przepis - 33114 przepisów (strona:994/2208)

Powidła mandarynkowe 216

Znalazłam mandarynki w dobrej cenie. I właśnie teraz w środku zimy zrobiłam z nich powidła :) Przepis pochodzi z Kuchni Nr. specjalny 2/2000 Składniki : 1 kg mandarynek 1/2 kg jabłek, mogą być kwaskowe 50 dag cukru - najlepszy nierafinowany 2 cytryny 2 łyżki rumu Przygotowanie : Umyte mandarynki obrać ze skóry, pokroić drobno i usunąć pestki Umyte jabłka obrać ze skóry i również(...)dopiero po całkowitym wystudzeniu. Powidła są doskonałe z białym pieczywem oraz jako dodatek do budyniu i lodów. Można nimi także przekładać ciasta :) Ja swoich nie przecierałam przez sito. W przepisie podano by dolać 2/3 szklanki wody, ale następnym razem zmniejszę tę ilość do 1/3 szklanki. Powidła szybciej zrobią się gęste. W czasie smażenia należy często mieszać, by nie dopuścić

Proste Potrawy
Ciasto z jabłkami na walentynki 204

pokrojone jabłka posypane cynamonem Posypałam jeszcze kruszonką do której dodałam wiórek kokosowych Piekłam w temp. 180 stopni C przez 40- 50 min. ( w prodiżu też się udaje), sprawdzać patyczkiem. Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym Gazety wyborczej- Palce lizać. Zrobiłam je trochę po swojemu :) W tamtym przepisie ciasto posypano 35 dag porzeczek ( wypróbuję w sezonie ), ale zrobiono je jeszcze z mniejszej

Proste Potrawy
Chleb na zakwasie - krok po kroku 178

Przepis podaję za autorką książki pt. " Zamień chemię na jedzenie *" Julita Bator namawia nas do pieczenia chleba w domu, ale nie tylko chleba... Kto ciekawy przeczyta o tym we wspomnianej pozycji :) "Krok pierwszy : ZAKWAS  - na zdjęciu potrzebujemy mąkę żytnią typ 720 i wodę Dzień PIERWSZY 1  łyżkę mąki żytniej typ 720 wymieszać z 2 łyżkami letniej wody(...)wtorek rano kończę robić chleb, który piekę około południa. Dla naszej pięcioosobowej rodziny starcza jeśli piekę chleb (2 bochenki na raz - dokładnie w takich proporcjach jak w podanym przepisie) średnio raz na 4 dni. "- tyle autorka. Ja upiekłam chleb z połowy składników. Dałam 37 dag mąki żytniej (typ 720) i 28 dag mąki orkiszowej. Piekłam w foremce

Proste Potrawy
Smalec gęsi z natką pietruszki - zdrowy 181

smażyć około 20 min., po tym czasie zostawić pod przykryciem na godzinę Po tym czasie ponownie rozgrzać i przecedzić, przelewając do słoiczka z przykryciem, po przestygnięciu wstawić do lodówki. Przepis pochodzi z książki Stefanii Korżawskiej "Zdrowie na co dzień "     WAŻNE : "Smalec jest pyszny i niezwykle zdrowy - rozgrzewa przede wszystkim nerki, a więc uruchomi ciepło w organizmie. Polecam szczególnie(...)życia. Nie podnosi cholesterolu czy trójglicerydów. Można spożywać go z bułką grahamką albo z niezwykle zdrowymi placuszkami ziołowymi, które nawet ciężko chorym nie zaszkodzą " - tyle autorka. Wkrótce podam przepis na placuszki ziołowe. Nie unikajmy zdrowych tłuszczy, ponieważ potrzebne są to prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego . Smalec jest niezwykle delikatny, dla mnie smaczny, a subtelny lekko zielony kolor zawdzięcza właśnie natce

Proste Potrawy
Kasza jaglana z mięsem w sosie 197

Składniki : 1/2 szklanki kaszy jaglanej około 30 dag karczku cebula, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie Przygotowanie : Karczek ugotu j wg. tego przepisu Kaszę ugotowałam na sypko w 1 szklance posolonej wody , przepis tu. Podałam z marchewką na lekko słodko. Danie smaczne i zdrowe

