TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 204więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą z cebuli i pomarańczy z dodatkiem chili . To moje tegoroczne odkrycie. Konfitura jest rewelacyjna - musicie koniecznie spróbować! Przepis i informacje o pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas przygotowania około 12godz
KUCHARNIA
Blog Forum Gdańsk 2011, czyli przepis na wyjątkowy weekend 198Zaznaczam od razu, że nie będzie to przepis autorski, ale wynik pracy zbiorowej wielu niezwykłych i wyjątkowych osób, do których miałam wielką przyjemność dołączyć. Blog Forum Gdańsk 2011 – subiektywnie, szczerze i z dużym opóźnieniem, za co odpowiada pewien dostawca internetu, który wymaga od swoich użytkowników, by resetowali modem wykałaczką.... SKŁADNIKI: - fantastyczne towarzystwo na czas 28-godzinnej podróży ciasną kuszetką - doskonałej
KUCHARNIA
Biedronko kocham cię! Karmelki z czerwonych pomarańczy z solą morską i tonką. Dla Klaudyny. 203dowolnej wielkości kawałki i zawinąć w papierki. Jeśli nie planujecie zawijania w papierki, po pokrojeniu karmelki najlepiej rozdzielić, gdyż trzymane w temperaturze pokojowej zaczynają się ze sobą sklejać. * przepis, z moimi zmianami, pochodzi z tej strony
KUCHARNIA
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 197pokroić na średniej wielkości kawałki. Całe plastry można też dodać do herbaty. * cytat pochodzi z książki Wyznania francuskiego piekarza , Peter Mayle i Gerard Auzet ** inspiracją był ten przepis - klik , ciasto na brioszki pochodzi z tej strony - klik , c ytuj ę za autorką
KUCHARNIA
Weekendowa Cukiernia Luty 2013 - Fondant kajmakowy, czyli babeczki z płynnym kajmakiem 178kajmakiem jest o wiele smaczniejsza. Jeśli babeczki pieczone były za długo, środek się zetnie i nie będzie już płynny. Mimo to smak babeczek, jak i wilgotna faktura pozostaną. * przepis pochodzi z tej strony klik klik
KUCHARNIA
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 190minut temperaturze 190 stopni. Świetnie smakują zanurzone w twarożku lub obłożone suszonymi pomidorami. * cytat aut orstwa Fannie Flagg , z książki Smażone zielone pomidor y ** przepis na krakersy pochodzi z tej strony klik i klik
KUCHARNIA
Mały wielki świat. Hania, Pierre Herme i czekoladowe tagliatelle z tonką. 211tylko chwile. Razem z Hanią nasze czekoladowe tagliatelle dołączamy do akcji Czekoladowy Weekend , którą w tym roku prowadzi Anita. CZEKOLADOWE TAGLIATELLE Z TONKĄ * przepis Pierre Herme, znaleziony na tej stronie - klik Do ciasta na makaron dodałam od siebie płatki chili - efekt był wspaniały. Czekolada przełamana ostrością chili i złagodzona aromatem tonki to smak
KUCHARNIA
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 220nałożonych na siebie otrzymamy 2 bułeczki-róże. Odstawić pod przykryciem na 15 minut i dalej gotować według wskazówek podanych powyżej. * cytat z książki Blondynka w Zanzibarze , B. Pawlikowska ** przepis na mantou znaleziony na tej stronie - klik , inspiracje na bułki-róże pochodzi stąd - klik
KUCHARNIA
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 205płatki wyliczając "kocham, nie kocham" . Ta tarta jest ponad podziałami - pokochają ją marchewkożercy i tacy, jak ja, którzy wybierają marchewkę z rosołu! Do schrupania! E LŻBIETAŃSKA TARTA MARCHEWKOWA *przepis z książki Healthy one-dish cooking, Reader's Digest, z moimi zmianami Na spód: 125 g mąki 50 g płatków owsianych 75 g masła szczypta soli
KUCHARNIA
Zjeść zapach. Różany creme brulee 173funkcji - w tym wypadku zdolność widzenia. Utratę wzroku do pewnego stopnia rekompensuje wyostrzenie innych zmysłów, zwłaszcza węchu. Zapachy nigdy nie powstają w drodze przypadku, lecz oparte są na przepisach - wymagają znalezienia czegoś pośredniego między łagodnym i ostrym, zmieszania esencji. Ich dobór, łączenie i ocena to wielka sztuka, a wielcy artyści trafiają się nader rzadko. Na początek muszą mieć wrodzony
KUCHARNIA
Być sobą. Zielony hummus i scones z czosnkiem niedźwiedzim - z Hanią na majówkę 249byłabym sobą, gdybym nie myślała już o kolejnej porcji. Dziękuję Haniu! - zajrzyjcie do Hani na jej czosnkowe przysmaki! WYTRAWNE SCONES Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I CHEDDAREM /na 8 porcji, przepis znaleziony tu - klik / Pyszne, mocno serowe, pełne czosnkowego aromatu i smaku. Na zewnątrz chrupiące, w środku puchato-kremowe. 250 g mąki pszennej 75 g masła zimnego, pokrojonego
KUCHARNIA
Dla kogo bukiecik? Suflet z fiołków z Klaudyną. 198czasie można już usunąć papierowe obręcze i podawać suflety. Przed podaniem udekorować fiołkami i skropić fiołkowym syropem. Ambrozja! * cytat z książki Marcowe fiołki, Sarah Jio . ** przepis na suflet z tej strony - klik Prz epis dodaję do wspaniałej akcji prowadzonej przez Pincake
KUCHARNIA
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 202Dziękuję za całą lawinę urodzinowych życzeń, jakie do mnie spłynęły! Jeśli spełni się choć ich malutka część, będę najszczęśliwszym Dużym Dzieckiem. Cud nie być majową dziewczyną;) Przepis dodaję do Olcikowej akcji rabarbarowej
KUCHARNIA
Szwecja, moja nowa miłość, część I 211przez Czarną Owcę książka kucharska Smaki z Fjallbacki , której współautorem jest Christian Hellberg, jeden z najwybitniejszych szwedzkich szefów kuchni. Już wiem, że następne tygodnie upłyną mi na próbowaniu szwedzkich przepisów. A Was już dziś zapraszam na drugą, bardziej kulinarną część relacji ze Szwecji - zobaczycie jak zainspirowała mnie kulinarnie, ale to po powrocie z wakacji. Do zobaczenia za tydzień
KUCHARNIA
Afrodyzjaki. Hibiskus i czekolada. Trufle w hibiskusowym pudrze. 278takie proste. O ile dość łatwo znaleźć odpowiedni kwiat, o tyle odszukanie właściwej osoby, tej jednej - jedynej, jest znacznie trudniejsze. I w tym nie pomogę. Nie ma na to przepisu. Mogę jednak podpowiedzieć jakim kwiatem wyrazić wszystkie "och" i "ach", zachwycić, uwieść, podbić serce. Hibiskus. Już sama jego nazwa brzmi jak miłosne zaklęcie. Piękny, rozłożysty kielich. Płatki jak zwiewne fałdy
KUCHARNIA