przepis - 33114 przepisów (strona:686/2208)

Ser żółty - kilka wskazówek i porad. 179

Twardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do

Przepisy i porady kulinarne
Kapusta - poprawia widzenie. 132

Biała,włoska,czerwona, brukselka, różne odmiany kapusty mają wiele cennych składników odżywczych. Najcenniejszym jest beta-karoten, czyli prowitamina A, który poprawia widzenie po zmroku. Dzięki dużej

Przepisy i porady kulinarne
Fasolka szparagowa - doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą. 184

Jest doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą , ponieważ zawarta w niej fasolamina reguluje poziom cukru we krwi. Zarówno zielona, jak i żółta jest nie tylko niskokaloryczna, ale

Przepisy i porady kulinarne
Młode ziemniaki - obniżają ciśnienie krwi. 175

Ziemniaki działają zasadotwórczo, dzięki czemu równoważą kwaśny odczyn mięsa, z którym przeważnie je jadamy. Są one lekkostrawne, warto więc włączyć je do diety rekonwalescentów i osób

Przepisy i porady kulinarne
Zbawienny wpływ ogrodu na nasze samopoczucie i zdrowie. 234

Warto mieć kawałek ogrodu lub małą działkę. Pięć minut dziennie spędzonych na pieleniu grządek poprawia nam nastrój, wzmacnia pewność siebie, odstresowuje np. po pracy, dodaje nadziei

Przepisy i porady kulinarne
Botwinka - pobudza apetyt i koi nerwy. 163

Młode liście buraka ćwikłowego zawierają fitoestrogeny, czyli substancje roślinne o działaniu żeńskich hormonów płciowych. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest lekkostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją

Przepisy i porady kulinarne
Bób - ułatwia nam trawienie. 182

Bób to najstarsza znana nam roślina strączkowa ! Jej pełnowartościowe białko z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetarian.  Młody bób po ugotowaniu najlepiej jeść z

Przepisy i porady kulinarne
Jedzmy otręby - mają bardzo cenne właściwości ! 166

Te "odpady", które powstają podczas produkcji mąki mają bardzo cenne właściwości. najczęściej spotykamy otręby pszenne,owsiane i żytnie. Największą ich zaletą jest duża zawartość błonnika, który

Przepisy i porady kulinarne