz (do smaku) oraz 2-3 ząbki posiekanego lub wyciśniętego czosnku. Przepis nadesłany od mojej siostry :) Smacznego
W kuchni u Monikijeszcze majonezu i śmietany. Natomiast gdyby farsz był zbyt rzadki dodać więcej szynki. Farsz nakładać łyżeczką - nie powinien wypływać z białka. Można udekorować zieloną oliwką. Przepis nadesłany przez moją siostrę :) Smacznego
W kuchni u MonikiPrzepis i zdjęcia na kotlety rybne nadesłane prosto od mojego taty. Już żałuję, że mam tak daleko bo z chęcią bym podjadła trochę takich kotletów. Składniki: 1kg fileta z okonia, 1 bułka, 1 średnia cebula, pęczek natki pietruszki, łyżka świeżego kopru, 5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Filety rybne zmielić przez maszynkę (jeżeli ryba jest
W kuchni u Monikikrokietów) 380g pieczarek, 3 średnie cebule (235g po obraniu), 0,5 kg mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis lub według własnego. Panierka: 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać mięso mielone
W kuchni u Monikisłoiki. Na dno garnka położyć ściereczkę i zalać wodą - ilość wody taka , by po włożeniu papryki nie sięgała więcej niż do 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować 10min. Przepis nadesłała moja mama :) Z 10kg papryki wyszło 27 słoików (podwójna porcja zalewy), lecz słoiki były różnej wielkości. Czyli można przyjąć, że wyjdzie mniej więcej 20 słoików 0.9l -również
W kuchni u Monikizrumienią, a w środku będą surowe. Pieczarki i cebulę pokroić i razem podsmażyć. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Gotowe devolaje podawać z pieczarkami. Przepis i zdjęcia nadesłane przez moją mamę :) Smacznego
W kuchni u Monikicienko (mniej więcej tj. na zdjęciu). Szklanką i kieliszkiem wycinać oponki. Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu, do zarumienienia z obu stron. Gdy przestygną oprószyć cukrem pudrem. Przepis prosto od mojej mamy :) Smacznego
W kuchni u MonikiPrzepis nadesłany przez moją mamę :) Uwielbiam takie dania. Ich plusem jest to, że każdy może do farszu dodać swoje ulubione składniki i z pewnością będzie smaczne. Można jeść bez żadnych dodatków, lecz tak jak to moja mama mówi, najlepiej smakuje z sosem majonezowo czosnkowym. Czyli kolejny smak, który obie uwielbiamy :) Składniki: 1 cienka kiełbasa, 1 cebula, groszek konserwowy, kilka plasterków
W kuchni u Moniki