energia. Ostatnio raczej było jej niewiele, a wszystko dookoła postanowiło mnie dobić. Myślę, że w końcu wychodzę na prostą to i na blogu będę częściej gościć z jakimś nowym przepisem. Tymczasem dziś będzie łosoś. Kupiłam go w innym celu. Też kulinarnym, żeby nie było niedomówień, jednak zamysł wykorzystania go był inny niż ten ostateczny. Ale nie ma tego złego
Przysmaki Karolkisera żółtego zamiast fety, jednak ja lubię farsz właśnie z fetą, gdyż jest lżejszy i mniej kaloryczny niż z dodatkiem pięknie ciągnącego się serka :-) W każdym razie polecam przepis na ciepłą kolację, grilla czy jako danie obiadowe. Składniki: 5 du żych ziemniaków 200g sera feta 200g pieczarek 1 cebula pasek boczku lub kawałek kiełbasy 1 ząbek czosnku pieprz słodka
Walijskie Pichcenierzepakowego) farsz 4 buraki średnie 1/4 kostki fety sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania 2 łyżki masła do polania pierogów SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Owijamy w folie srebrną zazwyczaj kładę po dwa przekrojone i zapiekamy dobrą godzinę do miękkości w 180 stopniach
Basia w kuchniKlasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres). Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula 2 łyżki masła 100 ml białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki pieprz - ewentualnie Cebulę drobno pokroić. W głębokim garnku
wyzwania kuchenneprzez 15 minut,następnie piekarnik wyłączyć i łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym piekarnku jeszcze na 5 minut ,by doszedł łososia podałam z puree ziemniaczanym z pasternakiem (przepis tutaj ) i surówką z kapusty pekińskiej ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czosnek. Wrzucić wcześniej ugot owany groszek, chwilę dusić, wlać wino. W rondlu roztopić ser z e śmietaną ( na gładką masę ) dodać do boczku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Jeśli śmietana za bardzo zgęstnieje dodać kilka łyżek wody s pod makaronu. Sos wymieszać z makaronem, nalać sobie kieliszek wina i...... Smacznego
Gaździnka warzysię wyłącznie z jedzeniem. Myślę, że to co jemy i gotujemy w zdecydowanej części jest echem naszej pamięci. Wracamy do ulubionych smaków z dzieciństwa, odtwarzamy potrawy, szukamy na nie przepisu. Ale nie tylko listy składników i sposobu wykonania. Tęsknimy za ludźmi, atmosferą, miejscem, za tymi wszystkimi chwilami, które sprawiły, że chcemy do nich wrócić, odtworzyć i znów posmakować
KUCHARNIAopłacę jedynie pobyt i wyżywienie..... No właśnie - jedzenie! Z premedytacją odwracam rolę - teraz ja "dzwonię do Pani/Pana w bardzo ważnej sprawie" i pytam " Czy lubicie kalarepkę ?" Uczciwie uprzedzam, ten przepis nie jest darmowy - jeśli kalarepka nie rośnie w Waszym ogródku, musicie za nią zapłacić na targu, podobnie jak za rzodkiewkę i resztę składników. Jest jednak bonus - carpaccio z kalarepki smakuje
KUCHARNIAForemkę wylepić kruchy ciastem i upiec na złoty kolor. Wystudzić, a następnie wypełnić po brzegi dojrzałymi poziomkami. Zalać przygotowaną wcześniej galaretką poziomkową i odstawić do zastygnięcia. Wręczyć bliskiej osobie:) * przepis na poziomkowe trufelki pochodzi z tej strony (klik) , ja zmniejszyła proporcje o połowę
KUCHARNIAhibiskusa wraz z pokrojonymi morelami przelewamy do foremek na lody i wkładamy do zamrażarki. Po ok. 2-3 godzinach lodowe lizaki są gotowe. Smacznego! * inspiracją był ten przepis (klik
KUCHARNIAświeżą miętą. Przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej zgodnie z instrukcją producenta. * autorem cytatu jest Alighieri Dante ** autorem cytatu jest Léon-Joseph Suenens *** przepis pochodzi z tej strony - klik Bardzo dziękuję za wyróżnienie One Lovely Blog Award otrzymane od Aleex , Kamili , Sue , Asix , Kasi , Gosi , Basi , CookingJ , Turlaczka , ka.wo , mnemonique , MałgosiZ , Tilianary
KUCHARNIAsłoików. Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką i królikiem. * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą z magazynu KUCHNIA, nr 9(127)/2005
KUCHARNIAdoprawić świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie odrobiną soli. Można także dodać drobno krojony boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni i piec przez 10-15 minut. Smacznego! * przepis na spód do pizzy pochodzi z tej strony - klik
KUCHARNIAmożna użyć tartej gorzkiej czekolady. Polecam Wam także pyszny sernik z mandarynkami - znajdziecie go tu (klik), a jeśli lubicie karmelizowane gruszki odsyłam do tej terriny (klik) . *cytat z przepisu na sernik czekoladowo-limonkowy z Nigella Gryzie
KUCHARNIAgrudki, wstawić rondel na mały ogień i mieszać do momentu aż cukier całkiem się rozpuści. Wyjąć ciasto z piekarnika i ułożyć na nim podsmażone jabłka. Polać sosem toffi. Oryginalny przepis sugeruje schłodzenie ciasta, by sos zgęstniał. U mnie nigdy tarta nie doczekała tego etapu. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło. Nie doprawiam też jabłek wanilią, cynamonem czy innymi przyprawami. Jabłka
KUCHARNIA