przepis - 33114 przepisów (strona:668/2208)

wegańskie lody kokosowo-czekoladowe z koniakiem 235

Ostatnio na blogu było sporo przepisów obiadowych, więc teraz coś słodkiego :) Upały już ponoć mają odpuścić, ale to nie znaczy, że mamy sobie odpuścić jedzenie lodów! O nie, jeśli o mnie chodzi - lody zawsze i wszędzie, uwieeeelbiam! Ostatnio robię masę domowych lodów i odkrywam tajniki dzięki którym wychodzą lepsze. Jedną z nich jest np. dodatek alkoholu. Nie pomijajcie(...)przepisie. Dzięki niemu lody są kremowe i mają ciekawy posmak ;) Koniak dobrze podkreśla smak kakao! Nieskromnie powiem, że to jedne z najlepszych lodów, jakie robiłam! I to wegańskie :) LODY KOKOSOWO-CZEKOLADOWE Z KONIAKIEM przepis autorski // ok. 500ml lodów, (3-4 porcje) ~400ml puszka pełnotłustego (min.22%) mleka kokosowego (pozostawiona na 1-2 w lodówce) ~30g kakao naturalnego ~4 łyzki cukru pudru

chili & sugar
Suszona skórka z pomarańczy i mandarynek, czyli recykling kulinarny 168

Dzisiaj nie będzie żadnego przepisu. Raczej pozwolę sobie na takie luźne kulinarne przemyślenia. Odkąd zacząłem robić nalewki (czyli będzie już z pół roku pewnie) nauczyłem się wykorzystywać wszelakie możliwe "odpady" owocowe. Staram się żeby nic się nie marnowało. Właśnie na przykładzie tytułowych mandarynek i pomarańczy to pokażę. Do tej pory jak zjadłem jakiegoś cytrusa to skórkę po prostu wyrzucałem(...)dżem! Zresztą wkrótce się zabiorę do tego. Chodzi mi po głowie dżem pomarańczowy. Słodki, ale przełamany goryczką skórki. Już wiem, że to będzie strzał w dziesiątkę. Czekajcie więc na przepis :) Można równie dobrze większą ilość skórek zalać spirytusem, potrzymać kilka tygodni i mamy niesamowitą domową esencję pomarańczową czy mandarynkową. Możemy ją wykorzystać np. do ciasta. Albo do aromatyzowania nalewek

Marder&Marder Manufacture
Bakłażan zapiekany z trzema serami 239

zrujnuje opisywanego dania, zwłaszcza że i sam gruyère potrafi znacznie różnić się właściwościami zależnie od odmiany i czasu dojrzewania. Przygotowując tę zapiekankę w rzeczywistości wykorzystacie jeszcze 2 inne nasze przepisy: na sos beszamelowy oraz pomidorowo-ziołowy . Nie obawiajcie się jednak, że spędzicie dużo czasu w kuchni – przygotowanie beszamelu to dosłownie chwila, a naszego sosu pomidorowego – niewiele dłużej. Dlatego jest(...)serami 2015-05-02 21:28:29 Świetnie wyglądająca, zdrowa i sycąca zapiekanka z bakłażana przekładanego pomidorem i serem, przykryta beszamelowo-serową pierzynką. Doskonała z ziołowym sosem pomidorowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan (350g) 1 średni pomidor (200g) garść tartej mozzarelli garść tartego gruyere 2-3 łyżki tartego parmezanu garść świeżej bazylii 250ml beszamelu

Kulinarna Pokusa
Pieczony udziec z indyka 269

Sposób zatytułowania tego przepisu – pieczony udziec z indyka – właściwie nie mówi zbyt wiele nt. tego dania. Z drugiej jednak strony, z samym mięsem z indyka naprawdę nie robię tu wiele więcej oprócz jego upieczenia w ziołach i sosie własnym. W gruncie rzeczy sens temu daniu nadaje dopiero połączenie upieczonego mięsa z duszoną marchewką oraz pieczonymi ziemniakami . W tym sensie stanowi(...)więc ono połączenie trzech różnych przepisów z naszego bloga. A jaki jest tego efekt? Dla mnie pyszny. To zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań, zwłaszcza że będąc umiarkowanym mięsożercą należę również do entuzjastów duszonej marchewki oraz pieczonych ziemniaków. Doskonałym dodatkiem do dania jest także wspomniany sos pozostały z pieczenia mięsa – smakuje naprawdę wyśmienicie. Co prawda najczęściej moją motywacją do ugotowania

Kulinarna Pokusa
Kurczak z papryką po węgiersku 293

Były już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu (albo nawet zdjęcie) nie przychodzi Wam teraz na myśl kurczak w peperonacie ? Jeśli tak, skojarzenie wcale nie jest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo wszystko(...)inny, a takie dodatki jak skórka z cytryny, masło czy kwaśna śmietana przynoszą efekt w postaci zupełnie innej potrawy. Ściślej rzecz biorąc, poniżej prezentujemy moją interpretację przepisu, który już dość dawno temu znalazłem w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska . I od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Wbrew pewnym pozorom – np. długa lista składników

