przepis - 33114 przepisów (strona:689/2208)

Jak suszyć i przechowywać zioła. 180

Fot. © Magdalena Kucova - Fotolia.com Zioła należy zbierać z dala od dróg, zakładów pracy itp. aby nie były one zanieczyszczone ! Zioła należy także zbierać o właściwym czasie

Przepisy i porady kulinarne
Jak smażyć potrawy bez tłuszczu. 105

Fot. © A_Bruno - Fotolia.com  Jeśli nie lubisz tłustych potraw lub musisz je ograniczyć ze względów zdrowotnych a lubisz smażone potrawy np. mięso, jajka itp. możesz

Przepisy i porady kulinarne
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 189

Fot. © Alessio Orrù - Fotolia.com     Ptysie same zjechały z blaszki  :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na

Przepisy i porady kulinarne
Jak przechowywać pieczywo, aby dłużej zachowało świeżość. 136

Fot. © Markus Mainka - Fotolia.com Najlepiej jest przechowywać pieczywo w foliowym worku, szczelnie zamkniętym. Jeśli natomiast przechowujemy pieczywo w chlebaku, możemy do środka włożyć przekrojone na pół

Przepisy i porady kulinarne
Jak napełnić solniczkę solą nie rozsypując ani grama soli. 164

 Na pewno nie raz podczas napełniania pustej solniczki solą dużo soli rozsypało nam się obok niej. Dzisiaj zdradzę Wam kilka sposobów jak zrobić, aby podczas

Przepisy i porady kulinarne
Jak gotować jajka, aby skorupka nie pękała. 110

Fot. © vvoe - Fotolia.com Aby jajka nie pękały podczas gotowania trzeba przed włożeniem ich do wody nakłuć szpilką w sam środek ich szerszych końców. Należy także pamiętać

Przepisy i porady kulinarne
Co robić gdy zabraknie nam proszku do pieczenia. 161

Fot. © thodonal - Fotolia.com Czasem jest tak, że pieczemy ciasto a nie mamy pod ręką proszku do pieczenia, co wtedy trzeba zrobić ? Można go zastąpić dodając na

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby podczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał. 130

Aby podczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał nam po kuchni trzeba dodać do tłuszczu odrobinę octu. Pamiętajmy również o tym, aby tłuszcz nie miał za wysokiej

Przepisy i porady kulinarne
Jak zrobić puszyste i lekkie pączki. 175

Jeżeli chcemy, aby nasze pączki były puszyste i lekkie należy dodać do ciasta trochę piwa jasnego lub gazowanej wody mineralnej. Pamiętajmy również, aby nasze pączki były

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 172

Fot. Krzysztof Jaracz  Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z

Przepisy i porady kulinarne
Czym zagęścić zbyt rzadką masę na pasztet. 282

Fot. © mariusz_g - Fotolia.com  Gdy przygotowujemy masę na pasztet i jest ona zbyt rzadka zamiast bułki tartej możemy dodać kaszę mannę. Gdy dodamy bułki tartej

Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec farbowaniu dłoni podczas krojenia czerwonej kapusty lub buraczków ćwikłowych. 120

Fot. Fotolia.com  Jeśli planujesz kroić czerwoną kapustę lub czerwone buraczki, posmaruj najpierw swoje dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują

Przepisy i porady kulinarne