Arbuzowy starter z Fetą 237U mnie zawsze wszystko odwrotnie. Mini przekąski tzw. startery królują nie w karnawale a w sezonie grillowania . Po prostu bardziej mi pasują. Z natury jestem niecierpliwa
Buniabaje w kuchni
Tymiankowy ryż na bulionie 223Nie pamiętam gdzie wpadł mi w oko pomysł na podobny ryż. Chyba chodziło o kuchnię francuską. Pamiętam , że tam chodziło o ryż ugotowany na sypko, a
Buniabaje w kuchni
Krupnik z groszkiem i tymiankiem na indyku 215Zaciekawił mnie pomysł na krupnik do którego dodano mrożony groszek i posypano zamiast natką - tymiankiem*. Bardzo lubię klarowne wersje krupniku. A , że w planach miałam ugotowanie
Buniabaje w kuchni
Ryż a'la pilaw z gotowanym indykiem 320Bardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż
Buniabaje w kuchni
Otrębowe racuchy z truskawkami 206Pełnia sezonu truskawkowego - pora więc na wszelkie potrawy z truskawkami. A , że jednocześnie mam ostatnio manię ,, otrębową " to łączę to ze sobą. Ktoś mnie zapytał czy
Buniabaje w kuchni
Marchewka z groszkiem i tymiankiem 256Jedna z najbardziej znanych jarzynek. I o dziwo niewielkie modyfikacje sprawiają, że odkrywam całkiem inny jej smak. Robiłam już z koperkiem, melisą, oprószaną . Teraz wypróbowałam dodanie
Buniabaje w kuchni
Tajski gulasz z halibuta 233Nie za często robię gulasze rybne- nie bardzo wiem czemu. Kupiłam ładny kawałek halibuta i postanowiłam to zmienić. A , że wbrew przekonaniom na upał najlepiej zjeść
Buniabaje w kuchni
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 212Podobają mi się duże kalarepy , które od jakiegoś czasu są w sprzedaży. Mimo swojej wielkości nie są łykowate - wręcz przeciwnie. Farsz jest w zasadzie tradycyjny
Buniabaje w kuchni
Puree selerowo – ziemniaczano- jabłkowe 252Ziemniaki łączone w puree z innymi warzywami to smaczny dodatek do II dań .Można w ten sposób podkreślić walor potrawy , nadać jej nutki egzotycznej lub po
Buniabaje w kuchni
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 208Prawdę mówiąc nie wiem jak się takie pierogi nazywają - wiem , że pochodzą z kuchni kresowej. U mnie robiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem
Buniabaje w kuchni
Sałatka z żółtej fasoli( do grilla) 273Początek lata to sezon na fasolkę szparagową . Objadamy się nią podając na wszelkie możliwe sposoby . Z masłem i bułeczką tartą , na kwaśno, w cieście naleśnikowym smażoną
Buniabaje w kuchni
Sandacz w mące kokosowej 210Dostałam do przetestowania mąkę kokosową ( od firmy Royal Brad).Ponieważ wszelkie informacje jakie o niej miałam w większości dotyczyły wykorzystania jej w pieczeniu ciast lub robieniu
Buniabaje w kuchni
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 423Sosy do gotowanego kurczaka ( takiego z rosołowego wywaru)- to wyzwanie kulinarne. Zawsze można zrobić klasykę - cytrynowy, koperkowy, potrawkę. Ale to zaczyna być nudne. A
Buniabaje w kuchni
Kokosowe racuchy z jagodami na deser 218Lato to najlepsza pora na racuchy z owocami. Jak tylko pojawiają się jagody wiadomo , że zaczynam szykować się na racuszki. Wzbogaciłam smak racuchów o kokosowy smak
Buniabaje w kuchni
Młoda kapusta z koprem -inaczej 3398Młodą kapustę z koperkiem robie od zawsze . Jest przebojem początków lata. Starczy , ze ugotuje do niej młode ziemniaczki i już nic więcej nie trzeba. Robiłam ją
Buniabaje w kuchni