przepis - 33114 przepisów (strona:675/2208)

Kompot ze świeżych jabłek na teraz. 124

Składniki : 2 l wody 4-5 dużych  świeżych jabłek cukier Sposób wykonania : Jabłka umyć, pokroić w ósemki, usunąć gniazda nasienne. Wodę zagotować, wsypać jabłka, dodać

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka wielowarzywna ze świeżych warzyw. 185

Krajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego  1

Przepisy i porady kulinarne
Jabłka prażone w słoikach na szarlotki. 120

Składniki : 4 kg winnych jabłek ( antonówka,szara reneta itp.) 2 cytryny lub kwasek cytrynowy  80 dkg cukru cynamon mielony Sposób wykonania : Jabłka umyć,obrać ze

Przepisy i porady kulinarne
Sok na wrzody żołądka z kapusty. 163

Składniki : 1/2 główki średniej świeżej białej kapusty 2 selery naciowe 1/2 jabłka bez gniazda nasiennego Sposób wykonania : Kapustę dokładnie oczyścić, opłukać. Łodygi selera naciowego oczyścić i

Przepisy i porady kulinarne
Gruszki w syropie z miodem. 210

Składniki : 2 kg twardych gruszek 1 kg cukru 4 łyżki miodu naturalnego ( około ) 8 szklanek wody  ( 2 l ) sok z cytryny kawałek imbiru kilka goździków

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwonej kapusty. 135

Składniki : Pięknie pachnie ! 4 kg czerwonej kapusty 1,5 kg cebuli 4-5 listków laurowych 15 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki białej

Przepisy i porady kulinarne
Powidło śliwkowe z węgierek. 121

Fot. © Dani Vincek - Fotolia.com Składniki : 4 kg bardzo dojrzałych śliwek węgierek 2 kg cukru Sposób wykonania : Śliwki dokładnie opłukać, usunąć pestki, wsypać do garnka o grubym

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z owoców pigwy. 135

Składniki : 2 kg owoców pigwy 1,40 kg cukru 1/2 szklanki wody Sposób wykonania : Owoce pigwy umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki. Pokroić na cienkie plasterki

Przepisy i porady kulinarne
Żurek z kiełbasą i gotowanym jajkiem. 125

Fot. © robert6666 - Fotolia.com Składniki : 0,5 kg kiełbasy 2 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera 4-5 grzybów suszonych 1/2 l zakwasu na żurek 1

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwoną papryką. 137

Fot. © Popova Olga - Fotolia.com Składniki : 3 kg białej kapusty 1 kg marchewki 50 dkg cebuli 50 dkg czerwonej papryki 1 szklanka oleju  woda 2 łyżki

Przepisy i porady kulinarne