przepis - 33114 przepisów (strona:674/2208)

Ajerkoniak z brandy lub koniakiem. 149

Składniki : 5 dużych żółtek 30 dkg cukru pudru 0,75 l tłustego mleka 1 szklanka spirytusu  (250ml) 15 ml koniaku lub brandy 1 łyżeczka cukru

Przepisy i porady kulinarne
Lecznicza nalewka z owoców pigwy. 169

Składniki : 1 kg owoców pigwy 2/3 l spirytusu  ( 750 ml ) 50 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce pigwy umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w

Przepisy i porady kulinarne
Sok ( 100% ) z jabłek na zimę. 117

Składniki : 4 kg jabłek Sposób wykonania : Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Przepuścić przez sokowirówkę. Ewentualnie przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Sok jabłkowy

Przepisy i porady kulinarne
Kompot z borówek - świetny do herbaty i domowego kisielu. 122

Składniki : 2 kg borówek  cukier woda Sposób wykonania : Borówki oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą na durszlaku. Pozostawić na chwilę żeby obciekły. Przesypać do małych słoiczków

Przepisy i porady kulinarne
Kompot ze śliwek na zimę. 130

Składniki : 2 kg śliwek 1 l wody 40 dkg cukru Sposób wykonania : Owoce umyć, przekroić na połówki, usunąć  pestki. Ułożyć w słoikach do wysokości 3/4

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z owoców cytrusowych. 142

Składniki : 1 kg pomarańczy 1,5 kg cukru 1 cytryna 2 czerwone grejpfruty 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka całych goździków Sposób wykonania : Pomarańcze i grejpfruty

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z zielonych pomidorów. 158

 Składniki : 2 kg niedużych zielonych pomidorów 2 kg cukru 2 szklanki wody 4 łyżki spirytusu 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (kandyzowanej) sok z cytryny Sposób

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z owoców derenia. 151

Składniki : 1 kg dobrze dojrzałych (miękkich) owoców derenia 1 l spirytusu 70 % 10 dkg płynnego jasnego miodu Sposób wykonania : Owoce derenia umyć, osuszyć, gęsto po nakłuwać

Przepisy i porady kulinarne