składniki: 1000 g świeżych malin 150 g cukru 1000 ml wódki 48 % 250 ml wody 1 laska wanilii wykonanie: Maliny oraz rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii zalewamy
Domowy Smak Jedzeniaparze. Suszone pomidory zawsze dobrze pasują do makaronu. Natomiast do sosów śmietanowych bardzo pasuje ser pleśniowy. Na dziś proponuję taki zestaw smakowy: Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Składniki: opakowanie makaronu świderki 2 łodygi selera naciowego puszka tuńczyka 5-6 suszonych pomidorów 10 oliwek 200 ml śmietanki ser z niebieską pleśnią papryka mielona pieprz, sól Makaron z tuńczykiem(...)oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Wykonanie: Nastawiamy posoloną wodę na makaron. Selera naciowego kroimy drobno i na oliwie z pomidorów podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Do tego wrzucamy przekrojone na pół oliwki i dajemy przyprawy. Następnie wlewamy śmietankę i do tego tuńczyka. Na końcu dodajemy pokrojony ser. W tym czasie
Pyza i SurówkaKlasyka chlebowych smarowideł "...Czy Jaśnie Pan życzy sobie śniadać z Jaśnie Panem, Jaśnie Panie?..." [źródło: "Głód i pragnienie" Jacek Piekara] Ano Jaśnie Pan Mąż sobie
Grunt to przepis!składniki: 220 g płatków owsianych 70 g orzechów włoskich 80 g migdałów 45 g żurawiny 40 g sezamu 50 g pestek słonecznika 30 g siemienia lnianego
Domowy Smak Jedzeniaśniadanie,obiad lub kolacja,od przystawek, przekąsek, aż po dania główne- czyli szerokie pole do popisu- w którym został/by/ użyty jeden z wybranych sosów ze strony FOLWARK . Pisząc przepis p odaj link do sosu ze strony folwark.com.pl, który użyłeś/aś w swojej potrawie. Można wysłać maksymalnie do 3 przepisów Przepis zamieście jako komentarz pod tym postem, a zdjęcie(...)oraz zgodę -na publikację przepisu wraz ze zdjęciem prześlijcie na zkuchnidokuchni77@interia.pl – stworzę specjalną galerię konkursową na moim Fp na FB. Wysyłając maila nie zapomnijcie podać Waszego nicku, którym komentowaliście ten post konkursowy. Sponsorem nagród jest Folwark, dlatego byłoby fajnie aby ...polubić Sponsora na FB tutaj Organizatorem jestem ja, będzie mi również miło jeśli polubicie ZKDK Jury wybierze
Z Kuchni Do Kuchniskładniki na ciasto waniliowe: 310 g mąki 110 g cukru pudru 220 g masła 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 600 g małych ziemniaków 1 czerwona papryka 200 g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 150 g czarnych oliwek klarowane masło do smażenia garść świeżych listków
Domowy Smak Jedzeniamożemy dodać niewielką ilość mąki. Dodajemy stopniowo, bez przesady, bo ciasto zrobi się twarde. 3. Ciasto można wyrobić ręcznie lub, na niskich obrotach, robotem z hakami. 4. W oryginalnym przepisie jest podana kolejność w jakiej powinno się dodawać składniki. Do rozczynu – cukier, resztę wody, mąkę, jajko, oliwę, mleko i sól. Ja dodałam składniki, jak przy wyrabianiu każdego ciasta drożdżowego – czyli(...)powyżej w podanym przeze mnie przepisie. 5. Sezam można podprażyć na suchej patelni, uważając aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ja użyłam go bez prażenia, gdyż podczas pieczenia i tak się podpiecze. 6. Petimezi to szlachetny, fruktozowy słodzik z Krety, wytwarzany ze skoncentrowanego soku winogronowego, pozyskiwanego ze świeżych winogron. Można go kupić w sklepie internetowym. Można zastąpić miodem
