Dzisiaj nie będzie przepisu tylko samo zdjęcie. Miałam przyjemność stworzyć tort dla 4- letniej Oli. Miało się w nim znajdować wszystko co jubilatka kocha najbardziej, czyli pszczółki, motylki i kwiaty. Mam nadzieję, że sprostałam zadaniu i Ola jest zadowolona. Ja osobiście, jestem z tego tortu mega dumna;) A Wam jak się podoba
Krakowskie smaki Anidodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć na Instagramie pod adresem @szczypta.smaq
SzczyptaSmaQdodatkiem brzoskwiń z puszki i nasion wanilii. Mniam <3 A do tego dziecinnie prosty w przygotowaniu :) Serniczek jest bardzo delikatny, więc polecam przechowywać go w lodówce. Zainspirował mnie przepis z bloga ' Kuchniokracja ', co nie-co jednak pozmieniałam :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę 26 cm: 1000 g sera z wiaderka 120 g drobnego cukru do wypieków 3 jajka nasionka
My Culinary ArtDziś kolejny przepis z wykorzystaniem truskaweczek. Tym razem truskawki łączymy z rabarbarem i pieczemy pyszne muffinki. U nas znikły prawie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Mniam! Muffinki z truskawkami i rabarbarem Składniki: 2 szklanki mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka mleka, 1/2 szklanki oleju, 2 jajka, 10 dag truskawek, 1 łodyga rabarbaru
paapilotkaaoczywiście jeśli chcecie możecie zrobić swój domowy, bo taki zapewne najlepiej smakuje. Ja niestety nie miałam na to czasu i musiałam posiłkować się gotowym Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża tarta oraz 2 mniejsze tartaletki. Post Tarta z budyniem i truskawkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujezastąpić frytki. Można je przygotować na kilka sposobów np., z serem, z czosnkiem czy boczkiem. Ja dziś zapraszam Was na ziemniaki z oregano i słodką papryką. W przepisie nie podam ilości składników, ponieważ trzeba je dopasować do ilości ziemniaków. ;-) Smacznego!!! Składniki: ziemniaki, sól, pieprz, słodka papryka, olej, oregano. Wykonanie: Ziemniaki obieramy i myjemy. Każdego ziemniaka układamy
Passion of Cookingmnie za krótki)i trwa zaledwie kilka tygodni. Ale lista potraw, które możemy z nimi przygotować jest bardzo długa. Z czego bardzo się cieszę. Jako pierwszy przepis zaproponuję Wam na omlet ze szparagami. Omlet jest lekki, wiosenny i na pewno po takim omlecie cały dzień będzie udany. ;-) Zresztą spróbujcie sami. Składniki: ( na jednego omleta) 4 jajka, 5 szparagów
Passion of CookingPomysł pojawił się spontanicznie w mojej głowie i od teraz to danie będzie gościło często na moim stole. Jeśli jesteście fanami makaronu i lubicie botwinę, koniecznie musicie wypróbować ten przepis ! Gwarantuje, że się zakochacie Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki makaronu orzo 1/2 pęczka botwiny 80 g kiełbasy chorizo w plasterkach 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku sól
Moja pasja smakuRabarbar – mniam, mniam Już niedługo przepis na ciasto z rabarbarem:) Bardzo lubię rabarbar i nigdy nie mogę się doczekać kiedy pojawi się na targu a najgorsze jest kiedy się kończy. Mam nadzieję że uda mi się w tym roku zrobić jakieś przetwory z rabarbaru na zimę
Kuchenne Wariacjesylwestra podjąłem drugie podejście do francuskich makaroników z małą modyfikacją smakową. Stwierdziłem, że zamiast smaku czekoladowego spróbuję zrobić cytrynowy ale na tym samym przepisie co poprzednio . Chciałem też zobaczyć czy robiąc podobnie ciasto zachowa się tak samo i będzie taki sam efekt co za pierwszym razem. Składniki: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru cytrynowego - barwnik żółty
Kuchenne Wariacjekonsystencję bitej śmietany. 2. Masa mogłaby być ciut słodsza tak więc następna opcja musi mieć z 10-15g więcej cukru Ogólne dobre ale mogłoby być lepsze więc przepis do przeanalizowania i ulepszenia (albo może wykonanie
Kuchenne Wariacjekońcu spróbował zrobić makaroniki na bezie włoskiej – domniemam, że chyba ma już serdecznie dość tego co robię – ja jednak stwierdziłem, że spróbuję jeszcze raz zrobić makaroniki z przepisu Basi Ritz Pojechałem kupić migdały i kilka składników, które mi brakowało. Tym razem kupiłem mielone migdały innej firmy niż zwykle bo pomyślałem, że może będą drobniejsze. Otworzyłem paczkę
Kuchenne Wariacjezostawiłem do stężenia. Po około dwóch godzinach zabrałem się za mus. Wygrzebałem z puszki wszystkie ananasy, które zblendowałem jednocześnie dosypując 2 łyżki cukru i dolewając syrop. W wielu przepisach była opcja z żelatyna ale ja nie chciałem aby to była druga taka sama konsystencja tylko aby mus uzupełniał panna cottę wiec ją sobie darowałem. Po zblendowaniu nałożyłem łyżką do pucharków
Kuchenne WariacjePrzepis na dzisiejsze miodowe ciasteczka wziąłem z bloga Kasi gdyż uważam, że jest dość prosty, a efekt bardzo miły dla podniebienia a przecież o to najbardziej chodzi żeby smakowało – co nie? Najpierw składniki: - 250g mąki pszennej - 70g cukru - 125g masła - 1 jajko - 2 łyżki płynnego miodu - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchenne WariacjeUraczony wieloma tartami podczas festiwalu jak i tym, że Magda ogłosiła konkurs, postanowiłem połączyć w jedno tj. słodkości oraz konkurs i przygotować tartę waniliową według jednego z autorki konkursu przepisu Składniki: Ciasto: - 150g mąki pszennej - 80g mąki ziemniaczanej - 100g margaryny / masła - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. - 1 jajko - 1 żółtko - szczypta soli Krem: - 400ml (2 szklanki) śmietanki 30% - 125g serka
Kuchenne Wariacje