sito i oddzieliłam mięso od warzyw), warzywa zmiksować w niewielkiej ilości przestudzonego wywaru Do garnka w którym mamy wywar dołożyć zmiksowane warzywa ( mniejszym kłopotem będzie zmiksować wszystko, ale w przepisie jest mowa tylko o warzywach) i odłożone mięso Na łyżce smalcu przesmażyć mąkę- zrobić zasmażkę i dodać ją do zupy -zamieszać energicznie i zagotować, ale uważać, by nie zrobiła(...)przyrządzeniu pozostanie kilka naczyń do mycia, ale warto ją ugotować. Jest bardzo smaczna, syta i oryginalna w smaku. No chyba, że ktoś nie lubi chrzanu :( Ten przepis wykorzystam jeszcze nie raz, szczególnie gdy będę miała więcej osób do wykarmienia, bo tak naprawdę zupa robi się prawie sama i jest tania :) Smacznego! Moim zdaniem może być alternatywą
Proste Potrawyząbki czosnku sól, pieprz, estragon, majeranek, cząber 2 łyżeczki cukru, maggi w płynie tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Umytą i namoczoną ( przez noc) fasolę ugotować do miękkości według powyższego przepisu ( u mnie trwało to około 40 min) Ewentualny nadmiar wody odlać (ale niekoniecznie), do garnuszka z fasolą dodać pomidory - zagotować około 10 min. razem Na patelni przesmażyć pokrojoną(...)kilka kropel maggi - mieszamy wszystko dokładnie, najlepiej by postało tak razem 30 min. A dodanie kilku plastrów kiełbasy uatrakcyjni jeszcze to danie. Dziś już nie ugotujemy fasoli według tego przepisu, ale jeśli wieczorem namoczymy ją, to jutro na pewno będzie to możliwe
Proste PotrawyDodać do ziemniaków i gotować do miękkości warzyw Przyprawić solą, pieprzem, jeśli nie gotowaliśmy na rosole dodać odrobinę kostki- wymieszać Wlać do miseczek i dodać łyżkę śmietany, posypać koperkiem Przepis znalazłam w "Przepis na zdrowie". Dla mnie to była smaczna, letnia zupa i szybka do zrobienia :) Nadesłała : Klementyna P. z Zabrza
Proste Potrawystraciły do końca jędrności- około 5 min Po ugotowaniu doprawiam solą, pieprzem świeżo utłuczonym w moździerzu oraz sokiem z cytryny. Na miseczce można doprawić jogurtem lub śmietaną. Przepis ten znalazłam w "Przepisach na zdrowie"- przesłała go pani D. Zygmunt Tam podano, że można ją ugotować w wersji na żeberkach, moja jest w wersji bezmięsnej, letniej :) Oryginalna
Proste Potrawyprzepis na pasztet jarski, dla tych co nie lubią mięsa :) Składniki : szklanka fasoli "piękny Jaś" pół szklanki ciecierzycy natka pietruszki tłuszcz do smażenia 20 dag pieczarek sól, pieprz ziołowy 4 ząbki czosnku Przygotowanie : Fasolkę i ciecierzycę moczyłam przez noc w wodzie z dodatkiem szczypty kminku Rano ugotowałam je do miękkości w świeżej wodzie Umyte i pokrojone pieczarki przesmażyłam(...)części dodałam jajko,wyrobiłam masę i otrzymałam delikatne, kruche kotleciki :) Wystarczy tylko je obtoczyć w bułce tartej i usmażyć krótko z obu stron. Pomysł zaczerpnęłam z "Przepisu na zdrowie
Proste Potrawymasła lub margaryny 1/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem pudrem, dodać chłodną margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i śmietanę zagnieść szybko mokrymi rękoma W przepisie podano by schłodzić ciasto przez godzinę w lodówce, a ja rozwałkowałam ciasto, ułożyłam w foremce o wymiarach 25 x37 cm i takie trzymałam w lodówce przez godzinę Po tym czasie upiekłam(...)dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody i posypałam kruszonką Piec dalej przez 30 min. w temp. 200 stopniach C. Przepis znalazłam w starych notatkach kulinarnych. W ten sposób pożegnałam tegoroczny sezon na jagody... "Owoce borówki czernicy (popularne czarne jagody ) to nieoceniona skarbnica barwników antocyjanowych, które zyskują dziś w świecie medycyny
Proste PotrawyDosypać przesianą mąkę , proszek, cynamon i płatki - ponownie wymieszać Obrane i drobno pokrojone jabłko dodać do masy i jeszcze raz wymieszać Smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Przepis znalazłam w" Przepisach na zdrowie", nadesłała go A. Dudkiewicz z Wrocławia
