przepis - 33114 przepisów (strona:688/2208)

Jak skutecznie usunąć kamień z czajnika. 138

Aby usunąć kamień lub osad z naszego czajnika należy napełnić go roztworem wody i octu w stosunku 3:1 ( 3 litry wody 1 litra octu), zagotować

Przepisy i porady kulinarne
Jak dbać o kryształy, kieliszki i szklanki. 157

  Gdy myjemy szkło np. szklanki, kieliszki, pamiętajmy o tym że bardzo szybko się ono tłucze, wystarczy trochę nieuwagi i kłopot gotowy. Dlatego zawsze jak myjemy

Przepisy i porady kulinarne
Palącym osobom jest bardziej zimno ! 173

Nikotyna sprawia, że nasze naczynia krwionośne kurczą się i zwężają. Komórki ciała są słabiej ukrwione i niedotlenione, a to sprawia, że osobą palącym szybciej marzną kończyny

Przepisy i porady kulinarne
Pomidory - kilka dobrych rad. 109

Zbyt miękkie pomidory znów będą jędrne (twardsze), jeśli zanurzymy je na kilka minut w lodowatej wodzie.           

Przepisy i porady kulinarne
Jak kroić natkę pietruszki. 280

Aby zielona natka pietruszki, którą dodajemy do naszych potraw miała mocniejszy smak oraz aromat, należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z

Przepisy i porady kulinarne
Rajstopy i pończochy - kilka praktycznych porad. 165

Aby znacznie wydłużyć żywotność nowych rajstop lub pończoch, należy je przed pierwszym założeniem namoczyć przez godzinę w lodowatej wodzie (następnie wysuszyć) lub włożyć na kilka godzin

Przepisy i porady kulinarne
Jak przechowywać cebulę i inne rośliny bulwiaste. 116

Cebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami

Przepisy i porady kulinarne
Jajko sadzone - jak smażyć. 81

Jajko sadzone najlepiej udaje się gdy wbijamy je na niezbyt gorący tłuszcz.  Smażymy go na średnim ogniu aby tłuszcz nie pryskał nam po całej kuchni

Przepisy i porady kulinarne
Jak uratować przypalony sos? 212

Gdy przypali nam się sos, możemy go jeszcze uratować w następujący sposób :  Przelewamy go do czystego rondelka, uważając aby nie zeskrobać z dna spalenizny i

Przepisy i porady kulinarne
Jak najlepiej suszyć grzyby. 89

Gdy wrócimy z udanego grzybobrania i nie chcemy wszystkich grzybków marynować pozostaje nam je dobrze ususzyć, ale jak to zrobić? Najpierw należy je dokładnie oczyścić na

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko i równo pokroić owoce kiwi na plasterki. 172

Gdy chcemy szybko i równo pokroić kiwi na plasterki np. do dekoracji ciast, możemy użyć do tego celu krajaczki do jajek. Dojrzałe kiwi należy obrać ze

Przepisy i porady kulinarne
Babka piaskowa - jak uzyskać wspaniały smak i aromat. 134

Jeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także

Przepisy i porady kulinarne