przepis - 33114 przepisów (strona:986/2208)

Łowcy Smaków # 1. Dukkah i rzodkiewki z patelni. Wiosenna sałatka 210

miesiącu. Pyszną podróż przez smaki zakończymy konkursem, a nagrodami będą zestawy smakołyków od Gustiqo i Łowców Smaku:) RZODKIEWKI Z PATELNI Z DUKKAH - CHRUPIĄCA SAŁATKA / składniki na 1 osobę, przepis własny przygotowany w ramach projektu z Łowcami Smaku / 1 pęczek rzodkiewek 1 dojrzałe awokado solidna garść szpinaku baby 1 jajko oliwa z oliwek De Prado dukkah z pistacjami i sumakiem

KUCHARNIA
Bezy w fiołkowym pudrze. I jak smakują "kłopotki"? Rozwiązanie konkursu. 163

momentu, aż zupełnie wystygnie. Bezy są idealnie bezowe - z wierzchu chrupiące, a w środku delikatnie ciągnące. Posypać je z wierzchu fiołkowym cukrem pudrem i skropić syropem z fiołków ( tutaj przepis - klik ). FIOŁKOWY PUDER 1/3 szklanki fiołkowych płatków ok. 1/3 szklanki cukru Z zebranych fiołków odciąć płatki i przełożyć je do moździeża. Dosypać część cukru i ucierać, aż płatki puszczą

KUCHARNIA
Kulinarna majówka. Wspomnień czar. 166

octu balsamicznego i lodami bazyliowymi w asyście syropu z mięty i ogórka Co mogę powiedzieć? Najprościej i najkrócej - było fantastycznie i naprawdę smacznie i ogromnie się cieszę, iż przepisy i dania zainspirowały Uczestników do własnych kulinarnych eksperymentów.  Kolejne warsztaty kulinarne w Siedlisku poprowadzę w dniach 14-17 sierpnia , będzie to druga edycja Smaku Lata. Może spotkamy się w kuchni

KUCHARNIA
Galaretka z miodu pitnego z jabłkami łąckimi i miodem kurpiowskim 177

oraz laskę cynamonu. Gotować na wolnym ogniu tak długo, aż zmiękną.Odcedzić. Używać do dekoracji potraw, a powstały w wyniku gotowania płyn schłodzić i wypić - smakuje jak pyszny kompot. Przepis bierze udział w konkursie Blog ze znakiem smaku (klik) organizowanym przez Trzy znaki smaku - duma regionu. (klik

KUCHARNIA
Spaghetti inne niż wszystkie według Gordona Ramsay'a 706

gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy sos na około 5 minut, po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem :) SMACZNEGO!  Przepis znalazłam na blogu http://szefowa-kuchni.blogspot.com

Kredowe Menu
Karkówka 421

Przepis na chrupiącą i aromatyczną karkóweczkę:) Wiadomo że z grilla była by jeszcze lepsza, ale w sezonie nie grillowym z patelni też można opędzlować takiego smakołyka :) Danie stosunkowo proste wymagające tylko odpowiednio przygotowania mięsa przed smażeniem a potem tylko pilnować żeby się dobrze smażyło i jeśli potrzeba lekko podlewać wodą ewentualnie bulionem i następnie poddusić. Jako dodatek można dodać ziemniaki

Kuchnia Pełna Pasji
Ciastka z cebulą 317

Jak wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np

Kuchnia Pełna Pasji
Ciasto marchewkowe 303

pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i zapachem przypomina świąteczny piernik. Przepis jest prosty i szybki,  myślę że znakomicie sprawdzi się na świątecznym stole. Składniki: 3 szklanki mąki, 2,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli

Kuchnia Pełna Pasji
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 192

się chrupiącej bagietce, delikatnej rybie i pachnącemu, zieloniutkiemu pure?  Mistrzostwo jeśli chodzi o połączenie smaków i kolorów. Niestety nie jestem autorką tegoż dania. Rachel Khoo zamieściła na nie przepis w "Mojej małej francuskiej kuchni", od której nadal nie mogę się oderwać! Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku 250 g białej zwartej ryby bez skóry i ości

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta Halloween'owa 144

takim akcentem robią ozdoby, inni jeszcze lubią Halloween z duchami, a ja... boję się pająków i pajęczyna jakoś zawsze się sprawdza :-) Więc moja czekoladowa tarta pełna jest pająków. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru 7 łyżek masła 3 łyżki zimnej wody SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g gorzkiej czekolady 6 łyżek masła

Passions hobbies life
Nalewka na czerwonych porzeczkach 129

Robiłam już wiele nalewek, a ta okazała się bardzo trafiona i wszystkim smakuje. Poniżej podam przepis na zwykłą ilość, z tym że ja aktualnie robię podwójną porcję, bo nalewkę robi się długo, a znika szybko ;-) SKŁADNIKI 1/2 kilograma czerwonych porzeczek  1/2 litra wódki 1/2 litra spirytusu 1/2 kilograma cukru pół laski wanilii PRZYGOTOWANIE Owoce umyć i obrać z szypułek

Passions hobbies life
Muffinki czekoladowe z niespodzianką 168

końcu w mojej głowie pojawiła się "wizja". Jak się okazało bardzo smaczna ;-) Jeżeli macie okazję zakupić gdzieś mrożone porzeczki, lub też sami pomroziliście w sezonie, to gorąco polecam ten przepis. Składniki na ciasto: 3 łyżki masła 200 g mąki 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody szczypta soli

Passions hobbies life
Tort kawowe zapomnienie 198

okazało tort był pyszny. A że czasu miałam sporo, to pobawiłam się też w zdobienie. Jeżeli nie macie tyle czasu, to polecam zrobienie tego tortu z samą masą czekoladową. PRZEPIS: SKŁADNIKI NA CIASTO 6 jajek 160 g cukru 120 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g kakao 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWO

Passions hobbies life