Proste Potrawy
Chleb orkiszowy z pomidorami i sezamem 224

Odpowiedziałam na zaproszenie Amber z bloga www. kuchennymidrzwiami.pl  i dołączyłam do Kwietniowej Piekarni. Wpierw przepis na chleb wydawał mi się skomplikowany, ale jak się w niego wczytałam i popytałam Amber o szczegóły, postanowiłam spróbować swych sił. Piekłam przecież już chleby, co prawda najczęściej na drożdżach, ale i na zakwasie tez już jakiś popełniłam :) Przepis pochodzi   stąd. Na zaczyn

Proste Potrawy
Kwiaty czarnego bzu - smażone w oleju ryżowym 169

się, że to był ostatni moment by jeszcze zrobić pachnące zapasy. Te zebrane ususzę i będę dodawać do pokrzywy, razem stworzą wspaniałą aromatyczną herbatkę :) A wcześniej znalazłam niecodzienny przepis i wypróbowałam go, bo byłam ciekawa smaku świeżych, smażonych kwiatów... Składniki : kiście kwiatów bzu czarnego olej ryżowy  cukier puder wanilia Przygotowanie : Przed smażeniem kiści kwiatowych trzeba przygotować olej(...)godzin ( u mnie była to niecała godzina :(  Otrzepane z nieproszonych gości kiście bzu wkładamy na chwilę do garnka z rozgrzanym olejem i krótko smażymy Podajemy oprószony cukrem pudrem. Przepis na ten smaczny, kwiatowy deser znalazłam u Amber

Proste Potrawy
Ciasto z truskawkami i ananasem 185

Szaleństwo truskawkowe ciągle trwa...tym razem proponuję proste ciasto według przepisu z bloga olainthekitchen Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śmietany słodkiej - u mnie 30 % 4 jajka 20 dag truskawek i 10 dag ananasa świeżego, dobrze osączonego z soku Składniki na kruszonkę: 1/4 szklanka cukru 10 dag masła 10 dag wiórek(...)rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki, mieszamy. Wyjmujemy ciasto, rozkładamy równomiernie kruszonkę i dopiekamy ciasto jeszcze około 25-30 min.               Przepis tu , trochę zrobiłam ciasto po swojemu :). Ola do truskawek dodała mango.               Ja ciut za długo podpiekałam wierzch

Proste Potrawy
Sałatka z indykiem, makaronem ryżowym i warzywami 207

Indyka ugotować w wywarze z suszonymi warzywami, liściem laurowym i solą (wywar po ugotowaniu mięsa można wykorzystać do zupy ) Makaron wrzucić do posolonego wrzątku na 3 - 4 min ( według przepisu !), odcedzić Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oliwki odcedzić, miętę i dymkę posiekać Do przestudzonego makaronu dodać warzywa i zioła, 2 łyżki oliwy, doprawić sokiem z cytryny(...)talerzu ułożyć pokrojone, przestudzone mięso, obok wyłożyć doprawiony makaron. Smacznego ! Danie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasowego, a naprawdę jest syte i ...eleganckie :D Do zrobienia sałatki zainspirował mnie przepis z miesięcznika Skarb -Rossmann W tamtej propozycji do pieczonego indyka podano kaszę mazurską. Ja mięso ugotowałam. Składników starcza dla 2 osób. Na obiad

Proste Potrawy
Syrop z pokrzywą 357

Sezon na świeże pokrzywy ciągle aktualny, dlatego podaję ten przepis. Każdy może zrobić sobie taki syropek :) Składniki : 3 garście pokrzywy 6 szklanek wody 1/2 litra miodu laska cynamonu 3-4 goździki Przygotowanie : Świeżą, umytą pokrzywę pokroić i zagotować w 6 szklankach wody z dodatkiem pokruszonej laski cynamonu i  4-5 goździkami- na małym ogniu przez(...)ognia parzyć przez 15 min pod przykryciem Przecedzić i dodać do wywaru 1/2 l. miodu, zagotować Gorący syrop rozlać do wyparzonych słoiczków, zawekować i przykryć kocem. Pić z herbatą. Przepis znalazłam w książkach S. Korżawskiej Syrop ma osad, przed użyciem będę go mieszać :) "Pokrzywa jest lekiem krwi- działa krwiotwórczo, zwiększa poziom hemoglobiny i ilość czerwonych ciałek krwi, dlatego też przetwory

