Rybka robiona przy okazji smażenia miętusa na piątkowy obiad. Jak zwykle każde dzwonko czy filet który kupię jest za dużą porcją na nas dwie. Ale nie
Buniabaje w kuchniCo to u mnie było nikt nie ma pojęcia- jak przyszło - tak poszło. Rozpoczynam rekonwalescencję. To znaczy antybiotyk i reszta leków jeszcze w użytku , ale
Buniabaje w kuchniBardzo lubię tego typu ,, przegryzajki,,. Niby nic - takie coś na jeden gryz. Nie musi być na pieczywie. Co raz częściej łączę w takich starterach owoce z
Buniabaje w kuchniTak mi się po chorobie chciało czegoś mniej łagodnego niż ten bulionik z indyka który postawił mnie na nogi , że aż chodziło za mną coś pikantnego
Buniabaje w kuchniZupy rybne to w mojej rodzinie klasyka. Gotuję je w różnych wersjach- zabielane na gęsto, kremowe, z orientalnym smaczkiem, z jednego lub wielu gatunków ryb. Dwie
Buniabaje w kuchniWykorzystuję połówkę piersi którą upiekłam wcześniej (Gęsie piersi pieczone z jabłkami ). Tak to już u mnie jest , że muszę kombinować co by tu zrobić by coś
Buniabaje w kuchniTrochę mnie irytuje gotowanie polędwicy na parze . To nie jest sposób na nią jaki mi najbardziej odpowiada - zdecydowanie wolę doprawioną na ostro z patelni. Ale czasem
Buniabaje w kuchniZostało mi polędwicy wieprzowej gotowanej na parze. Miała być zjedzona do chleba , ale jakoś nie bardzo miałyśmy na nią ochotę. Jak każde mięso doskonale nadawała się
Buniabaje w kuchniRośliny strączkowe są doskonałym zamiennikiem mięsa. Wpadło mi do głowy , że można by spróbować zastąpić fasolką ziarnistą część mięsa w gołąbkach ( nie ukrywam pierwotny zamysł był
Buniabaje w kuchniPomysł z panierowanym jajkiem podpatrzyłam na niemieckim blogu przy kremowej zupie szpinakowej ( Spinatrahmsuppemit gebackenem Ei na stronie Essen &Trinke ).Tam co prawda chodziło o jajka
Buniabaje w kuchniNajprostszy sposób przygotowywania cielęciny jaki znam. Przez wiele lat było to sztandarowe danie mojej Cioci ( siostry Mamy ). Wiadomo było , że Ciocia Oleńka raz - dwa razy w
Buniabaje w kuchniJajka na miękko to nie tylko delikatna propozycja na śniadanie . Przetestowałam kilka wersji jajek na pół miękko podawanych na zimno ( jako przystawkę ) z pikantnymi dodatkami. Tak
Buniabaje w kuchniRybka akurat na letnie temperatury. Nie potrzeba żadnych dodatków typu ziemniaki , frytki czy co tam normalnie podajemy do ryby. Odświeżająca salsa ( najlepiej z lodówki) i usmażona
Buniabaje w kuchniOwocowe potrawki robię od dawna . Moje ulubione to jabłkowa i agrestowa. Arbuzową zrobiłam pierwszy raz . Jest bardzo delikatna i śliczna w kolorze. Podałam ją z ryżem
Buniabaje w kuchni