przepis - 33114 przepisów (strona:983/2208)

Burger z łososia. 275

energia. Ostatnio raczej było jej niewiele, a wszystko dookoła postanowiło mnie dobić. Myślę, że w końcu wychodzę na prostą to i na blogu będę częściej gościć z jakimś nowym przepisem. Tymczasem dziś będzie łosoś. Kupiłam go w innym celu. Też kulinarnym, żeby nie było niedomówień, jednak zamysł wykorzystania go był inny niż ten ostateczny. Ale nie ma tego złego

Przysmaki Karolki
ZIEMNIAKI FASZEROWANE FETĄ 289

sera żółtego zamiast fety, jednak ja lubię farsz właśnie z fetą, gdyż jest lżejszy i mniej kaloryczny niż z dodatkiem pięknie ciągnącego się serka :-)  W każdym razie polecam przepis na ciepłą kolację, grilla czy jako danie obiadowe. Składniki: 5 du żych ziemniaków 200g sera feta 200g pieczarek 1 cebula pasek boczku lub kawałek kiełbasy 1 ząbek czosnku pieprz słodka

Walijskie Pichcenie
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 228

rzepakowego) farsz 4 buraki średnie  1/4 kostki fety  sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania  2 łyżki masła do polania pierogów   SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Owijamy w folie srebrną zazwyczaj kładę po dwa przekrojone i zapiekamy dobrą godzinę do miękkości w 180 stopniach

Basia w kuchni
Mule po marynarsku 215

Klasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i  natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić. W głębokim garnku

wyzwania kuchenne
Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem 172

przez 15 minut,następnie piekarnik wyłączyć i łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym piekarnku jeszcze na 5 minut ,by doszedł łososia podałam z puree ziemniaczanym z pasternakiem (przepis tutaj ) i surówką z kapusty pekińskiej                                                  ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wstążki z boczkiem i zielinym groszkiem w sosie z gorgonzoli 175

czosnek. Wrzucić wcześniej ugot owany groszek, chwilę dusić, wlać wino.  W rondlu roztopić ser z e śmietaną ( na gładką masę ) dodać do boczku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.  Jeśli śmietana za bardzo zgęstnieje dodać kilka łyżek wody s pod makaronu. Sos wymieszać z makaronem, nalać sobie kieliszek wina i......    Smacznego

Gaździnka warzy
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 197

się wyłącznie z jedzeniem. Myślę, że to co jemy i gotujemy w zdecydowanej części jest echem naszej pamięci. Wracamy do ulubionych smaków z dzieciństwa, odtwarzamy potrawy, szukamy na nie przepisu. Ale nie tylko listy składników i sposobu wykonania. Tęsknimy za ludźmi, atmosferą, miejscem, za tymi wszystkimi chwilami, które sprawiły, że chcemy do nich wrócić, odtworzyć i znów posmakować

KUCHARNIA
Rzecze na to kalarepka - "Nikogo nie ma w domu!" 169

opłacę jedynie pobyt i wyżywienie..... No właśnie - jedzenie! Z premedytacją odwracam rolę - teraz ja "dzwonię do Pani/Pana w bardzo ważnej sprawie" i pytam " Czy lubicie kalarepkę ?" Uczciwie uprzedzam, ten przepis nie jest darmowy - jeśli kalarepka nie rośnie w Waszym ogródku, musicie za nią zapłacić na targu, podobnie jak za rzodkiewkę i resztę składników. Jest jednak bonus - carpaccio z kalarepki smakuje

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 12! Urodzinowo, poziomkowo! 220

Foremkę wylepić kruchy ciastem i upiec na złoty kolor. Wystudzić, a następnie wypełnić po brzegi dojrzałymi poziomkami. Zalać przygotowaną wcześniej galaretką poziomkową i odstawić do zastygnięcia. Wręczyć bliskiej osobie:) * przepis na poziomkowe trufelki pochodzi z tej strony (klik) , ja zmniejszyła proporcje o połowę

KUCHARNIA
Moje życie przemytnika. Hibiskus i morele - lizaki na ochłodę 219

hibiskusa wraz z pokrojonymi morelami przelewamy do foremek na lody i wkładamy do zamrażarki. Po ok. 2-3 godzinach lodowe lizaki są gotowe. Smacznego!  * inspiracją był ten przepis (klik

KUCHARNIA
TU I TAM nr 13. Z nadzieją o zielonym. Zakręcony groszek i lody. 176

świeżą miętą. Przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej zgodnie z instrukcją producenta.  * autorem cytatu jest Alighieri Dante   ** autorem cytatu jest Léon-Joseph Suenens *** przepis pochodzi z tej strony - klik  Bardzo dziękuję za wyróżnienie One Lovely Blog Award otrzymane od Aleex , Kamili , Sue , Asix , Kasi ,  Gosi , Basi , CookingJ , Turlaczka , ka.wo , mnemonique , MałgosiZ , Tilianary

KUCHARNIA
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 215

słoików.  Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką  i królikiem.  * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą z magazynu KUCHNIA,  nr 9(127)/2005

KUCHARNIA
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 211

doprawić świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie odrobiną soli. Można także dodać drobno krojony boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piec przez 10-15 minut. Smacznego!  * przepis na spód do pizzy pochodzi z tej strony - klik

KUCHARNIA
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 211

można użyć tartej gorzkiej czekolady.  Polecam Wam także pyszny sernik z mandarynkami - znajdziecie go tu (klik), a jeśli lubicie karmelizowane gruszki odsyłam do tej terriny (klik) . *cytat z przepisu na sernik czekoladowo-limonkowy z Nigella Gryzie

KUCHARNIA
Stoję i płaczę, a one się rumienią.... Jabłka, toffi i cud z łąki. 197

grudki, wstawić rondel na mały ogień i mieszać do momentu aż cukier całkiem się rozpuści. Wyjąć ciasto z piekarnika i ułożyć na nim podsmażone jabłka. Polać sosem toffi. Oryginalny przepis sugeruje schłodzenie ciasta, by sos zgęstniał. U mnie nigdy tarta nie doczekała tego etapu. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło. Nie doprawiam też jabłek wanilią, cynamonem czy innymi przyprawami. Jabłka

KUCHARNIA