dowolnej wielkości kawałki i zawinąć w papierki. Jeśli nie planujecie zawijania w papierki, po pokrojeniu karmelki najlepiej rozdzielić, gdyż trzymane w temperaturze pokojowej zaczynają się ze sobą sklejać. * przepis, z moimi zmianami, pochodzi z tej strony
KUCHARNIApokroić na średniej wielkości kawałki. Całe plastry można też dodać do herbaty. * cytat pochodzi z książki Wyznania francuskiego piekarza , Peter Mayle i Gerard Auzet ** inspiracją był ten przepis - klik , ciasto na brioszki pochodzi z tej strony - klik , c ytuj ę za autorką
KUCHARNIAkajmakiem jest o wiele smaczniejsza. Jeśli babeczki pieczone były za długo, środek się zetnie i nie będzie już płynny. Mimo to smak babeczek, jak i wilgotna faktura pozostaną. * przepis pochodzi z tej strony klik klik
KUCHARNIAminut temperaturze 190 stopni. Świetnie smakują zanurzone w twarożku lub obłożone suszonymi pomidorami. * cytat aut orstwa Fannie Flagg , z książki Smażone zielone pomidor y ** przepis na krakersy pochodzi z tej strony klik i klik
KUCHARNIAtylko chwile. Razem z Hanią nasze czekoladowe tagliatelle dołączamy do akcji Czekoladowy Weekend , którą w tym roku prowadzi Anita. CZEKOLADOWE TAGLIATELLE Z TONKĄ * przepis Pierre Herme, znaleziony na tej stronie - klik Do ciasta na makaron dodałam od siebie płatki chili - efekt był wspaniały. Czekolada przełamana ostrością chili i złagodzona aromatem tonki to smak
KUCHARNIAnałożonych na siebie otrzymamy 2 bułeczki-róże. Odstawić pod przykryciem na 15 minut i dalej gotować według wskazówek podanych powyżej. * cytat z książki Blondynka w Zanzibarze , B. Pawlikowska ** przepis na mantou znaleziony na tej stronie - klik , inspiracje na bułki-róże pochodzi stąd - klik
KUCHARNIApłatki wyliczając "kocham, nie kocham" . Ta tarta jest ponad podziałami - pokochają ją marchewkożercy i tacy, jak ja, którzy wybierają marchewkę z rosołu! Do schrupania! E LŻBIETAŃSKA TARTA MARCHEWKOWA *przepis z książki Healthy one-dish cooking, Reader's Digest, z moimi zmianami Na spód: 125 g mąki 50 g płatków owsianych 75 g masła szczypta soli
KUCHARNIAfunkcji - w tym wypadku zdolność widzenia. Utratę wzroku do pewnego stopnia rekompensuje wyostrzenie innych zmysłów, zwłaszcza węchu. Zapachy nigdy nie powstają w drodze przypadku, lecz oparte są na przepisach - wymagają znalezienia czegoś pośredniego między łagodnym i ostrym, zmieszania esencji. Ich dobór, łączenie i ocena to wielka sztuka, a wielcy artyści trafiają się nader rzadko. Na początek muszą mieć wrodzony
KUCHARNIAbyłabym sobą, gdybym nie myślała już o kolejnej porcji. Dziękuję Haniu! - zajrzyjcie do Hani na jej czosnkowe przysmaki! WYTRAWNE SCONES Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I CHEDDAREM /na 8 porcji, przepis znaleziony tu - klik / Pyszne, mocno serowe, pełne czosnkowego aromatu i smaku. Na zewnątrz chrupiące, w środku puchato-kremowe. 250 g mąki pszennej 75 g masła zimnego, pokrojonego
KUCHARNIAczasie można już usunąć papierowe obręcze i podawać suflety. Przed podaniem udekorować fiołkami i skropić fiołkowym syropem. Ambrozja! * cytat z książki Marcowe fiołki, Sarah Jio . ** przepis na suflet z tej strony - klik Prz epis dodaję do wspaniałej akcji prowadzonej przez Pincake
KUCHARNIADziękuję za całą lawinę urodzinowych życzeń, jakie do mnie spłynęły! Jeśli spełni się choć ich malutka część, będę najszczęśliwszym Dużym Dzieckiem. Cud nie być majową dziewczyną;) Przepis dodaję do Olcikowej akcji rabarbarowej
KUCHARNIAprzez Czarną Owcę książka kucharska Smaki z Fjallbacki , której współautorem jest Christian Hellberg, jeden z najwybitniejszych szwedzkich szefów kuchni. Już wiem, że następne tygodnie upłyną mi na próbowaniu szwedzkich przepisów. A Was już dziś zapraszam na drugą, bardziej kulinarną część relacji ze Szwecji - zobaczycie jak zainspirowała mnie kulinarnie, ale to po powrocie z wakacji. Do zobaczenia za tydzień
KUCHARNIAtakie proste. O ile dość łatwo znaleźć odpowiedni kwiat, o tyle odszukanie właściwej osoby, tej jednej - jedynej, jest znacznie trudniejsze. I w tym nie pomogę. Nie ma na to przepisu. Mogę jednak podpowiedzieć jakim kwiatem wyrazić wszystkie "och" i "ach", zachwycić, uwieść, podbić serce. Hibiskus. Już sama jego nazwa brzmi jak miłosne zaklęcie. Piękny, rozłożysty kielich. Płatki jak zwiewne fałdy
KUCHARNIAzebrane razem mogą tworzyć menu długiej, romantycznej kolacji, ale także wyjęte z menu z powodzeniem będą wykorzystane przy innych okazjach. Jak zawsze uczestnicy mogli, bazując na podstawowym przepisie, sami decydować o rodzaju dodatków, ilości przypraw i formie podania. To jeden z elementów warsztatów, który lubię najbardziej - gotujący zawsze cudownie sobie radzą, mają fantastyczne pomysły i z radością komponują
KUCHARNIAObym kolejne także mogła odliczać spełnionymi marzeniami:) PIEPRZ I LODY Z PAPAI /bez użycia maszynki do lodów, inspiracja do przepisu pochodzi z tej strony - klik / 150 ml szklanki śmietany kremówki 100 ml mleka słodzonego skondensowanego puree z 1-2 owoców papai sok z cytryny - do smaku *pieprz z nasion papai Owoce papai obrać ze skórki i usunąć nasiona. Nasion
KUCHARNIA