Mój narzeczony dostarczył mi sporą ilość papryki , więc postanowiłam przyrządzić z nich zupę a oto przepis: Składniki 700 ml bulionu ( ja zrobiłam warzywny, ale wiadomo że lepiej będzie smakował bulion drobiowy) 7 papryk czerwonych 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki masła 12 ml śmietany pieprz, tymianek, sól. W garnku roztopić masło, chwilę podsmażyć cebulę i czosnek
Cukier&PuderDziś przedstawiam Wam kolejny przepis z gazetki Biedronkowej "Włoskie smaki". składniki 400 g makaronu tagliatelle 1 łyżka masła 250 ml śmietany 30% 70 g sera gorgonzola 1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekany) 100 g suszonych pomidorów (pokrojone w cienkie paseczki) 2-3 ząbki czosnku (utarte) 100 g rukoli sól, pieprz Ugotuj makaron. Na maśle podsmaż czosnek przeciśnięty przez
Cukier&Pudersię podgrzeją, a ser rozpuści. Od razu ostrzegam pizza jest pyszna , więc najlepiej przygotować podwójną porcję!! Szczególnie jeśli macie zamiar poczęstować więcej niż 3 osoby :) Smacznego kochani:) K:) *przepis znalazłam na stronie bake and taste
Cukier&Puderubiegłą sobotę udało mi się zrobić kilka słoików papryczek faszerowanych serkiem (niedługo podzielę się z Wami przepisem), jednak nie zużyłam wszystkich zakupionych. Postanowiłam więc je wykorzystać do zrobienia ostrej paprykowej pasty. Według mnie wyszła rewelacyjna, nie jest ognista, jednak ostra. Korzystałam z papryczek chilli oraz ostrych papryczek czereśniowych, które pozostały po przetworach. Pasta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna jako
PastelFoodCześć czołem! Dziś nie przepis, a mała relacja z mojej sierpniowej wyprawy do lasu. Przy okazji wizyty w domu rodzinnym wybrałam się z tatą w ostatnim dniu sierpnia do lasu w poszukiwaniu grzybów. Prawdziwi grzybiarze nie śpią zbyt długo, więc i my obudziliśmy się o 5.00 rano! W weekend o tej porze roku lasy odwiedza zwykle więcej osób, dlatego lepiej
PastelFooddanie z kurkami w roli głównej. Kurki idealnie komponują się w sosach na bazie śmietany, białego wina i masła. I właśnie takie połączenie jest najbliższe moim kubkom smakowym. Mój przepis na sos z kurkami możecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny, kurczaka czy cielęciny. Czas przygotowania: 90 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania
kulinarnyJamojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody. Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy. Czas przygotowania: 1,5 h Składni na 400 ml konfitury Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg świeżych jagód 150 g cukru kryształ PRZYGOTOWANIE: Jagody myjemy i osuszamy. Owce przekładamy do garnka
kulinarnyJatemu przygotowywałem pyszne placki z cukinii , które cieszyły się dużym zainteresowaniem. I właśnie ten przepis był inspiracją na dzisiejsze placki warzywne. Zawsze staram się przygotowywać potrawy z sezonowych produktów, które są świeże i pełne witamin. Do tego przygotowałem kremowy sos ze świeżymi kurkami. Takie placki to świetna alternatywa dla dobrze nam znanych placków ziemniaczanych. Polecam i czekam na Wasze komentarze
kulinarnyJaugotować. Nastepnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz sosem sojowym i dobrze zapiec w piekarniku. Smacznego... Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchnikroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:) /źródło "Kuchnia"/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniŚledzie pod pierzynką to bardzo popularny przepis w naszym kraju. Nie musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację...mamy fazę ostatnio na śledzie;)))Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką, 3 jajka, majonez, Wykonanie;Śledzie moczymy
Anioły w kuchnikulki, które następnie lekko spłaszczamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do bądź do 150 stopni z termoobiegiem , bądź do 180 stopni bez termoobiegu. W obu przypadkach pieczemy ciasteczka ok. 15 minut. Przepis od pani Ireny
Anioły w kuchniZdjęcia nadesłane przez Kasię...przepisy z naszego bloga...wkręciła się
Anioły w kuchniZwiedziona zapachem, podpytałam. Rozemocjonowany z łamaną angielszczyzną niemalże wygestykulował mi każdy ze składników. Po kilku unikach. Misiaczkach. I lewych sierpowych. Uff! Udało się! Miałam przepis! Kartoflowy nos podpowiadał mi, że serek odda swe serkowe istnienie w słusznej sprawie. Szybko. I pysznie ;) I nie pomylił się... pół litra niedzielnego rosołu ;) opakowanie serka Arla Apetina Pomidory&Bazylia szklanka
bastalenapasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka) 3 cebule 10 sporych pieczarek szklanka kaszy gryczanej sól, pieprz, majeranek łyżka oleju Przejdź do przepisu na pasztet
w kuchni i w ogrodzie