Twardy ser żółty można uratować, mocząc go w mleku, natomiast bardzo twardy żółty ser nadaje się doskonale, aby go zetrzeć na tarce i dodać np. do
Przepisy i porady kulinarneBiała,włoska,czerwona, brukselka, różne odmiany kapusty mają wiele cennych składników odżywczych. Najcenniejszym jest beta-karoten, czyli prowitamina A, który poprawia widzenie po zmroku. Dzięki dużej
Przepisy i porady kulinarneJest doskonała dla osób zagrożonych cukrzycą , ponieważ zawarta w niej fasolamina reguluje poziom cukru we krwi. Zarówno zielona, jak i żółta jest nie tylko niskokaloryczna, ale
Przepisy i porady kulinarneZiemniaki działają zasadotwórczo, dzięki czemu równoważą kwaśny odczyn mięsa, z którym przeważnie je jadamy. Są one lekkostrawne, warto więc włączyć je do diety rekonwalescentów i osób
Przepisy i porady kulinarneWarto mieć kawałek ogrodu lub małą działkę. Pięć minut dziennie spędzonych na pieleniu grządek poprawia nam nastrój, wzmacnia pewność siebie, odstresowuje np. po pracy, dodaje nadziei
Przepisy i porady kulinarneMłode liście buraka ćwikłowego zawierają fitoestrogeny, czyli substancje roślinne o działaniu żeńskich hormonów płciowych. Botwinka pobudza apetyt, koi nerwy. Jest lekkostrawna i odświeżająca, dlatego warto ją
Przepisy i porady kulinarneBób to najstarsza znana nam roślina strączkowa ! Jej pełnowartościowe białko z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetarian. Młody bób po ugotowaniu najlepiej jeść z
Przepisy i porady kulinarneTe "odpady", które powstają podczas produkcji mąki mają bardzo cenne właściwości. najczęściej spotykamy otręby pszenne,owsiane i żytnie. Największą ich zaletą jest duża zawartość błonnika, który
Przepisy i porady kulinarne