zaliczyłam jeszcze 3-godzinny fitness maraton :D Udało mi sie też w końcu ujarzmić agar i zrobiłam tofurnik na zimno o idealnej konsystencji. Jeśli są chętni do mogę dodać przepis :) P.S. Dużo osób pytało wczoraj jak zrobiłam wzorek na kaszy - chciałabym Wam powiedzieć, ale nie pamiętam :D Po prostu coś tam namazałam, machnęłam potem łyżeczką i jakoś wyszło
breakfast of dreamsusunąć głąb. W głębokim garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę i po obgotowaniu jej przez kilka minut kolejno ściągać delikatnie liście. Ze środka każdego liścia ściąć zgrubienie. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu w posolonej wodzie. Marchewkę obrać i pokroić w krótkie słupki. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki lub plasterki. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorkiem. Kawałek niewykorzystanej kapusty
Trzeci talerzskrywające soczysty owoc, podane z kwaśną śmietaną oraz cukrem - po prostu ideał. Moje ulepiłem na szybko między jednym egzaminem a drugim, żeby zużyć tony truskawek zerwanych na działce. Przepis zna pewnie każdy z Was, ale nie mogłem się nim nie podzielić; w końcu to podstawa o tej porze roku. To jak, lepicie je razem ze mną? ;) Ciasto (na około
Food Squarecebuli, z dodatkiem oliwek i żółtego sera. Ślimaczki smakują na zimno, ale najlepsze są ciepłe. Można je przygotować nawet dzień wcześniej, a upiec kiedy gości siedzą już przy stole. Przepis można modyfikować podobnie jak pizzę, dodając ulubione składniki. Nie może jednak być ich zbyt wiele i nie mogą być bardzo wilgotne, żeby ciasto w środku ślimaka mogło się upiec. Podane
Trzeci talerzProsty przepis na wykorzystanie ulubionej przez wszystkich piersi z kurczaka. Soczyste kawałki mięsa, z aromatycznym, gęstym sosem stworzyły pyszną potrawę. Spora ilość cebuli fajnie zagęściła sos, a pieczarki, kiszony ogórek i nuta czosnku nadały potrawie ciekawy smak. Polecam gorąco! Składniki: 700g piersi z kurczaka 2 cebule 200g pieczarek 2-3 małe ogórki kiszone 2-3 ząbki czosnku
Walijskie PichceniePrzepis znalazłam w starej niemieckiej książce. Składniki: 60 dag kaszanki 1 kg ziemniaków 75 da winnych jabłek 10 dag boczku 1 cebula 1 łyżeczka cukru sól do smaku Wykonanie: Jabłka i ziemniaki obrać i ugotować oddzielnie, następnie odlać wodę i utłuc razem lub zmiksować. Doprawić masę do smaku i odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie podsmażyć w plasterkach na patelni
Tradycyjna Kuchniaminutach spędzonych w piekarniku były... idealne! To było TO ! Zwarte, pyszne, takie jakie właśnie chciałam... Ogólnie jestem bardzo zadowolona i dlatego chętnie dzielę się z Wami tym przepisem :) Z racji tego, iż są one dość czasochłonne, radzę jajka i warzywa ugotować dzień wcześniej. To znacznie ułatwi pracę. Kotleciki najlepiej podawać od razu, np. z ryżem i lekką surówką
Kuchnia EllieKoktajl jest dosyć gęsty, łatwiej go zjadać łyżeczką niż popijać. Świetny dodatek do owoców i np do pierogów z truskawkami. Jeżeli wolicie rzadszy - dodajcie więcej mleka. Nieco zmieniony przepis z tej strony Składniki (3 - 4 porcje) pieczone truskawki: 500 g truskawek 3 do 4 łyżki cukru lub 2 -3 łyżki syropu klonowego Szczypta soli
Stare Garychilli. Chrupiące żytnie płatki śniadaniowe. Cytrynowo - bazyliowy dressing. Wymarzone śniadanie tak samo pyszne jak bruschetty z truskawkami . Sezonie truskawkowy trwaj!” Sałatka z rukoli, truskawek i fety (przepis własny ) Składniki dla 2 osób: 60g rukoli 3-4 gałązki bazylii 10 truskawek 100g sera feta z czerwona papryką i chilli 2 łyżki żytnich płatków śniadaniowych 1 łyżka oleju
Wiem co jemWczoraj na blogu pojawił się przepis na naturalny jogurt domowy , więc dziś pora przygotować coś z jego wykorzystaniem. A jako, że sezon na truskawki w pełni, zachęcam Was do przygotowania koktajlu z truskawkami w roli głównej właśnie, oczywiście na bazie naturalnego jogurtu. Kto ma ochotę na koktajl truskawkowo-jogurtowy ? Koktajl truskawkowo-jogurtowy Czas przygotowania: 10 minut Proporcje
Kulinarne przygody GatityPrzepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko do posmarowania
e-PrzepisyKulinarnejest tarta z kurczakiem i mieszanką żółtej i zielonej fasolki szparagowej. Całość zapieczona ze śmietaną i jajkami. Wygląda wspaniale, pachnie cudownie, a smakuje niebiańsko. Polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 4-6 ( biała forma do tarty z Ikea) Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 110g mąki pszennej 110g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g
Kolizje SmakówCzerwcowa propozycja w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami, to chleb Ezechiela zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek. Zgodnie z propozycją prowadzących to nasze wspólne pieczenie przepis wyjściowy nieco zmieniłam, wykorzystując to co akurat miałam w kuchni. zaczyn : 150 g zakwasu (u mnie żytniego ) 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 100 g mąki
Polska ZupaJeden z najprostszych przepisów na ciasto. Ciasto-bazę pod większość sezonowych owoców. Marzę, żeby kiedyś takie ciasto upiec w prodiżu. Ustawiony w kuchni na stole, podłączony do kontaktu schowanego za firanką... wspomnienia domowego ciasta właśnie z prodiża są niezwykle silne. Z ciekawości poszukałam w internecie czy prodiż można jeszcze gdzieś kupić. I okazuje się, że i owszem, można. Ale ceny
bistro mama