Proste Potrawy
Drożdżowiec bez wyrabiania z owocami 191

mąki. Gotowe na dziś , niczego nie mieszamy  Miseczkę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu ( moje "nocowało pod kocem ) do dnia następnego Rano należy masę dobrze wymieszać W przepisie powiedziane jest , by ciasta nie wyrabiać , a jedynie dobrze wymieszać i tak zrobiłam Po przełożeniu do prodiża posypałam jeżynami i malinami oraz kruszonką - trzymałam  przykryte ściereczką w takim miejscu(...)gdzie padały na nie promienie słońca - około 20 min. - urosło  :) Piekłam 50 min. Jeśli pieczemy w piekarniku to w temp. 170 stopni C przez 40 min. Przepis na kruszonkę : masło lub margaryna około 1/5 kostki cukier puder 3-4 łyżki mąka około 5 płaskich łyżek Wszystkie składniki wymieszać i dobrze wyrobić czubkami  palców,  ( jakby je  " mieląc

Proste Potrawy
Ogórki konserwowe z oregano 230

Przepisem podzieliła się ze mną moja sąsiadka, ona tez dostała go od kogoś, a ten ktoś też pewnie otrzymał go od jakieś wielbicielki ogórków konserwowych.... Składniki : 4 kg zielonych, nie za wielkich ogórków 6 łyżek soli Przygotowanie : Ogórki umyć, pokroić  wzdłuż na 4 części, jeśli większe to drobniej tzn. kroimy cieńsze paseczki Solimy, mieszamy i pozostawiamy na 6 godz(...)ogórkami Słoiczki zakręcamy dekielkami i pasteryzujemy dość krótko ( 2-3 min) by ogórki pozostały chrupkie. Kto lubi ogórki konserwowe w zdecydowanie pikantnej zalewie polecam ogórki krokodylki :) A tu przepis na tradycyjne ogórki konserwowe

Proste Potrawy
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1552

włoska mama, która dzielnie walczyła z tym deserem. Przecież powstał on jeszcze, nim ktokolwiek wpadł na pomysł, by stworzyć coś takiego jak mikser! Dlaczego w tytule zaznaczam, że to "przepis włoski"? Ogólnie w Polsce robimy inną wersję, aniżeli oryginalna. Włosi nigdy, przenigdy do swojego tiramisu nie dodają ubitej kremówki. Nie wiem, skąd u nas taka moda - może dlatego, by przy(...)mniejszym koszcie wyszło więcej deseru? Możliwe. Dziś będzie wersja typowo włoska. No, może nie typowo, bo nieco zmieniona, urozmaicona. Ale nadal włoska. I niebywale jesienna - kasztanowa.   TIRAMISU KASZTANOWE - PRZEPIS WŁOSKI. /z włoskiej książki, nieco zmodyfikowany;/ na 2-3 porcje 250g mascarpone 3 niezbyt duże żółtka 4 łyżki drobnego cukru 100g biszkoptów do tiramisu 50ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy

W kuchni Karmel-itki
Rydze w pomidorach 242

Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach . Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku pozycją nr 1 jesiennego menu. Rydze w wykonaniu Piotra są wg mnie idealne, lepsze niż smażone w panierce rydze. Do przygotowania potrzebujemy rydzów średniej wielkości, jeśli mamy większe kapelusze to kroimy je na mniejsze(...)rydze mają delikatnie słodko-kwaśny smak. Rydze w pomidorach powinny stać przed pasteryzacją przynajmniej jeden dzień w lodówce, aby nabrały wymaganego smaku. Rydze w pomidorach mogą być doskonałą przystawką. Przepis na Rydze w pomidorach: Kilkanaście sztuk rydzów, 3 szt cebule, 6 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście laurowe, 4 łyżki cukru, 1/2 cytryny, 1/2 szkl. oleju, 10 dag mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem z dyni z serem 135

siebie zupę. Do tego ta dynia ma bezłuskowe pestki, można je jeść bezpośrednio po wyciągnięciu z dyni, ale jeszcze lepsze są uprażone na patelni. Niedawno na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszną zupę krem z kukurydzy. , ale przepis na zupę z dyni też jest. Teraz polecam Pikantny Krem z dyni z serem wędzonym, to kolejny mój pomysł na pyszną sezonową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię