Pieczeń z mięsa kiełbasianego. 360Składniki : 80 dkg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 15 dkg świeżej słoniny bez skóry 5 ząbków czosnku 2 g soli do peklowania mięsa 2 dkg cukru majeranek
Przepisy i porady kulinarne
Przepis na marynatę do szynki lub boczku. 720Składniki : na około 2 kg mięsa 2 l wody
Przepisy i porady kulinarne
Kompot z wiśni na zimę. 211Składniki : 3 kg dojrzałych wiśni cukier woda Sposób wykonania : Wiśnie oczyścić, opłukać, wsypać do litrowych słoików do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wsypać po 6 łyżek
Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z aloesu - łagodzi problemy żołądkowe. 161Składniki : 50 dkg liści aloesu 500 ml (2 szklanki) wódki 45% 250 ml (1 szklanka) spirytusu 95% Sposób wykonania : Liście aloesu, zerwane z rośliny co najmniej
Przepisy i porady kulinarne
Likier bananowy - o łagodnym smaku,dobry dla Pań. 209Składniki : 4 dojrzałe banany 4 żółtka 1 szklanka cukru 400 ml skondensowanego mleka (np. z puszki) 0,5 litra wódki 45% (2 szklanki) 3 krople olejku
Przepisy i porady kulinarne
Kompot ze świeżych owoców na upalne dni. 151Składniki : 5 l wody około 1 kg świeżych owoców np. : czerwone porzeczki czarne porzeczki zielony agrest dojrzałe wiśnie
Przepisy i porady kulinarne
Mizeria z ogórków na zimę. 136Składniki : 3 kg świeżych niezbyt dużych ogórków 3 gałązki zielonej natki pietruszki Zalewa : 3 szklanki wody 20 ml (2/3 szklanki) octu 10 % 2 łyżki soli
Przepisy i porady kulinarne