Jak napełnić solniczkę solą nie rozsypując ani grama soli. 190Na pewno nie raz podczas napełniania pustej solniczki solą dużo soli rozsypało nam się obok niej. Dzisiaj zdradzę Wam kilka sposobów jak zrobić, aby podczas
Przepisy i porady kulinarne
Jak gotować jajka, aby skorupka nie pękała. 134Fot. © vvoe - Fotolia.com Aby jajka nie pękały podczas gotowania trzeba przed włożeniem ich do wody nakłuć szpilką w sam środek ich szerszych końców. Należy także pamiętać
Przepisy i porady kulinarne
Co robić gdy zabraknie nam proszku do pieczenia. 217Fot. © thodonal - Fotolia.com Czasem jest tak, że pieczemy ciasto a nie mamy pod ręką proszku do pieczenia, co wtedy trzeba zrobić ? Można go zastąpić dodając na
Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby podczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał. 161Aby podczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał nam po kuchni trzeba dodać do tłuszczu odrobinę octu. Pamiętajmy również o tym, aby tłuszcz nie miał za wysokiej
Przepisy i porady kulinarne
Jak zrobić puszyste i lekkie pączki. 205Jeżeli chcemy, aby nasze pączki były puszyste i lekkie należy dodać do ciasta trochę piwa jasnego lub gazowanej wody mineralnej. Pamiętajmy również, aby nasze pączki były
Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 205Fot. Krzysztof Jaracz Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z
Przepisy i porady kulinarne
Czym zagęścić zbyt rzadką masę na pasztet. 312Fot. © mariusz_g - Fotolia.com Gdy przygotowujemy masę na pasztet i jest ona zbyt rzadka zamiast bułki tartej możemy dodać kaszę mannę. Gdy dodamy bułki tartej
Przepisy i porady kulinarne
Jak zapobiec farbowaniu dłoni podczas krojenia czerwonej kapusty lub buraczków ćwikłowych. 154Fot. Fotolia.com Jeśli planujesz kroić czerwoną kapustę lub czerwone buraczki, posmaruj najpierw swoje dłonie cienką warstwą oleju jadalnego, dzięki temu twoje dłonie mniej się zafarbują
Przepisy i porady kulinarne
Jak najlepiej prać rajstopy lub pończochy. 189Fot. © Denis Kadackii - Fotolia.com Rajstopy lub pończochy najlepiej jest prać ręcznie. Można ewentualnie je prać w pralce automatycznej ustawiając program do delikatnych tkanin, a rajstopy lub
Przepisy i porady kulinarne
Przez co przecedzić sok, lub inny płyn, gdy nie mamy pod ręką sitka lub gazy. 390Fot. Krzysztof Jaracz Gdy w naszej kuchni nie mamy pod ręką sitka lub gazy, a chcemy przecedzić np. sok lub inny płyn, możemy do tego
Przepisy i porady kulinarne
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania kapusty. 151Fot. Krzysztof Jaracz Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania kapusty trzeba do gotującej się kapusty wrzucić kilka listków laurowych lub kilka skórek z chleba ( mogą
Przepisy i porady kulinarne
Jak zrobić frytki o smaku czosnkowym. 153Fot. Krzysztof Jaracz Aby zrobić frytki o smaku czosnkowym należy obrać 4-5 ząbków czosnku, przekroić je na pół i wrzucić do oleju w którym
Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby domowa szynka była soczysta w środku. 182Fot. © Brent Hofacker - Fotolia.com Aby nasza domowa szynka była bardziej soczysta i miękka ( nie była zbytnio sucha ), należy zaraz po ugotowaniu zanurzyć ją w zimnej wodzie
Przepisy i porady kulinarne
Jak smażyć kotlety mielone, aby usunąć z nich nadmiar rosołu. 182Fot. Krzysztof Jaracz Gdy chcemy pozbyć się nadmiaru wody z naszych kotletów mielonych, należy najpierw usmażyć jedną stronę kotleta, obrócić go na drugą stronę , przebić
Przepisy i porady kulinarne