U mnie z gotowaniem na parze to jest trochę na bakier. Nie przepadam za potrawami tak robionymi bo wg mnie para po prostu wypłukuje z produktów
Buniabaje w kuchniLekki deser o pięknym fiołkowym kolorze . Czas : 10 minut 1 serek homogenizowany light naturalny 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 20 dag borówki amerykańskiej cukier do smaku
Buniabaje w kuchniZaczął się sezon na paprykę . Pakuję ją więc wszędzie , żeby najeść się tej świeżej , aromatycznej na zapas bo ta całoroczna-szklarniowa to już nie to. Dziś
Buniabaje w kuchniSpieszyłam się dziś z obiadem bo pół dnia spędziłam u lekarza i w laboratorium. A potem jeszcze mnie pokusiło by wstąpić do Delikatesów mięsnych i odnowić
Buniabaje w kuchniTak to już jest , że cały kalafior to na 2 osoby to za dużo ( szczególnie kiedy jest duży).Gotuję go jednak w całości i robię 3
Buniabaje w kuchniLubię ryby. Z tym , że wszelkie gotowe kostki rybne , paluszki rybne ( szczególnie te z mielonej ryby) odstraszają mnie. Kupuję ryby i przygotowuję sama. Przyznaję, że wolę
Buniabaje w kuchniGęsta -syta zupa kalafiorowa. Jak dla mnie to potrawa wystarczająca na jednodaniowy obiad. Kupując kalafior nie jestem w stanie zagospodarować go na jeden posiłek. Z reguły
Buniabaje w kuchniLubię drób w połączeniu z owocami. A już szczególnie odpowiadają mi dania z kuchni arabskiej łączące kuskus, owoce i drób. Oczywiście nie jest to potrawa identyczna
Buniabaje w kuchniTrochę inna wersja roladek. Tym razem farsz jest o zdecydowanie cebulowym smaku i jest rozdrobniony . Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniNajprostsza ( ale wcale nie mniej przez to smaczna) wersja duszonych żeberek. Muszę przyznać , że zdecydowanie wolę żeberka duszone z aromatycznymi sosami niż takie pieczone lub grillowane
Buniabaje w kuchniBuraczki na jarzynkę robię w wielu wersjach . Najprostsze są utarte na grubych oczkach tarki jarzynowej z olejem , cebulką i przyprawami. Dobre robiłam też z wiśniami , żurawiną
Buniabaje w kuchniŁyk mocnej kawy o świcie -bezcenne. Wiedzą to wszyscy kawosze. Najczęściej jest to kawa w dwóch wersjach- rozpuszczalna lub mielona po turecku ( tzn. parzona w szklance
Buniabaje w kuchniZ reguły ryby w sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych mąką i tak smażonych. Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną
Buniabaje w kuchniNajgorzej jak się zapyta stołowników przed robieniem obiadu czy może być ...?. I to w sytuacji kiedy pytanie jest retoryczne bo obiad mamy już zaplanowany. Ten błąd
Buniabaje w kuchniOd jakiegoś czasu odeszłam od tłustych rosołów gotowanych z kury ( z wołowiną ) na rzecz takich lżejszych z kurczaka z dużą ilością warzyw ( karmelizowanych na suchej patelni
Buniabaje w kuchni