Żurek na zakwasie z pulpetami z białej kiełbasy i otrębów 226Wykorzystałam wywar z gotowania białej kiełbasy na II Danie .Zawsze kupuję dodatkową białą kiełbasę i dodaje ją w różnej formie do zupy ( pulpety, plasterki ).A dodatek
Buniabaje w kuchni
Miruna w sosie słodko-kwaśnym 264Wieprzowina, drób, ryba w sosie słodko-kwaśnym to sztandarowe dania z budki ,, od chińczyka ". I muszę przyznać , że lubię te dania . Jak mam ochotę poeksperymentować
Buniabaje w kuchni
Sznycle duszone w sosie warzywnym 381Przyszło mi do głowy , że jeżeli robię kotlety schabowe w sosie ,,myśliwskim" to można podobnie zrobić sznycle drobiowe .Robiłam już takie sznycelki (Kotleciki drobiowe w
Buniabaje w kuchni
Sałatka z białych warzyw i ziemniaków 268Bardzo często po ugotowaniu rosołu potrzebuję marchewki z niego do innego dania ( np. marchewka z groszkiem do potrawki). Pozostałe warzywa nie bardzo dają sie same do
Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane kurczakiem z papryką 246Nie ma prostszego dania do zrobienia kiedy mamy kawałeczek mięsa , lub trochę grzybków niż faszerowane ziemniaki. Robiłam już wiele wersji. Dziś w łapki wpadła mi mała
Buniabaje w kuchni
Gulasz z batatami 235Jednogarnkowa potrawa, łatwa i smakowita. Niby zwykły gulasz ale po dodaniu batata zyskuje egzotyczny smak. A , że wszelkie gulasze i zupy gulaszowe bardzo lubimy to eksperymentuję
Buniabaje w kuchni
Kotlety z dorsza z batatem 248Często robię kotlety z ryby i puree ziemniaczanego. Jest to potrawa trochę z tych na ciężkie czasy ( mały kawałek ryby, garstka ugotowanych ziemniaków). A co by
Buniabaje w kuchni
Wątróbka na puree z pietruszki i batata 312Co raz bardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne
Buniabaje w kuchni
Buniowe mieszanie w giuweczu 244Od lat fascynuje mnie bułgarska potrawa - giuwecz. Jak by na nią spojrzeć to jest z nią tak jak z naszym bigosem. Co dom i kraina geograficzna
Buniabaje w kuchni
Kotleciki z greckimi procentami 243Bifteki to takie greckie mielone- z wołowiny , fetą , miętą i ouzo .Z oryginału zostawiłam pomysł na dodanie do mielonych ouzo i nadanie im anyżkowego smaczku . Zamiast
Buniabaje w kuchni
Surówka z czarnej rzodkwi z gruszką i jabłkiem 235Nie wiem czemu czarna rzodkiew znikła z naszego jadłospisu. Kiedyś była jednym z podstawowych zimowych warzyw . Surówka z czarnej rzodkwi ze śmietaną to była klasyka . Potem
Buniabaje w kuchni
Miruna na puree z pieczonej dyni hokkaido 241Piekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody
Buniabaje w kuchni
Krem dyniowy z zielonym makaronem 216Żal by było nie wykorzystać sezonu dyniowego i nie gotować z niej zup. Najbardziej lubię kremowe -doprawione na pikantnie. Czasem są to wegetariańskie z grzankami. Czasem
Buniabaje w kuchni
Giuwecz lub leczo z zamrażarki 202Co prawda papryka i pomidory są dostępne w tej chwili przez okrągły rok , ale te szklarniowe już tak nie smakują. Staram się więc w miarę możliwości
Buniabaje w kuchni
Wędzone podudzia z kurczaka w kiszonej kapuście 435Lubię wszelkiego rodzaju wędzone mięsa duszone w kiszonej kapuście .To taki specyficzny niby bigos .Coś jest w tym , że wędzonki i kiszona kapusta po prostu się
Buniabaje w kuchni