przepis - 33114 przepisów (strona:672/2208)

Bób gotowany z masełkiem. 125

Składniki : 50 dkg młodego zielonego bobu 10 dkg masła sól woda Sposób wykonania : Bób wsypujemy do osolonego wrzątku, gotujemy kilkanaście minut, aż będzie miękki. Następnie odcedzamy

Przepisy i porady kulinarne
Sok z leśnych jagód (borówek) na zimę. 141

Składniki : 2 kg borówek 80 dkg cukru Sposób wykonania : Borówki oczyścić,opłukać, wymieszać z cukrem, wsypać do dużego słoja. Słoik przykryć papierem lub czystą ścierką , odstawić

Przepisy i porady kulinarne
Pyszny dżem z borówek. 137

Składniki : 2 kg borówek 1 kg cukru 3 dżemixy  (2:1) kwasek cytrynowy Sposób wykonania : Z kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z leśnych jagód (borówek). 164

Składniki :                      na 7 małych słoiczków

Przepisy i porady kulinarne
Pieczeń z mięsa kiełbasianego. 342

Składniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na marynatę do szynki lub boczku. 701

Składniki :                  na około 2 kg mięsa 2 l wody

Przepisy i porady kulinarne
Kompot z wiśni na zimę. 164

Składniki : 3 kg dojrzałych wiśni cukier woda Sposób wykonania : Wiśnie oczyścić, opłukać, wsypać do litrowych słoików do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wsypać po 6 łyżek

Przepisy i porady kulinarne