Na zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z
Buniabaje w kuchniDrugie danie z ,, odzysku". Z reguły gotując zupy wyławiam po ugotowaniu wywaru mięso i warzywa .Nie wkładam mięsa do zupy ( po za wyjątkami kiedy zupa
Buniabaje w kuchniPewnie dla wielu osób ta metoda gotowania ziemniaków jest doskonale znana. Ale pewnie są też tacy , którzy o niej nie słyszeli - tym ją polecam. bo kto
Buniabaje w kuchniJeśli usmażymy za dużo panierowanych kotletów z karkówki ( schabu ) , lub odwrotnie jeśli mamy za mało kotletów w stosunku do ilości stołowników , lub po prostu mamy ochotę
Buniabaje w kuchniŁagodniejsza od czarnej rzodkwi , równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu
Buniabaje w kuchniRobiłam już kotleciki mielone z drobiu z dodatkiem utartego jabłka i bardzo mi smakowały. A wszystko zaczęło się od angielskich kiełbasek apple sausages ( no bo jeśli
Buniabaje w kuchniMałe bitki z ligawy wołowej uduszone w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych
Buniabaje w kuchniUwielbiam drób z owocami. Do takiej kategorii zaliczam też tą potrawę. Ostrość pikantnych przypraw połączona ze słodyczą soku mandarynkowego nadaje mięsu wyjątkowy smak. Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniCiecierzyca ( cieciorka, groch włoski lub biały groch). Wykorzystywana w formie mąki ( humus ), zamiennik mięsa w daniach wegańskich ( wszelkie kotlety, pasztety itd.) , a po za tym jak
Buniabaje w kuchniCo roku od zawsze usiłuję nie obchodzić tego dnia. Pomijając to, ze nie piekę więc jestem skazana na kupne ( a z tym bywa różnie) lub darowane
Buniabaje w kuchniPolubiłam te moje eksperymenty z rybami na parze. Okazuje się , że mogą być fantastycznymi daniami. Wielu moich znajomych na propozycję zjedzenia ryby na parze wzdryga się
Buniabaje w kuchniPolecam wszystkim którzy gotują wieprzowinę ( golonka, szynka wieprzowa, łopatka, karkówka bez kości) na sztukamięs wieprzowy lub mięso w jakimś sosie by gotowali mięso z dodatkiem mocno
Buniabaje w kuchniW zasadzie miało być zupełnie inaczej. Chciałam kupić malutką golonkę ( czasem nie sposób odmówić Mamie).Jak to się stało , że panienka wzięła kawałek leżącej obok łopatki
Buniabaje w kuchniTo już chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym
Buniabaje w kuchniPrawie kryzysowa wersja żurku . Bez mięska - z luksusów potrzebna jest 30 % śmietana ( choć jak będzie inna to też będzie dobrze ) . Gotuję go jako postne danie - choć
Buniabaje w kuchni