Kulinarna Pokusa
Pasta z wędzonym łososiem 214

Super pasta z wędzonego łososia świetna na kanapki do pracy czy do szkoły Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Pasta z wędzonego łososia Składniki :    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Sprawdzone przepisy kulinarne
Rolada szpinakowa z łososiem 279

roladę na imieniny do pracy i wszystkim smakowała:) I pomyśleć, że miałam jakieś obawy by ją przygotować? A tu się okazuje, że lada dzień znowu będę ten smakołyk robić:) Przepis z "Przyślij przepis" Nr 28 z 03/2010 - autorką przepisu jest Pani M.Chmielewska z Warszawy. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku (posiekanego); 1 łyżeczka masła; 4 jajka; około 300g puszystego serka śmietankowego(...)wyłożyć plastry łososia. Ciasto zwinąć w rulon (jak roladę) i ciasno zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin., aby rolada zastygła. Uwagi: - ja użyłam w tym przepisie serka śmietankowego, który wymieszałam z chrzanem ze słoiczka. Według mnie serek z dodatkiem chrzanu jest lepszy, gdyż rolada ma bardziej wyrazisty smak; - oliwki nie są konieczne w tym przepisie

In my kitchen
Co zrobić, aby ciasto kruche było elastyczne i bardziej kruche. 143

Fotolia.com Aby ciasto kruche było bardziej elastyczne nie pękało i łamało się podczas wałkowania, oraz było bardziej kruche po upieczeniu, należy zastąpić 1/3 lub 1/2 część margaryny podanej w przepisie smalcem. Zarówno margaryna jak i smalec powinny mieć pokojową temperaturę , trzeba wyjąć z lodówki na 1-2 godziny przed pieczeniem. Tak przygotowane ciasto na pewno nie będzie nam się kruszyć

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby babka piskowa była puszysta i bez zakalca. 180

pieczemy babkę piaskową w zbyt wysokiej temperaturze na jej powierzchni zrobi się od razu twarda skorupa, która później pęka pod wpływem dalszego rośnięcia ciasta ! Tutaj znajdziesz przepis na bardzo dobrą babkę piaskową .                           Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Pierś kurczaka z buraczkami z parowaru 464

Cały tydzień nie dodawałem żadnych przepisów, ale w najbliższych dniach obiecuje, że nadrobię :) Ciężki był powrót do rzeczywistości po 2,5 tygodniach wolnego :) Ci co też mieli taką przerwę od pracy na pewno mnie rozumieją :) Obiad sprzed kilku dni, ale nie miałem czasu wcześniej wrzucić. Dziś przepis na filet z piersi, czyli moje ulubione mięsko, jak już pewnie zauważyliście :) Plus(...)oraz myjemy i kroimy szczypiorek. Jak urządzenie się wyłączy nakładamy jedzenie na talerz, a buraki posypujemy szczypiorkiem. Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam

Parowar Faceta
CHŁODNIK LITEWSKI 216

Chłodnik litewski to niezastąpiona zupa na letnie upały. Udało nam się kupić ostatnią botwinkę, więc choć za oknami bardzo jesiennie, zajadamy się latem na talerzu. Są różne przepisy na przygotowanie chłodnika. Dzisiaj przedstawiam przepis Wojtka Kosińskiego, który wystąpił w programie "Ugotowani". Jednym ze składników jest gotowy barszcz z butelki. Niektóre osoby pewnie to odstraszy, ale uważam(...)jakiś czas można iść w kuchni na łatwiznę. Zupa bardzo wszystkim smakowała, więc polecam ją z czystym sumieniem :). Przeglądałam różne przepisy na chłodnik i następnym razem zrobię go według przepisu Lucyny Ćwierczakiewiczowej...muszę tylko rozszyfrować przepis ;). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
Piekielne kulki, czyli sposób na mróz:) 159

ciast czekoladowych, serników i różnorodnych deserów niż dań wytrawnych. Teraz jest na odwrót. Zamiast typowych słodyczy piekę ciasteczka owsiane albo bakaliowe, albo podjadam po prostu bakalie:) Jak trafiłam na przepis u  Rodzynki na energetyczne kulki , to sobie przypomniałam, że podobne kulki, tylko bardziej bakaliowe kiedyś robiłam. No to teraz zrobię siemieniane:) Nie zwróciłam tylko uwagi, że w przepisie jest(...)właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze! Czyli w sam raz na zimow0-wiosenną profilaktykę:) Dopiero na zdjęciach zauważyłam, że kiepsko zmieliło mi się siemię lniane; trzeba będzie naostrzyć noże.   Przepis dodaję do akcji:   ***** "Ekspert to ktoś, kto ma coraz większą wiedzę w coraz mniejszym zakresie, aż wreszcie wie absolutnie wszystko o niczym"   Augustyn Bloch Komentarze Gość: Carunia

Zdrowa Kuchnia Sowy
sernik z powidłem śliwkowym 324

składniki: 1000 g sera białego 160 g cukru 125 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kaszy manny 1 budyń waniliowy 20 g

Domowy Smak Jedzenia