Fascynuje mnie kuchnia tajska. Aromat i zapach limonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta
Buniabaje w kuchniCzęsto zostają mi nadprogramowe ziemniaki. Nie ma żadnego problemu z ich wykorzystaniem. Robię sałatki, kopytka, knedle, Placki z gotowanych, krokiety , farsz do ruskich pierogów. Ale najbardziej
Buniabaje w kuchniGroszek cukrowy w strączkach jest do zdobycia na rynku przez bardzo krótki czas. Potem to już jest młody groszek , który trzeba wyłuskać ze strąków. Ja lubię
Buniabaje w kuchniDopadło mnie ,,leniwe zmęczenie" związane z niedoczynnością tarczycy ( bardzo duża i wrednie osłabiająca). Podejrzewam , że nie ja jedna tak mam z różnych powodów. Podpowiadam jak
Buniabaje w kuchniRobiłam już krokiety z tuńczykiem w oleju .Tym razem podjęłam próbę zrobienia podobnych krokietów z tego co było w lodówce czyli puszki makreli w sosie pomidorowym
Buniabaje w kuchniNadmiar ugotowanej marchewki ( z rosołu) też może być inspirujący :).Potrzebowałam dodatek do kotlecików z gotowanego kurczaka ( też z zapasów zamrażarkowych). Od wczoraj zostały mi 2 malutkie
Buniabaje w kuchniKabaczek i cukinię robię na wiele sposobów .Faszeruję wszystkim co się da i duszę w sosie , zapiekam , robię jako a'la gulasz, marynowane . Cukinie z
Buniabaje w kuchniJednogarnkowa ,prosta potrawa. Propozycja dla zarówno dla miłośników skrzydełek , jak i dla tych którym zawsze ,, zalega" kilka ich sztuk bo sami dzielą kurczaki na porcje
Buniabaje w kuchniBardzo lubię wszelkie dania z makaronu. Często robię klasykę z kuchni włoskiej ( spaghetti bolognese, napoli , carbonara itp. , itd.) . Ale od czasu do czasu nachodzą mnie swojskie
Buniabaje w kuchniDelikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie
Buniabaje w kuchniObgotowane gruszki podaję jako przekąski i jako dodatek do wielu potraw. Najczęściej podawałam je z żurawiną . Tym razem postanowiłam sprawdzić inny wariant . Nie do końca wiedziałam
Buniabaje w kuchniBardzo prosty sposób na aromatycznego dorsza. Wystarczy tylko tak skomponować składniki i dodatki by aromat cytryny był wyczuwalny. A , że ryby lubią sie z cytryną obiadek
Buniabaje w kuchniOd dawna pociąga mnie zestawienie wątróbek drobiowych z owocami. Słodycz owoców nadaje wątróbkom ,, nieziemskiego " smaku. Robiłam już z gruszkami, jabłkami , śliwkami. Przyszła pora na brzoskwinie
Buniabaje w kuchniDelikatne , mięciutkie kluseczki , które można podać na 2 sposoby , a co najważniejsze można ugotować wersję podstawową, a dopiero przy podaniu stołownicy decydują jak je będą jedli
Buniabaje w kuchniRobiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy
Buniabaje w kuchni