Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar 217Delikatne zupy które zaczęłam robić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A
Buniabaje w kuchni
Kurczak w ostrych brzoskwiniach 306Uwielbiam drób z owocami ( zresztą inne gatunki mięs też ).Jakoś wyjątkowo pasuje mi zestawienie słodyczy owoców i ostrych przypraw w zestawieniu z pieczonym ( duszonym , czy gotowanym
Buniabaje w kuchni
Tymiankowa nototenia 225Zauważyłam, że ryby bardzo lubią zioła. Dodawałam już różne do marynat - z tym , że z reguły były to gałązki świeżych włożone do marynaty lub do brzucha
Buniabaje w kuchni
Kuskusowa sałatka z salami i resztą 212Też tak macie , że napada was nieodparta chętka na coś ? Pewnie tak. No to mnie dziś napadła chętka na kuskusową sałatkę. Najzabawniejsze jest w takich przypadkach
Buniabaje w kuchni
Kurczak w kokosowym teriyaki z bambusem na ryżowym makaronie 255Błyskawiczna ,, chińszczyzn- tajszczyzna" z gotowanego kurczaka. Zostały mi po prostu kawałki ugotowanego kurczaka. Użyłam orientalnych dodatków i przypraw które miałam pod ręką i po 20
Buniabaje w kuchni
Nototenia i ziemniaki z ziołami 229Nototenia zagościła na naszym stole na dobre. Jest bardzo wdzięczną rybą - można smażyć tuszki - można filetować. Używam do niej podstawowych przypraw .Wystarczy marynować jakiś czas w
Buniabaje w kuchni
Walentynki Buni 285Najpierw wcześnie rano dorosłe dziecko płci męskiej ( czyli syn) zadowolone z faktu dotarcia do pracy zadzwoniło do Mamusi , żeby ją poinformować o tym , że dziś są
Buniabaje w kuchni
Wątróbka drobiowa z bakaliami i cebulką na ryżu 195Taki niby pilaw tyle , że z użyciem wątróbki drobiowej. Kiedyś zrobiłam przez przypadek dodając do usmażonej z cebulką wątróbki bakalie ( trochę na wyczucie).Doprawiłam na pikantnie
Buniabaje w kuchni
Krupnik na żeberkach z pęczaku i zarumienionych warzyw 242Na zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z
Buniabaje w kuchni
Wieprzowina w jarzynce ( wszystko po krupniku) 220Drugie danie z ,, odzysku". Z reguły gotując zupy wyławiam po ugotowaniu wywaru mięso i warzywa .Nie wkładam mięsa do zupy ( po za wyjątkami kiedy zupa
Buniabaje w kuchni
Ziemniaki podwójnie koperkowe z masłem 271Pewnie dla wielu osób ta metoda gotowania ziemniaków jest doskonale znana. Ale pewnie są też tacy , którzy o niej nie słyszeli - tym ją polecam. bo kto
Buniabaje w kuchni
Paski kotletów z karkówki w sosie grzybowym z kaszą 216Jeśli usmażymy za dużo panierowanych kotletów z karkówki ( schabu ) , lub odwrotnie jeśli mamy za mało kotletów w stosunku do ilości stołowników , lub po prostu mamy ochotę
Buniabaje w kuchni
Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką 292Łagodniejsza od czarnej rzodkwi , równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu
Buniabaje w kuchni
Mielone z utartym jabłkiem 183Robiłam już kotleciki mielone z drobiu z dodatkiem utartego jabłka i bardzo mi smakowały. A wszystko zaczęło się od angielskich kiełbasek apple sausages ( no bo jeśli
Buniabaje w kuchni
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem 251Małe bitki z ligawy wołowej uduszone w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych
Buniabaje w kuchni