Proste PotrawyPomysł podpatrzyłam na blogu - MojeTworyPrzetwory, ale czytam że, przepis pochodzi z Wielkie Żarcie , ale Wielkie Żarcie też go podpatrzyło :) Dżem smaczny, dlatego pokusiłam się o jego zrobienie i podaję fajny przepis. Składniki : 2 i 1/2 kg cukinii, takiej już obranej i bez miąższu i pestek 1 galaretka cytrynowa i u mnie 1 wiśniowa ( wybór smaków dowolny, może być jeden
Proste Potrawywody ( lub rosołu )- gotujemy do miękkości dyni Po lekkim przestudzeniu całość miksujemy, doprawiamy gałką i solą, można też dodać ciut kostki rosołowej, jeśli nie mamy rosołu W przepisie oryginalnym nie mówi się nic o cytrynie, ale ja dodałam soku do smaku Już na talerzu dodajemy łyżkę śmietany. Jeśli mamy cebulkę dymkę - posypujemy po wierzchu. Wysmażona czerwona cebulka też(...)będzie super :) Przepis pochodzi ze starej Książki kucharskiej -Tiny
Proste Potrawychrzan i zalewamy go piwem Butelkę zamykamy i przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu przez 2 dni- codziennie wstrząsamy Filtrujemy i pijemy codziennie przez 2 tygodnie po pół szklanki codziennie Przepis znalazłam w "Przepisach na zdrowie". Ale moim zdaniem żeby piwa starczyło na 2 tygodnie to trzeba zrobić nalewkę z około 2 litrów piwa. Piwo jest bardzo ostre w smaku
Proste Potrawyjeśli trzeba dodać odrobinę wody Wsypać miękką ciecierzycę, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku cukrem, dodać zioła Przykryć pokrywką i gotować do zgęstnienia sosu, podawać z pieczywem. Przepis podpatrzony w miesięczniku "Przepis na zdrowie" ale z moimi modyfikacjami :) Smacznego
Proste PotrawyRoladki i przepis na ich wykonanie dostałam od Pani, która często robi takie specjały z mięsa dzika. Uwierzcie na słowo, roladki były pyszne :) A ja jak tylko będę mieć okazję - zrobię je sama. Warto zrobić(...)przepis na jego przyrządzenie znajdziecie dalej. Składniki : szynka z dzika papryka konserwowa plastry wędzonego, gotowanego boczku tłuszcz do smażenia sól, pieprz, przyprawy do dziczyzny, liść laurowy, ziele angielski cebula, kwaśne mleko lub serwatka Przygotowanie: Mięso na roladki moczymy w serwatce lub kwaśnym mleku przez dzień lub dwa Po tym czasie mięso osuszamy i kroimy w plastry, które rozbijamy i smarujemy
Proste Potrawyczosnku 1 duża cebula olej puszka krojonych pomidorów łyżka keczupu i tyle samo koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, majeranek, cukier Przygotowanie : Fasolę namoczyć na noc, potem ugotować według przepisu wcześniej zamieszczonego w przepisie "czerwona fasola w sosie na ostro " Cebulę pokroić drobno, czosnek również i przesmażyć razem do momentu, aż cebula się "zeszkli " Do ugotowanej fasoli przełożyć cebulę
Proste PotrawyPrzepis dostałam od p. Agnieszki. Przymierzałam się długo, aż wreszcie dojrzałam do kolejnego tortu:) Składniki na biszkopt : 4 jaja 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki wody Składniki na masę do przełożenia tortu : 1 serek mascarpone 500 g 1 serek naturalny 500 g -"zielona łąka" 2 puszki mandarynek(...)osączonych mandarynek i dobrze całość wymieszać (można ułożyć na wierzchu kremu- i ja tak zrobiłam), 1/4 mandarynek zostawić do dekoracji Ciasto biszkoptowe przekroić na 2 części, tak miałam w przepisie, ale następnym razem przekroję na 3 części, bo biszkopt wyrósł mi wysoki Jedną część ułożyć na kloszu - nasączyć sokiem mandarynkowym i jeśli widzimy, że mamy go za mało to dodajmy
Proste Potrawyubijać !) białka, dosypywać stopniowo cukier i ucierać do gładkości Dodać sok i znów ucierać do momentu uzyskania gęstej konsystencji lukru Takim lukrem możemy zdobić ciasteczka. pierniczki czy babeczki. Przepis podpatrzyłam na" Moich wypiekach."- u Doroty :) A to mój przepis na lukier, którym dekoruję ciasta. Składniki : 1 szklanka cukru pudru około 2 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny płaska łyżeczka
Proste Potrawy