mojewypiekiinietylkoPrzepis zamieszczam na prośbę kilku osób, które uważają moje pierogi z mięsem za doskonałe. Jest to m.in. moja Ania, która już z niejednego talerza pierogi jadła. ;) I jest prawdziwą znawczynią tematu. Dla niej oraz dla wszystkich, którzy prosili - oto jest. ;) Jak już pisałam przy moim rosole, zawsze do tych pierogów wykorzystuję mięso i nieco warzyw z gotowania rosołu(...)też Wam radzę uczynić, jeśli chcecie mieć naprawdę smaczne pierogi z mięsem. P.S. Przepis na ciasto poniżej jest inne niż widoczne na pierogach, ponieważ to jest ciasto maślankowe (zamiast wody - maślanka), które postanowiłam eksperymentalnie zrobić. Zabijcie mnie -nie wiem, gdzie przeczytałam przepis; na pewno gdzieś na Waszych blogach i jeszcze pamiętam, że wtedy Domi z kimś o tym cieście rozmawiała
Kuchnia PrezydentowejChleba tego nigdy wcześniej nie jadłam, przepis opracowałam sama, bo ani w kucharskich lekturach tradycyjnych, ani w internecie nie znalazłam przepisu. Wiem, że taki chleb można kupić i że tak właśnie się nazywa, ale dowiedziałam się tego zupełnie przypadkowo - po prostu chciałam zrobić chleb żytnio-orkiszowy. Szukając na taki właśnie przepisu znalazłam opis chleba Kołodzieja właśnie, który można kupić gdzieś(...)smaczny, jeden z moich lepszych chlebków, ale czy jest choćby zbliżony do oryginału - tego nie wiem! :) Jeśli go ktoś jadł, niech coś skrobnie na dole. Dziękuję. :) A teraz mój przepis na Kołodzieja! Wieczorem - zaczyn: 325 ml wody 1/3 szklanki zakwasu żytniego 250 g mąki żytniej z pełnego przemiału (typ 2000) Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, zostawiamy na noc w bardzo ciepłym
Kuchnia PrezydentowejDziś pierwszy raz w życiu jadłam zupę klopsikową! Zrobiłam ją z przepisu Kasi z bloga "Kate´s Pie Hole" , który to urzekł mnie od pierwszego wejrzenia. I blog, i przepis. Zupy uwielbiam, przeróżne już jadłam i robiłam, ale tej nigdy wcześniej nie widziałam. I chociaż jest taka swojska, prawdziwie polska, ja dotąd się z nią nie spotkałam, być może dlatego(...)pochodzi z przeciwległego regionu Polski, czyli z Pomorza. Poszperałam trochę wśród różnych przepisów i właściwie nie znalazłam większych urozmaiceń. Są osoby wierne tradycji podawania do klopsikowej ziemniaków ugotowanych osobno, jest rzesza kucharzy gotujących ziemniaki w zupie, jedni dodają koperek, drudzy pietruszkę, inni tylko majeranek. Jak jest prawidłowo? Ja nie wiem, bo jestem z Dolnego Śląska, ale zupa klopsikowa bardzo
Kuchnia Prezydentowejwspólnego gotowania. Wspólnie z Pyzą (ja proponowałam, Iza decydowała) wybrałyśmy danie kuchni francuskiej, polędwiczki w sosie śmietanowym ze śliwkami. Bardzo proste, ciekawe danie, dające sporo możliwości, ponieważ podstawowy przepis prawie nie zawiera przypraw, poza solą i czarnym pieprzem. Sos jest bardzo łagodny, aksamitny, świetnie współgra z delikatnym mięsem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Razem z podpieczonymi ziemniakami czy makaronem stanowi smakowite(...)Bardzo się cieszę, że Dziewczyny ( Iza , Ola , Basia )zechciały znów ze mną pogotować. ;) Mam nadzieję, że przepis się spodobał. A tym, którzy nie gotowali z nami, gorąco polecam przepis. Smacznego! A przepis jest z mojej nowej książki kucharskiej, pierwszej z kuchnią
Kuchnia Prezydentowejskładniki: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki 30% ok. 600 g świeżych owoców np. truskawek, kiwi, winogrona, banany wykonanie: Owoce myjemy
Domowy Smak JedzeniaTruskawki królują w naszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki
W kuchennym oknie EwyWhoopie Pie i tak pomyślałem czy aby nie spróbować ich zrobić – w końcu chyba nie będzie to nic skomplikowanego – chyba…… Tablet w łapę i szuuuuukamy przepisu albo raczej info jak to się pisze OK, pisownia znaleziona to teraz wertujemy dalej neta – ja pikolę, …. jak się kiedyś znajdywało informacje kiedy to nie było internetu(...)szukamy, szukamy i jest przepis – nawet nie jeden a cała masa z wszelkimi wariacjami. Na ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku No to tradycyjnie najpierw składniki: Ciastka: - 250g mąki pszennej - 100g brązowego cukru
Kuchenne Wariacje